V Črnomlju otroke in starše učili varnega obnašanja v prometu

27.9.2016 | 13:00

V Črnomlju otroke in starše učili varnega obnašanja v prometu
V Črnomlju otroke in starše učili varnega obnašanja v prometu
V Črnomlju otroke in starše učili varnega obnašanja v prometu

V četrtek je pred Lidlovo trgovino v Črnomlju potekala preventivno-izobraževalna delavnica o prometni varnosti, ki jo že tretje leto zapored organizirata Zavod Varna pot in Lidl Slovenija. Glavni namen delavnic, ki potekajo od konca avgusta do konca septembra v 10 krajih po celi Sloveniji, je izobraževanje in osveščanje o pomenu prometne varnosti, predvsem v prvih dneh novega šolskega leta, ko se na ceste vrnejo otroci. Delavnico v Črnomlju je obiskalo tudi okoli 100 otrok iz Vrtca Dragatuš in Vrtca Otona Župančiča. Iz slednjega so se delavnic udeležili tudi otroci iz razvojnega oddelka, ki so bili nad prikazanim navdušeni.

Predvsem starši, pa tudi večji otroci, so z zanimanjem preizkusili simulacijska očala, ki pokažejo nevarnost vožnje pod vplivom alkohola. Presenečeni so bili tudi nad podatki iz tehtnice za naletne teže, ki pokažejo, kakšne sile delujejo pri različnih hitrostih v primeru trka. Ženska torbica, težka 1,5 kg in odložena na armaturni plošči, lahko hitro postane zelo nevaren predmet v primeru nesreče pri 50 km/h, saj se njena teža poveča na kar 33,75 kg. Novost letošnjih delavnic je tudi prikaz uporabe mobilnih naprav med vožnjo, kar zveča reakcijski čas v prometu. Ta se iz povprečno ene sekunde poveča na dve ali več v primeru utrujenosti oziroma nezbranosti, kot se to zgodi pri uporabi mobilnega telefona med vožnjo. V primeru, da voznik vozi 50 kilometrov na uro, naredi v eni sekundi 13,9 metrov. Če se torej reakcijski čas poveča na tri sekunde, voznik v tem času prevozi že 42 metrov, preden sploh pritisne na zavoro.

Delavnice o prometni varnosti v okviru svojega trajnostnega koncepta Ustvarimo boljši svet že tretje leto podpira podjetje Lidl Slovenija. Z njimi pomagajo otrokom, njihovim staršem in ostalim udeležencem v prometu, da pridobijo in obnovijo znanje o prometni varnosti. Na preventivne delavnice Zavod Varna pot in Lidl Slovenija vsako leto povabita tudi okoliške vrtce in osnovne šole, kar pomembno prispeva k obogatitvi programa na področju prometne vzgoje, ki ga vrtci in šole že sicer redno izvajajo.

O Zavodu Varna pot
Zavod Varna pot je nevladna organizacija, ki deluje na področju prometne varnosti, nudi pomoč žrtvam prometnih nesreč in s svojimi preventivnimi aktivnostmi želi zavarovati slehernega udeleženca v cestnem prometu. S svojimi programi želijo v slovenskem prostoru dvigniti družbeno in osebno odgovornost ter kulturo v cestnem prometu. Pomemben del programov obsega tudi izobraževanje in osveščanje otrok, ki so najbolj ranljiva skupina v prometu in kateri je treba posvetiti še posebno pozornost.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava