Bili smo na mednarodnem sejmu obrti in podjetništva

25.9.2016 | 11:30

Bili smo na mednarodnem sejmu obrti in podjetništva
Bili smo na mednarodnem sejmu obrti in podjetništva

Pred nekaj dnevi se je zaključila največja sejemska prireditev v Sloveniji in regiji, 49. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti, bolj znan pod imenom »MOS«. Kot je krška  obrtno-podjetniška zbornica napovedala lansko leto je bila tudi letos v Celju prisotna, skupaj s svojimi člani in obrtniki iz sosednje Hrvaške – Zagreba. Na petdeset kvadratov velikem razstavnem prostoru je tokrat nastopilo sedem krških podjetij in trije obrtniki iz sosednjega Zagreba. Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško že vrsto let uspešno sodeluje z zagrebško obrtniško organizacijo in produkt uspešnega sodelovanja je predstavila tudi v Celju. Krčani se zavedajo, da je biti prisoten na tako veliki sejemski manifestaciji, pomembno za uspešno poslovanje še zlasti mikro in malih podjetij, ravno tako se zavedajo pomena internacionalizacije podjetij in kot pravijo skupaj z Zagrebčani gradijo most v poslovnost za krška in zagrebška podjetja.

Na letošnjem MOS-u je bila Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško aktiven soustvarjalec obsejemskega dogajanja, saj je pripravila vrsto dogodkov, ki so popestrili sejemsko dogajanje. V veliko veselje jim je, da so že četrto leto zapored organizirali in predstavili, kot primer »dobre prakse«, prav uspešno sodelovanje z Obrtničko komoro Zagreb, ki je z okoli 20.000 obrtniki največja obrtniška asociacija na Hrvaškem. Krška obrtna zbornica je letos v soorganizaciji z Veleposlaništvom RS v Zagrebu pripravila seminar, ki so ga poimenovali »Poslovanje na Hrvaškem«. Več kot sto podjetnikov iz celotne Slovenije in Zagreba, ki se je dogodka udeležilo, je bilo seznanjenih z makroekonomskimi podatki, gospodarskim sodelovanjem med Slovenijo in Hrvaško, oboje jim je predstavil ekonomski svetovalec – pooblaščeni minister, mag. Jakob Štunf iz Veleposlaništva RS v Zagrebu, zakonodajne okvire poslovanja na Hrvaškem jim je predstavila Janja Starc iz OOZ Krško. Na dogodku je prisotne pozdravila tudi pooblaščena ministrica Božena Leš iz Veleposlaništva RH v Sloveniji, ki je izpostavila dobro sodelovanje na gospodarskem področju med obema državama, predstavil se je tudi Poslovni klub slovensko-hrvaških gospodarstvenikov, ki ga je predstavil njihov predsednik Goran Berić ter Obrtnička komora Zagreb s svojimi obrtniki iz področja gradbeništva, ki so povezani v cehu gradbincev. Krčani so organizirali tudi individualna svetovanja z mag. Jakobom Štunfom,  za slovenske obrtnike in podjetnike o vstopu na hrvaški trg.

Krška obrtna zbornica je letos poskrbela tudi za lahkotnejši in atraktivnejši del sejemskih dogodkov, v ta namen je k sodelovanju povabila Občino Krško oz. celotno regijo Posavje in jim na svojem razstavnem prostoru odstopila prostor za promocijo Posavja. Posavje se je predstavilo z dogodkom, ki so ga poimenovali »Dan okusov Posavja«, ki je na krški razstavni prostor privabil množico obiskovalcev. Na razstavnem prostoru OOZ Krško je potekal tudi »Dan obrtnikov grada Zagreba« s predstavitvijo obrtnikov iz Zagreba, dogodek so Zagrebčani popestrili s kulturnim in kulinaričnim programom.

Dve obrtniški asociaciji, in sicer Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško in Obrtnička komora Zagreb, sta si enotni, da bo na prihodnjem – jubilejnem 50. MOS-u most v poslovnost dokončan in bo tako omogočal hitrejše, učinkovitejše in uspešnejše poslovno sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško, med Krškim in Zagrebom.

Pripravila: Janja Starc

Galerija

_t (1)
_t (10)
_t (11)
_t (12)
_t (13)
_t (14)
_t (2)
_t (3)
_t (4)
_t (5)
_t (6)
_t (7)
_t (8)
_t (9)
_t

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava