Vtisi s kulturnega dne v Ljubljani

25.9.2016 | 09:35

                                           Vtisi s kulturnega dne v Ljubljani
                                           Vtisi s kulturnega dne v Ljubljani

Po le nekaj dneh novega šolskega leta smo se učenci 7., 8. in 9. razreda OŠ dr. Jožeta Toporišiča odpravili v Ljubljano. Zbrali smo se že zgodaj zjutraj, navdušeni in veseli nad tem, kaj nam bo prvi kulturni dan prinesel.

Po dolgi vožnji smo le prispeli v Ljubljano. Najprej smo se zbrali pred spomenikom Franceta Prešerna. Pred njim sta dva učencev predstavila Prešernovo življenje. Dalje smo se odpravili po Plečnikovem Tromostovju in pri tem izvedeli, da je zasnoval tudi pokopališče Žale, stavbo NUK, Šuštarski most ... Nato smo se ustavili na Mestnem trgu pred Robbovim vodnjakom. Izvedeli smo, da se mu reče tudi Vodnjak treh kranjskih rek in da predstavlja reke Savo, Krko in Ljubljanico. Tu smo deklamirali pesmi Franceta Prešerna: Zdravljico, zbadljivko Apel in čevljar, Črtomirjev govor iz pesnitve Krst pri Savici in Povodnega moža. Seveda pa nismo pozabili na Valentina Vodnika. Pred njegovim spomenikom smo predstavili njegov življenjepis in deklamirali eno pesem. Na koncu smo na Šuštarskem mostu za popestritev zapeli pesem Čez Šuštarski most.

Nato smo odpravili proti SNG Opera in balet Ljubljana. Tam smo si ogledali opero Seviljski brivec, ki jo je napisal Gioacchino Rossini. Rossini je bil znan po posebni obliki opere - operi buffa, ki je zelo smešna. Opera govori o grofu Almaviva, ki skuša dobiti Rosino, a je njen varuh zelo zaščitniški in jo hoče zase. Grofu pomaga brivec Figaro in tako je konec srečen. Vsi nastopajoči so poželi veliko aplavza, največ pa seveda Figaro in Rosina, ki sta zapela veliko arij. Po operi smo se odpravili domov vsi malo utrujeni, a veseli.

Veronika Kelhar, 9. razred
OŠ dr. Jožeta Toporišiča

Galerija

_u (1)
_u (2)
_u (3)
_u (4)
_u (6)
_u (7)
_u

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava