DL: Porotniki enakopravni s sodniki

24.9.2016 | 12:55

Zaprisego v imenu sodnikov porotnikov je prebral Janez Bračko. Za mizo  sedita predsednica novomeškega okrožnega sodišča Marjetica Žibert in  predsednik Višjega sodišča v Ljubljani Anton Panjan. (Foto: J. A.)

Zaprisego v imenu sodnikov porotnikov je prebral Janez Bračko. Za mizo sedita predsednica novomeškega okrožnega sodišča Marjetica Žibert in predsednik Višjega sodišča v Ljubljani Anton Panjan. (Foto: J. A.)

Jože Grozde

Jože Grozde

Pri izvajanju sodne oblasti državljani sodelujejo kot sodniki porotniki. Vključujejo se v sojenja, ki potekajo pred senatom, in so enakopravni s profesionalnimi sodniki, zato je njihova funkcija zelo odgovorna. »Začenjam svoj drugi mandat. Sodnik porotnikom predstavi spis, da vemo, za kaj gre, pa tudi zakonodajo. Med sojenjem imam možnost, da sprašujem obdolženega in priče, na koncu pa se senat posvetuje glede kazni. Porotnik samostojno odloča, zato sodba ni odvisna samo od sodnika,« je povedal Jože Grozde, ki letos sodeluje že v drugem kazenskem postopku. Slabih izkušen v smislu, da bi kdo hotel vplivati nanj, nima, sicer pa je poudaril, da gre za častno in odgovorno delo, kajti odloča o ljudeh.

Prejšnji teden je v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu zapriseglo 80 sodnikov porotnikov Okrožnega sodišča v Novem mestu, ki so na ta način začeli svoj petletni mandat.

Predsednica novomeškega okrožnega sodišča Marjetica Žibert in predsednik Višjega sodišča v Ljubljani Anton Panjan sta uvodoma predstavila delo, ki jih čaka, ter poudarila, da bodo na obravnavah, ki jim bodo dodeljene, enakopravni s poklicnimi sodniki, od njih pa se pričakuje, da bodo nepristranski in neodvisni. Oba sta izpostavila, da je tudi od njih odvisen ugled slovenskega sodstva. V imenu sodnikov porotnikov je slavnostno zaprisego prebral Janez Bračko, v imenu sodnic porotnic pa Lilijana Lukšič Medved.

Za sodnika porotnika je lahko imenovan državljan Republike Slovenije, ki je dopolnil 30 let, ki ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, in ki je zdravstveno ter osebnostno primeren za udeležbo pri izvajanju sodne oblasti ter aktivno obvlada slovenski jezik. Kandidate za sodnike porotnike okrožnih sodišč lahko predlagajo predstavniški organi občin z območja sodišča, pri katerem bodo sodniki porotniki, lahko pa tudi interesne organizacije, ki so kot društva ali združenja registrirana in delujejo na tem območju, razen političnih strank, ki neposredno ne morejo predlagati kandidatov. Upravičeni so do povračila stroškov in simbolne nagrade (dva evra bruto za vsake začete pol ure), zaposlenim pripada še nadomestilo plače zaradi odsotnosti z dela.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 16. junija 2016

J. Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava