DL: Po starem - Seno na petmetrski ostrvi

22.9.2016 | 13:10

Franc Nemanič in Ivan Matkovič ob ostrvi, visoki 5,40 metra (Foto: M. B.-J.)

Franc Nemanič in Ivan Matkovič ob ostrvi, visoki 5,40 metra (Foto: M. B.-J.)

Ko so ljudje starejši, radi obujajo spomine na mlade dni. Še zlasti pa na tiste običaje in dela, ki jih dandanes skoraj ni več. Z lepimi spomini na mladost živita tudi Franc Nemanič z Lokvice pri Metliki in Ivan Matkovič iz Bereče vasi, ki je bil prav tako rojen na Lokvici.

Ivan ima na Lokvici parcelo, ki meji na Francovo domačijo. Dobre sosedske odnose utrjujeta tudi s tem, da si pri delu pomagata. Tako sta se odločila, da bosta na roke pokosila Matkovičevo parcelo, nad čimer je bil Nemanič tako navdušen, da je začel kositi že ob 5. uri zjutraj. »Kot nekdaj,« je dejal, kot bi se želel opravičiti.

Potem ko je bilo seno na roke pograbljeno, sta ga zdela na ostrv. »Ko sem pripravljal v gozdu drva, sem zagledal kostanj, ob katerem me je takoj prešinilo, da bi bil primeren za ostrv. Malo sem ga moral celo skrajšati, ker na tako visoko ne bi bilo mogoče zdeti krme,« je povedal Ivan in s Francem sta se odpravila merit višino kopice s senom. Namerila sta kar 5,40 metra. »Včasih smo krmo vedno zdeli na ostrvi, torej na tanjša debla ali vrhove debel s prisekanimi vejami, ki smo jih zapičili v tla. A tako visoke ostrvi nisem zdel še nikoli. Naredil sem si kar oder in nanj postavil lestev, da sem dosegel do vrha,« je ponosno povedal Franc.

O dobrih sosedskih odnosih priča tudi njuna nadaljnja poteza. Odločila sta se, da bosta seno podarila sosedu Marku Stepanu, ki redi ovce.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 16. junija 2016

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava