DL: Objestno z neregistriranimi avti

21.9.2016 | 14:00

DL: Objestno z neregistriranimi avti

Policisti ocenjujejo, da so varnostne razmere v semiški občini ugodne. Občani se počutijo ogrožene zaradi številnih tatvin ... Policisti Policijske postaje Črnomelj so lani v semiški občini obravnavali 108 kaznivih dejanj, stopnja raziskanosti pa je bila 50,8-odst., kar je 1,2 odst. pod slovenskim povprečjem. Pet je bilo kaznivih dejanj nasilja v družini ter šest kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja.

Lani je bilo v semiški občini 78 kaznivih dejanj zoper premoženje, največ pa je bilo tatvin. Policisti so obravnavali 41 odst. več kršitev določil Zakona o varstvu javnega reda kot leta 2014. Prevladovale so kršitve, povezane z elementi nasilja in kršitve ter nedostojnim vedenjem do uradne osebe, kršitve z elementi nasilja v družini in kampiranje na javnem kraju, ki za to ni določen. Obravnavali so tudi štiri kršitve Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, leto prej pa dve.

Po besedah komandirja Policijske postaje Črnomelj Borisa Korase je bila lani prometna varnost v semiški občini dobra, čeprav so obravnavali za 27 odst. več prometnih nesreč kot leta 2014. Smrtnih žrtev ni bilo, najpogostejši vzrok za prometne nesreče pa je bila neprilagojena hitrost. Priznal pa je, da so bili zaradi reševanja migrantske krize policisti manj prisotni na cestah.

O varnostnih razmerah so razpravljali tudi semiški svetniki. Iz odbora za gospodarstvo in lokalni razvoj so opozorili na objestno vožnjo Romov z neregistriranimi vozili. Občani se počutijo tudi bolj ogrožene zaradi številnih tatvin. Zanimalo jih je, koliko je umikov od pregona, med ljudmi pa je slišati tudi govorice, da je veliko vlog za registracijo orožja pri neromskem prebivalstvu.

Korasa je pojasnil, da bodo podatke o vlogah za registracijo orožja morali poiskati na Upravni enoti Črnomelj. Sicer pa pri manjših tatvinah oškodovanci lahko odstopijo od pregona, o čemer se odloča vsak posameznik sam. »Vendar dajo s tem večjo moč storilcu. A oškodovanci pravijo, da nočejo imeti opravkov s sodiščem, čeprav policisti najdejo storilce. Primerov, ko oškodovanci kljub vsem znanim podatkom odstopijo od pregona, je dobra tretjina,« je dejal Korasa. Glede neregistriranih vozil pa je povedal, da jih policija zaseže, če jih zasledi. Problem je, da jih krajani o tem obvestijo, a policisti ne najdejo kršiteljev, čeprav črnomaljsko-semiško območje »slovi« po največjem številu zaseženih vozil v okviru Policijske uprave Novo mesto. Vsi, ki policiji posredujejo obvestila, pa dobijo povratno informacijo.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 16. junija 2016

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava