DL: Gospodarske cone v naših občinah - Zalog: Prodajo spodbujajo s sofinancirano ceno

21.9.2016 | 11:55

Dušan Krštinc

Dušan Krštinc

Občina Straža je konec leta 2007 na podlagi želja podjetnikov začela načrtovanje gospodarske cone Zalog. Gre za območje nekdanje opekarne z izkoriščenimi glinokopi, nekdanjega kmetijskega posestva Zalog in nekdanje graščine Brajtenau, dobra štiri leta kasneje so sprejeli OPPN, lani je občina prodala več kot polovico svojih zemljišč, drugi razpis za prodajo pa je bil objavljen nedavno.

Območje GC Zalog je sicer veliko dobrih 42,5 hektarjev, za gospodarsko dejavnost pa je namenjenih okoli 35 hektarjev površin, od tega jih okoli šest že zaseda pet delujočih podjetij, poleg Ekosistemov še štirje obrtniki. Če odštejemo še ceste, zelene pasove, infrastrukturo, je dejansko na razpolago po gradbenih enotah za pozidavo 24,5 hektarov zemljišč, stroški celotnega komunalnega opremljanja pa so ocenjeni na dobrih šest milijonov. Straška občina je na novomeško upravno enoto vložila vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za gospodarsko javno infrastrukturo, za del cone, kjer so prodali zemljišča in ga že zasedajo podjetniki. Pripravljajo pa tudi vlogo za razpis za nepovraten denar za njeno gradnjo, ki naj bi bil objavljen predvidoma jeseni. »Gradnje potrebne infrastrukture se bomo lotili postopoma, seveda najprej tam, kjer smo lastniki zemljišč mi oziroma kjer so za zemljišča že sklenjene pogodbe ali predpogodbe in kjer imajo vlagatelji že pridobljeno gradbeno dovoljenje,« je poudaril domači župan Dušan Krštinc.

V občinski lasti je namreč skupno 15,8 hektarjev, ostalo je v lasti zasebnikov, na prvem javnem razpisu lani za prodajo zemljišč pa so za 250.766 (z DDV) prodali dvanajst od dvajset gradbenih enot oziroma 38.750 od 64.741 m2 zemljišč, ki so bila predmet razpisa. Od prispelih ponudb so predpogodbe sklenili s petimi podjetji, od tega so podpisali že tri glavne pogodbe, na podlagi katerih bodo nanje prenesli lastninske pravice. Vse ponudbe so bile oddane kot ponudbe »pod ocenjeno vrednostjo«, torej po sofinancirani ceni, v pogajanjih pa so dosegli nekoliko višje cene.

Tudi v drugem razpisu za prodajo občinskih zemljišč so lahko tako kot v prvem interesenti svoje ponudbe oddali na dva načina, in sicer po izhodiščni ceni na podlagi cenitve pooblaščenega cenilca ali kot ponudbo »pod ocenjeno vrednostjo«. Ponudbe so oddali trije interesenti za štiri gradbene enote. Kot je pojasnil Krštinc, gre pri tovrstni prodaji za ukrep pomoči v obliki sofinanciranja cene nakupa stavbnih zemljišč, in sicer se v skladu z določili pravilnika o dodeljevanju pomoči za razvoj podjetništva v občini Straža, ki so ga straški svetniki sprejeli lani z namenom spodbujanja podjetništva v občini, sofinanciranje stroškov nakupa zemljišča v vrednosti nad 5 evrov na m² šteje za državno pomoč po pravilih de minimis. »Kupec bo moral tako po pridobitvi nepremičnin izpolnjevati še posebne pogoje, ki jih določa pravilnik, in sicer: da bo moral v letu dni od pridobitve lastninske pravice začeti graditi objekte in urejati prostor pod pogojem, da je zagotovljena gospodarska javna infrastruktura, in da mora v dveh letih zaposliti eno brezposelno osebo za vsakih 1.500 kvadratnih metrov kupljenega zemljišča, in sicer za najmanj pet let, prednost ob enakem izpolnjevanju pogojev pa bo imel prebivalec občine Straža. Če teh dveh pogojev ne izpolni, bo plačal razliko do ocenjene vrednosti zemljišča,« je povzel župan.

V gospodarski coni Zalog želijo predvsem spodbujati dejavnosti na področju lesarstva - od primarne predelave do pohištvene industrije, proizvodnjo kovinskih izdelkov, dejavnosti, povezane s kmetijstvom, pa tudi dejavnosti, ki imajo visoko dodano vrednost. Območje nekdanjega dvorca bi bilo primerno za izobraževalne, raziskovalne in kulturne dejavnosti, v opuščenih glinokopih, kjer je nastal biotop, pa bi lahko uredili učne poti, je še razmišljal Dušan Krštinc.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 16. junija 2016

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava