DL: Izjemne inovacije L-TEK Elektronike - Novi elektronski modul v Silicijevi dolini

18.9.2016 | 11:00

Dr. Viktor Zaletelj z novimi elektronskimi moduli (Foto: L. M.)

Dr. Viktor Zaletelj z novimi elektronskimi moduli (Foto: L. M.)

Elektronski moduli so izredno majhni, veliki od 20-krat 30 milimetrov z vso senzoriko, a ponujajo velike možnosti. (Foto: L. M.)

Elektronski moduli so izredno majhni, veliki od 20-krat 30 milimetrov z vso senzoriko, a ponujajo velike možnosti. (Foto: L. M.)

Zna se povezati v internet stvari - Uporaben tako v »pametni hiši« kot v industriji - Za novi modul že našli prve kupce, v svojem oblaku ga preizkuša IBM - Evolucijska robotika - Svetovna novost na področju upravljanja v robotiki

V šentjernejskem podjetju L-TEK Elektronika, podjetju za proizvodnjo elektronskih komponent, ki ga je leta 1994 ustanovil Radko Luzar, se zavedajo strateškega pomena vlaganja v lastne raziskave in razvoj, kamor vsako leto vlagajo večji del dobička.

To se že odraža v pozitivnih odzivih trga. Pri vseh inovacijah pa ne pozabljajo na vzdrževanje dobrih poslovnih odnosov z obstoječimi partnerji in skrb za visoko kakovost ter prilagodljivost na potrebe kupcev. Slednje je bilo prepoznano v širšem družbenem okolju, za kar so prejeli naziv gazela na regionalnem in državnem nivoju.

Nedavno so v podjetju, ki ima okrog sedemdeset zaposlenih in zagnano raziskovalno skupino, predstavili dve novi inovaciji – družino pametnih elektronskih modulov FireFly za spremljanje in upravljanje v internetu stvari in nov sistem upravljanja prilagodljivih robotskih sistemov, imenovan Evolucijska robotika.

Kot pravi Viktor Zaletelj, dr. strojništva s področja mehatronike, ki v podjetju že pet let vodi razvoj, zadnji dve leti, odkar je Luzar šentjernejski župan, pa je prokurist družbe, so nove elektronske module družine FireFly lani decembra predstavili na konferenci Technon v Silicijevi dolini v Kaliforniji. FireFly moduli omogočajo enostaven zajem najrazličnejših fizikalnih parametrov, kot so temperatura, vlaga, tlak, svetlost, pospeški, magnetno polje itd. Pridobljene podatke brezžično pošiljajo v svet interneta, prek katerega so dosegljivi na vpogled, analizo in upravljanje. Moduli omogočajo tudi priklope različnih sistemov krmiljenja naprav, kar pomeni, da lahko uporabnik enostavno prilagaja temperaturo, vlago, svetlobo v prostorih z ustreznim prižiganjem in ugašanjem klimatskih naprav, luči, peči in drugih naprav.

Novi moduli so uporabni tudi v industrijske namene za različne postopke avtomatizacije proizvodnje (sledenje, beleženje parametrov, nadzor kakovosti itd.). Z njimi lahko v realnem času izmerijo, zajamejo in analizirajo podatke in na osnovi analize zagotovijo najbolj optimalen odziv nanje v trenutnih okoliščinah. Moduli vsebujejo samo-adaptivne mehanizme vzpostavljanja in vzdrževanja brezžične komunikacije. S tem pa tvorijo dinamične mreže najrazličnejših industrijskih protokolov, to pa daje možnost povezovanja med njimi. Prilagojen in inovativni dizajn modulov podjetja L-Tek omogoča dolgo življenjsko dobo (tudi do tri leta) s preprostim napajanjem prek ene same mikro-baterije. Lahko pa zagotovijo tudi drugačne načine napajanja. Pregled izmerjenih podatkov ter upravljanje in nastavljanje posameznih modulov je izredno preprosto, z uporabo bodisi »pametnih naprav« (tablice, telefoni) bodisi prek svetovnega spleta. Izdelki so že na voljo prek spletne strani/trgovine na www.firefly-iot.com.

PRILAGAJAJO SE UPORABNIKU

Trenutna ponudba modulov zajema t. i. kit komplete, namenjene spoznavanju uporabnikov z internetom stvari, brezžično komunikacijo, spletnimi rešitvami in podatki v oblaku. Za vse malo bolj nadobudne raziskovalce, domače mojstre in tiste, ki si želijo novih znanj, je na voljo programska oprema za individualno uporabo in raziskovanje ter pred-pripravljeni vmesniki za razširitve obstoječih funkcionalnosti.

V L-TEK Elektronika se ukvarjajo z razvojem in proizvodnjo elektronskih ter elektromehanskih elementov za elektronsko industrijo. Veliko večino izdelkov izvozijo, delno sami, delno pa njihovi kupci, kot je denimo Dewesoft, za katerega izdelujejo tiskana vezja za merilne instrumente.

Za večje industrijske uporabnike in njihove specifične potrebne omogoča L-TEK individualno prilagojene in optimirane rešitve. »Vse skušamo narediti enostavno, dosegljivo in uporabno, hkrati pa se zavedamo, da bo naša kresnička (Firefly) v današnji obliki v industriji težko našla svoje mesto,« meni dr. Zaletelj. Industrijske aplikacije po navadi zahtevajo neke zelo specifične pogoje, “zato partnerjem iz gospodarstva ponujamo storitev, odzivnost in hitrost, s katero na osnovi našega znanja s področja elektronike, dizajna, softwara, brezžične komunikacij itd. te module v treh do štirih tednih uspemo pripraviti do proizvodnje v zahtevani obliki, optimalno tako glede stroškov kot funkcionalnosti. Zato trenutno ne ponujamo končnih aplikacij, ampak platformo za takšen razvoj,« pravi Zaletelj.

Za novi modul so v L-Tek-u že našli prve kupce, IBM ga preizkuša v svojem oblaku. »Nekdo, ki ni vešč upravljanja s tovrstno elektroniko, ima z nakupom našega kompleta modulov možnost videti podatke in rešitve v živo že po treh minutah. Tako skušamo zmanjšati začetni vložek potencialnemu porabniku na minimum, da se s stvarmi spozna in preizkusi njihovo uporabnost vrednost,« pravi Zaletelj.

SVETOVNA NOVOST V ROBOTIKI

V L-Tek-u so razvili tudi nov inovativen sistem upravljanja prilagodljivih robotskih sistemov, ki predstavljajo svetovno novost na področju krmiljenja v robotiki. Gre za uporabniku prijazen način dela pri avtomatizaciji maloserijske proizvodnje, tokrat z uporabo hitro prilagodljivih robotov. Tovrstna rešitev podjetju ali obrtniku omogoča maksimalno izkoriščenost proizvodnih kapacitet, hitro prilagajanje in avtomatizacijo procesov. Sistem upravljanja je bil že uspešno prenesen v realno okolje na demonstracijski prototip.

»Industriji želimo ponuditi rešitve, s katerimi lahko maksimalno izkoristijo obstoječe komponente robotov glede na vsakodnevne spreminjajoče se potrebe, brez ali z minimalnimi dodatnimi stroški. Hočemo biti prilagodljivi in enostavni, kot lego kocke za industrijo. Naš robot ima namesto enega kompleksnega centralnega sistema za upravljanje množico inteligentnih gradnikov, ki komunicirajo med sabo in v dani situaciji iščejo in izberejo najbolj optimalno rešitev. Stroju lahko brez težav dodajaš oz. spreminjaš njegovo strukturo ter določaš nove funkcije,« pravi Zaletelj, eden izmed avtorjev projekta.

PREDNOST HITROST

Nekaj konkurence s produkti, ki bolj ali manj uspešno rešujejo težave uporabnikov, vedno obstaja, a, kot pravi Zaletelj, njihovo podjetje odlikuje hitrost in prilagodljivost: »Naša izkušnja je, da se do 90 odstotkov industrijske aplikacije danes na odprtem trgu lahko pride izredno hitro, preostanek se ne naredi nikoli. V podjetju L-TEK pa zagotavljamo lasten razvojni proces, proizvodnjo in podporo, da je aplikacija na koncu prilagojena potrebam uporabnika in ne obratno.«

Inovacije podjetja L-TEK družine FireFly in gradniki Evolucijske robotike predstavljajo delček mozaika t. i. četrte industrijske revolucije. S temi novostmi želijo izredno povečati fleksibilnost in zanesljivost proizvodnje, kar pomeni hitrost odziva na trgu in interakcijo s končnimi kupci.

L-Tek Elektronika še naprej ostaja vodilno podjetja na področju elektronike v širši regiji. V zagotavljanje kakovosti, prilagodljivost in nove rešitve vlagajo veliko napora in sredstev. Svojo ponudbo storitev bodo v bodoče razširili tudi z izdelavo elektronskih komponent in izdelkov za medicinske namene, za kar so trenutno v zaključni fazi pridobivanja medicinskega standarda ISO13485.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 16. junija 2016

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava