DL: Morje čudovitih rdečih vrtnic

17.9.2016 | 13:15

Le kdo bo preštel vse cvetove preko štiri desetletja stare vrtnice  Sinrajhovih, ki se tako bohotijo ob kozolcu in so upravičeno deležne  marsikatere pohvale mimoidočih? Morda Jožica Sinrajh (na sliki), ki  pridno skrbi zanje. (Foto: L. M.)

Le kdo bo preštel vse cvetove preko štiri desetletja stare vrtnice Sinrajhovih, ki se tako bohotijo ob kozolcu in so upravičeno deležne marsikatere pohvale mimoidočih? Morda Jožica Sinrajh (na sliki), ki pridno skrbi zanje. (Foto: L. M.)

Pri Sinrajhovih v Dolenji Brezovici pri Šentjerneju dom in okolico krasi mnogo rožic in lepega rastja, a pozornost najbolj zbudijo čudovite rdeče vrtnice na celi stran kozolca. Lahko bi rekli kar - morje vrtnic! Gre za dolžino kakih desetih metrov, v višino pa rastejo približno pet metrov. Ravno te dni so se lepo razcvetele in glavna vrtnarka Jožica je upravičeno ponosna nanje.

Kot pravi, je vrtnica stara preko štiri desetletja, k hiši jo je od nekod prinesel njen oče in ne ve, katere sorte je. Vrtnica je dolgo rasla ob stari hiši. Ko sta Jožica in mož Marjan kasneje staro hišo podrla in na njenem mestu zgradila novo, sta na vrtnico zelo pazila. Izkopali so jo in začasno posadili na travniku, kasneje pa ji mesto našli ob kozolcu na domačiji. Tu ima kar dobro zavetje pred kakim neurjem in vetrom z bližnjih Gorjancev, pa tudi dovolj prostora, da se razrašča. Cveti enkrat letno, po navadi maja oz. junija, kasneje je najti le še kak cvet. Zanimivo, da cvetje bolj malo diši. Kot pravi Jožica, kakega posebnega dela z njo ni. Sproti obrezuje suhe vejice ali če je mladik preveč, pri čemer ne gre brez lestve, ravno tako jih sproti privezuje ob žice, ki so jih napeljali. Pri tem ji pomaga mož, njegovo delo pa je tudi škropljenje - kar z motorno škropilnico, ker je vrtnica res visoka. Jožica se spomni, da je ta stara vrtnica, ki ji res veliko pomeni, saj jo spominja na otroštvo in starše, pred leti zrasla celo čez streho kozolca. Ko so ga obnavljali in zamenjali kritino, so nanjo seveda pazili in jo ohranili. Jožica, ki je zdaj že upokojenka, pravi, da je še tudi v aktivnih delovnih letih - bila je kuharica v novomeški bolnišnici - kljub vsem obveznostim doma in v službi vedno našla čas za rože. So njeno veselje in sprostitev. Marsikatere sadike tudi sama vzgoji in pravi, da se zdaj že veseli, ko bodo zacveteli njeni hibiskusi, ki jih ima tudi ogromno.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista 9. junija 2016

L. Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

20.9.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni francika 

bravo,bravo,to se reče ker ženska očitno ima zlate roke,sploh za rože

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava