Kino na grajskem dvorišču dobro obiskan

29.8.2016 | 11:50

Kino na grajskem dvorišču dobro obiskan
Kino na grajskem dvorišču dobro obiskan
Kino na grajskem dvorišču dobro obiskan

Drugo leto zapored smo grajsko dvorišče Posavskega muzeja Brežice preuredili v kino na prostem. Gospod Tobija Medved, Kino Brežice, je z različno tematiko in zvrstjo filmov poskrbel za vse filmske sladokusce, saj si je filme na sedmih večerih ogledalo več kot 650 obiskovalcev, ki so lahko ob gledanju filmov poizkusili tudi različna vina posavskih vinarjev.

Odprtje letošnjega Kina na grajskem dvorišču je bilo 26. junija, na Dan Posavskega muzeja Brežice. Obiskovalce je očarala vojna ljubezenska drama Francoska suita, ki nas je popeljala v leto 1940 v nacistično okupirano Francijo in prikazala ljubezensko zgodbo med mlado Francozinjo Lucille in nemškim častnikom.

30. junija je bil večer za mlajše obiskovalci, saj so si skupaj z udeleženci Poletne grajske dogodivščine ogledali pustolovski družinski dokumentarni film Amazonija. Režiser Thierry Ragobert nam je prikazal osupljivi amazonski pragozd, kjer se po strmoglavljenju letala znajde kapucinska opica Sai. Rojena v ujetništvu se mora povsem na novo naučiti osnovnih naravnih zakonitosti džungle.

Tretji poletni grajski filmski večer, 12. julija, je povezal projekt muzeja Leto posavske nesnovne dediščine in ljubiteljske filmarje, ki vestno zapisujejo in ohranjajo našo dediščino. Predstavljena sta bila dva nova etnografska filma ljubiteljskih ustvarjalcev iz Pišec in Kapel v sodelovanju z Davorjem Lipejem, Pšečka trgatev v letu 1960 in Od pera do vajkoža. Vinarji na tretjem letošnjem Kinu na grajskem dvorišču so bili vinogradniki iz Kapel in Pišec.

19. julija je obiskovalce nasmejala švedska komedija Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil. Zabavna avantura, posneta po švedski knjižni uspešnici Jonasa Jonassona, je prikazala priprave na praznovanje 100-tega rojstnega dne Allana Karlssona. Toda nabriti starček je imel drugačne načrte. Pobegnil je iz doma za ostarele in se podal na popotovanje, pri tem pa doživel številne prigode. Vinar večera je bil Martin Kuntarič iz Pristave ob Krki, lanskoletni prejemnik nagrade Županovo vino.

Peti poletni grajski filmski večer, 2. avgusta, je obiskovalce navdušila zgodovinska drama Selma, ki je prikazala prelomne dogodke boja temnopoltih Američanov pod vodstvom Martina Luthra Kinga za enakopravnost v 60-tih letih prejšnjega stoletja ter spomnila na pomembne in aktualne teme. Vinar večera je bilo Vino Graben, priznana in mednarodno uveljavljena blagovna znamka vrhunskih vin z dolgoletno tradicijo iz Bizeljskega.

9. avgusta je obiskovalce očarala biografska zgodovinska drama Sufražetke. Zgodba, ki so jo navdahnile resnične sufražetke - prve borke za enakopravnost žensk, je prikazala turobno življenje mlade Maud, ki poleg skrbi za revno družino doživlja vsakodnevna ponižanja na delu v pralnici. Govori odločne Emmeline jo tako navdahnejo, da se pridruži skupini žensk, ki načrtujejo nasilen upor proti oblasti, s tem pa na kocko postavijo svoja življenja, kot tudi ugled in prihodnost lastnih družin. Vinar večera je bila Vinska klet Jarkovič.

Zadnji poletni grajski filmski večer, 16. avgusta, so si obiskovalci ogledali slovenski film Štiri stvari, ki sem jih hotel početi s tabo. Večplastna zgodba o partnerskih odnosih in o sklepanju nepravih ljubezenskih kompromisov v generaciji današnjih petintridesetletnikov je prikazala širše družbene razmere. V filmu so nastopala znana igralska imena: Klemen Novak, Mojca Fatur, Iva Krajnc in Marko Mandić. S svojimi vini je večer obogatila Kmečka zadruga Krško, z. o. o., Vinska klet Krško.

Projekt kina na grajskem dvorišču je podprla Občina Brežice, izvedel pa Tobija Medved – Kino Brežice, ki od jeseni ponovno vabi v kino v Domu kulture Brežice. Grajsko dvorišče je bilo ponovno tudi filmsko prizorišče, druga poletna filmska sezona pa je potrdila, da je ogled filma med grajskimi zidovi in pod zvezdami posebno doživetje. Vseh sedem predstav je omogočilo tudi lepo vreme, posavski vinarji in številni zvesti obiskovalci, ki so potrdili namero, da je letni kino del vsakega poletja v muzeju in v Brežicah.

Pripravil: Boštjan Kolar, Posavski muzej Brežice
Fotografije: Arhiv Posavskega muzeja Brežice

Galerija

_u (1)
_u (2)
_u (3)
_u (4)
_u (5)
_u

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava