Tekstilni izdelki iz mačje in pasje dlake

27.8.2016 | 17:00

Volna iz pasje in mačje dlake, 2016 Foto: Nada Žgank

Volna iz pasje in mačje dlake, 2016 Foto: Nada Žgank

Pogrinjek, 2016

Pogrinjek, 2016

Eurokrem torbica, 2016

Eurokrem torbica, 2016

Marija Mojca Pungerčar: "Dlaka domačih ljubljencev ni samo dlaka, tako kot človeški lasje niso samo lasje." Foto: STA

Marija Mojca Pungerčar: "Dlaka domačih ljubljencev ni samo dlaka, tako kot človeški lasje niso samo lasje." Foto: STA

V Galeriji Kresija so pred dnevi odprli razstavo Marije Mojce Pungerčar, mirnopeške rojakinje, z naslovom Prava Runotova Volna. Umetnica v istoimenskem projektu preiskuje možnosti izdelave tekstilnih izdelkov iz pasje in mačje dlake. V galeriji predstavljena dela vključujejo pasjo in mačjo volno, postavitev dopolnjujejo izjave lastnikov, ki so darovali dlako živali.

Naslov projekta je po umetničinih besedah parafraza oznake prava runska volna, ki je uradno ime za označevanje izvora in načina pridobitve ovčje dlake, iz katere se izdeluje volna. K razmisleku o možnosti izdelave tekstilnih izdelkov iz pasje in mačje dlake jo je pred mnogimi leti napeljal oče, ki je ob pogledu na gost kožuh njenega psa izjavil: "Jopica."

Izdelki variirajo med skupnostnim in spominskim kontekstom. V volnah so dlake posameznih živali uporabljene samostojno ali pa kombinirano, odvisno od značilnosti in količine prispevkov. Dlake so pomešane tudi v večini filcanih izdelkov, ponekod pa so uporabljene tudi samostojno, umetničine besede povzema spletna stran KUD Trivia.

Dlako psov in mačk so za potrebe projekta prispevali donatorji iz vse Slovenije.

Zaradi številnih drugih obveznosti je umetnica dlako začela zbirati šele spomladi, ko so se psi in mačke večinoma že ogulili. Izjemno število donacij pa je odtehtalo zamujeno glavno sezono menjave dlake. Izkazalo se je, da je bila v tem primeru umetnost močnejša od narave.

Nit, preja, predenje in tkanje

S Pravo Runotovo volno se je "umetnica vrnila k mediju, ki ga najbolj povezujemo z njenim ustvarjanjem, namreč k tekstilu. Tekstil je eden najstarejših materialov, s katerimi se je ukvarjal človek. Prva vlakna, iz katerih je izdeloval najprej uporabne predmete, kasneje pa tudi oblačila, so bila rastlinska, najprej razne trave, kasneje pa tudi spredena vlakna, iz katerih je ustvarjal različne preplete, ki so morda podlaga za razvoj abstraktnih geometrijskih ornamentov. Ko je človek udomačil živali, se je razmahnilo tudi pridobivanje volne, predvsem iz ovčje dlake. Takrat je pletenje in tkanje blaga in oblačil iz preje postalo najpomembnejši vir materialov za izdelavo oblačil. Izrazi nit, preja, predenje in tkanje so postali tudi del duhovne kulture človeka, označevali so najpomembnejše dogodke v življenju, kot sta rojstvo in smrt, pa tudi minevanje časa, sanjanje in še mnogo drugega," je o projektu napisala Mateja Kos.

Svet 24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava