DL: Luka je z vozička dvignil zvok harmonike

27.8.2016 | 14:00

Luka z mamo Vesno, sestro Evo, Dušanom Kovačičem in škratom Vinijem

Luka z mamo Vesno, sestro Evo, Dušanom Kovačičem in škratom Vinijem

Mlade gasilke iz Bele Cerkve s škratom Vinijem

Mlade gasilke iz Bele Cerkve s škratom Vinijem

Najmlajši so se pogumno pognali s starta dobrodelnega teka.

Najmlajši so se pogumno pognali s starta dobrodelnega teka.

Kolesarji KK Adria Mobil so v Šmarjeto prišli s kolesi in Luku podarili klubski dres.

Kolesarji KK Adria Mobil so v Šmarjeto prišli s kolesi in Luku podarili klubski dres.

Harmonikar Andrej Perše je Luka spravil na noge.

Harmonikar Andrej Perše je Luka spravil na noge.

Luka Cugelj iz Cerovega Loga pri Šentjerneju je bil do leta 2011 uspešen učenec, vsestranski športnik in glasbenik. Življenje se mu je spremenilo v trenutku. »Bilo je sončno popoldne. Njegov zadnji krožek je bil nogomet in verjamem, da je tam dal vse od sebe. Ko je prišel domov, se je zgodila možganska krvavitev,« je povedala njegova mama Vesna.

Dogodek je šestošolcu prinesel dolgo kalvarijo, ki se je začela v kliničnem centru, nadaljevala v Soči in potem doma. »Vključili smo se v vse možne oblike fizioterapij in rehabilitacijskega programa, še vedno izkoristimo vse, kar je mogoče,« reče njegova mama in doda, da napredek najbolj opazita ona in Luka. »Vse se dogaja zelo zelo počasi,« pripomni.

Mama pojasni, da odkar je po rehabilitaciji prišel domov, delo z njim poteka z enakim tempom kot prvi dan, in to že vsa leta. »Vsak dan vstajava zgodaj in vse, kar počneva, delava pozitivno in z nasmehom.« Luka je po začetni rehabilitaciji zrasel še kakšnih 10 centimetrov, ki se jih je moral naučiti vzdrževati in obvladovati, kar ni enostavno.

»Trudiva se vzdrževati čim večjo gibljivost in to lahko doseževa le s terapijami in razgibavanji. Na prireditvah ga sicer vidite na vozičku, a doma večino časa preživi v gibanju. Skozi čas telo samo pokaže, kakšne povezave lahko vzpostavi oz. kaj zmore,« pojasni mama in omeni, da ne sešteva, koliko so že stale terapije, poudari pa, da je zelo pomembna in dragocena vsakršna pomoč, ki prihaja tudi z dobrodelnimi dogodki, saj sama družina tega bremena ne zmore.

OTROCI, NA IGRIŠČE!

Donacije, ki jih družina porablja izključno za Lukove terapije, zbirajo na dveh računih: SI56 0297 9256 7057 776 ali preko Humanitarnega društva Moja pot, Cerov Log 5, 8310 Šentjernej, SI56 6100 0000 4422 674, sklic 00 01.

Prejšnji teden je dobrodelna prireditev za Luka potekala pri OŠ Šmarjeta. Tisto popoldne je veliko predšolskih in šolskih otrok preživelo aktivno – najprej so se v jedilnici in telovadnici domače šole razgibali, na bližnjem igrišču pa so potem tekli, igrali nogomet, spoznavali tajski boks, kolesarjenje in delo gasilcev.

"To je prva tovrstna športna prireditev v Šmarjeti, ki ima tudi dobrodelno noto. Upam, da bo postala tradicionalna, da bomo na ta način otroke spravili na igrišča, da začnejo migati in pozabijo na računalnike ter hkrati nekomu pomagajo," je povedal organizator dogodka Dušan Kovačič, tudi sam dolga leta športnik, zdaj pa z vrhunskimi športniki sodeluje kot maser.

Dogodka se je udeležil tudi Luka, ki mu je kolesarski klub Adria Mobil predal kolesarski dres, predstavnik bližnjih term pa darilni bon.

Najbolj se ga je dotaknil nastop harmonikarja ansambla Čudežni dečki Andreja Peršeta, ko je z mamino pomočjo celo vstal z vozička. Vsa jedilnica ga je občudovala.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 26. maja 2016

Besedilo in fotografije: Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava