DL: Črnomaljski vrtec - Krpanje namesto temeljite obnove

26.8.2016 | 13:20

Petra Pezdirc Stopar

Petra Pezdirc Stopar

Vrtec Otona Župančiča Črnomelj je največji otroški vrtec v črnomaljski občini. A ne le po številu otrok – lani jih je bilo v povprečju 360 – in zaposlenih, ki jih je bilo konec lanskega leta 77, ampak tudi po številu lokacij. Vrtec se »razprostira« kar na šestih lokacijah.

Tako vzgojo in izobraževanje izvajajo v enotah Loka – stari in novi del, Čardak 1, Čardak 2, Majer in Griblje. Kot opozarja Petra Pezdirc Stopar, ki je postala ravnateljica vrtca v začetku letošnjega leta, so nekatere enote neprimerne. »Loka – stari del je v zelo slabem stanju, a ne vemo, do katere mere naj ga vzdržujemo, saj že vrsto let obljubljajo gradnjo nove enote. Zato se odločamo za začasne rešitve, dogaja pa se, da moramo tako neprestano kaj obnavljati. S podobnimi težavami se srečujemo tudi v starem delu na Čardaku, kjer imamo težave še s kunami. Če bi bile enote temeljito obnovljene, bi imeli nekaj časa mir. Tako pa samo krpamo,« je naštela ravnateljica.

Tudi oprema je v starejših delih vrtca neprimerna, igrače pa so zastarele. Zato v vrtcu razmišljajo, kje naj varčujejo in ali želijo le varstvo otrok ali tudi kaj več. Na srečo pa se vsaj zaposlene zelo trudijo. Pezdirc Stoparjeva opozarja tudi na neredno financiranje. Denar dobivajo od črnomaljske občine, ministrstva in prispevkov staršev, vse pa po njenih besedah prihaja z zamikom. Plače naj bi bile 10. v mesecu, a denar z ministrstva pride konec meseca, občinske dotacije drugo sredo v mesecu, starši pa plačajo, ko pač plačajo, ali pa sploh ne poravnajo položnic.

Sicer pa je v Vrtcu Otona Župančiča od lanskega 1. septembra 21 oddelkov celodnevnega varstva, od tega en razvojni oddelek, oddelek s poldnevnim programom za romske otroke ter oddelek cicibanovih uric. Za prihodnje šolsko leto so prejeli 57 vlog, sprejeli so vse otroke, prav tako tudi tiste z medletnim vpisom.

Pred časom je del črnomaljske javnosti razburilo parkiranje pri enoti v Loki. Kot je povedala ravnateljica, se zaposleni glede parkiranja znajdejo po svojih močeh. Parkirne prostore za svoje avtomobile so si našli drugje, a je to veljalo le mesec dni, potem pa so spet začeli parkirati pri vrtcu. Po njenem bi morala parkirišča zagotoviti ustanoviteljica, torej občina.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je pojasnila, da v naslednjih nekaj letih ne bo dovolj parkirišč, tudi zato, ker se tisti, ki bi lahko prišli v službo peš ali s kolesom, pripeljejo z avtom. Na občini se dogovarjajo, da bi naredili makadamsko parkirišče pri Srednji šoli Črnomelj, a je lastnica država, ki še mora dati soglasje. Kar zadeva starševsko plačevanje vrtčevskih storitev, pa je županja povedala, da je prispevek staršev nizek. V povprečju odštejejo le 24 do 26 odst. ekonomske cene, za katero pa so v vrtcu prepričani, da ni ažurna in da so stroški v resnici višji. Razliko pa plača občina. V razvojnem oddelku je ekonomska cena kar 800 evrov na mesec, a starši plačujejo enako kot v preostalih oddelkih. Črnomaljska občina pa plačuje razliko tudi za otroke v vrtcih drugod po državi, če imajo starši stalno prebivališče v črnomaljski občini.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 19. maja 2016

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

26.8.2016—     + (2)     – (2)     Oceni Alen 

Glavno, da je denar za "borce" in praznovanja pobijanja in ropanja po Beli krajni.

26.8.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni Kar je res, je res 

Ja, važno da Krko in njegov mulc dobivata ekstra penzijo ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava