DL: Stari trg ob Kolpi vs. KP Kolpa - Ne izstop, zgladitev sporov

25.8.2016 | 14:20

Seja OS (foto: arhiv)

Seja OS (foto: arhiv)

DL: Stari trg ob Kolpi vs. KP Kolpa - Ne izstop, zgladitev sporov

Črnomaljski občinski svetniki so se na eni svojih zadnjih sej dlje časa zadržali ob točki dnevnega reda, kjer je tekla beseda o poročilu o predlogih za izstop krajevne skupnosti Stari trg iz zavarovanega območja krajinskega parka Kolpa, o katerih je bila občina obveščena sredi leta 2012. V tem času je bilo o tem sklicanih nekaj sestankov, napisanih nekaj dopisov in podanih nekaj pobud.

Sedaj pa se je problematika znašla še na seji občinskega sveta. V.d. direktorja javnega zavoda Krajinski park Kolpa Boris Grabrijan je podal svoje videnje o tej problematiki in predstavil delo v parku, v katerem starotrška krajevna skupnost obsega 14 odst. območja. V parku so še krajevne skupnosti Sinji Vrh (13 odst.), Vinica (38 odst.), Adlešiči (34 odst.) in Griblje (1 odst.). Na vse so iz zavoda poslali tudi apel, naj podajo pobude za program dela, a jih niso posredovali le iz starotrške krajevne skupnosti.

Grabrijan je povedal, da so bile v zavodu štiri zunanje revizije, dva podrobna pregleda sektorja za ohranjanje narave ministrstva za okolje in prostor, revizija komisije za preprečevanje korupcije, revizija generalnega sekretariata vlade RS, ob vsakem zahtevku pa so preverjeni vsi računi. A doslej ni nihče zaznal bistvenih problemov. Grabrijan je tudi vprašal, kako naprej, in predstavil dva predloga. Po prvem naj bi po imenovanju direktorja Krajinskega parka Kolpa nadaljevali pogovore s pomočjo mediacije. Sam je bil pri svojem delu v Starem trgu vedno popljuvan. Po drugem predlogu pa naj bi pripravili referendum, na katerem bi se ljudje odločali, ali naj ostane enako, ali naj krajevno skupnost Stari trg izvzamejo iz zavarovanega območja, ali pa naj vzpostavijo stanje iz leta 2006 in se torej Krajinski park Kolpa vrne občini Črnomelj. Svetnikom je še dejal, naj se ne prenaglijo s prehitro rešitvijo in sklepanjem, da jim ne bo potem žal.

Matija Koce, predstavnik lokalne skupnosti v svetu Krajinskega parka Kolpa, ki je med drugim Grabrijana prijavil tudi na protikorupcijsko komisijo, pa je zagovarjal izstop krajevne skupnosti Stari trg iz zaščitenega območja. Dejal je, da njihova krajevna skupnost ni dobila skoraj ničesar. Začel je naštevati številne očitke na račun Grabrijana in poslovne sekretarke v zavodu Tončke Jankovič. A ga je županja opozorila, da je to tema za druge ustanove in občinski svet o tem ne bo odločal. Koce je zatrdil, da so sicer pripravljeni ostati v parku, a pod pogojem, da sedež iz Adlešičev preselijo v Stari trg.

Svetnik Franc Ivanušič je dejal, da ima vsaka krajevna skupnost, ki je v parku, nekaj od njega. »Krajinski park pa skrbi, da v parku ničesar ne uničujemo, za kar smo sicer specialisti. Predlagam, da s pomočjo mediatorja najdemo skupni jezik in zadeve zgladimo. Verjamem, da je večina Starotržanov za park, povsod pa se najde nekaj nergačev,« je menil Ivanušič. Svetnica Tončka Jankovič je dodala, da iz Kocetovih obtožb in blatenj razbere, da v parku delajo pregledno in dobro. Tudi njeno poslanstvo je delati po najboljših močeh z željo, da v Beli krajini presežejo spore. Svetnik Stane Starešinič je podprl celovitost parka, saj je le tako lahko močan. »Menim, da park dela dobro, verjamem pa, da bi lahko še bolje. Predvsem bi moral bolj sodelovati s krajevnimi skupnostmi v zavarovanem območju in z občino. Če se ne bomo pobotali in delali dobro za dobrobit vseh Belokranjcev, se bojim, da nam bo tudi država obrnila hrbet,« je povedal Starešinič.

20 od 23 prisotnih svetnikov se je na koncu strinjalo, da ne podpirajo izstopa krajevne skupnosti Stari trg ob Kolpi iz Krajinskega parka Kolpa.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 19. maja 2016

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

25.8.2016Oceni joško 

koji poslanci

26.8.2016Oceni dobličanka 

zalostno je da ne znate izkoristi prednosti parka in ziveti s tem sram vas bilo barbari

26.8.2016Oceni Tone 

Pa dajte probat zamenjat vodstvo. morda bo pa bolje!

26.8.2016Oceni gordijski vozel 

...da so sicer pripravljeni ostati v parku, a pod pogojem, da sedež iz Adlešičev preselijo v Stari trg... To vam je pa je argument, ni kaj. Zdaj je sedež problem?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava