Domoznanska razstava o rojaku dr. Mihajlu Rostoharju

25.8.2016 | 09:55

Domoznanska razstava o rojaku dr. Mihajlu Rostoharju
Domoznanska razstava o rojaku dr. Mihajlu Rostoharju

Ob Rostoharjevem letu, ki ga obeležujemo ob 50-letnici smrti dr. Mihajla Rostoharja (1878 - 1966) in v katerem kot partnerji sodelujejo Valvasorjeva knjižnica Krško, Kulturni dom Krško, enota Mestni muzej Krško in OŠ dr. Mihajla Rostoharja Krško, je v prvem nadstropju krške knjižnice do 9. septembra na ogled domoznanska razstava o življenju in delu rojaka dr. Mihajla Rostoharja.

Dr. Mihajlo Rostohar je danes javnosti poznan predvsem kot psiholog in znanstvenik, začetnik empirične psihologije v Sloveniji, ki je med drugim zaslužen za ustanovitev Oddelka za psihologijo na Univerzi v Ljubljani in je dolgo časa deloval na Češkem. Nedvomno pa sta bila njegovo življenje in delo kompleksnejša, saj zasledimo njegovo ime med izdajatelji in uredniki številnih tedanjih časopisov, med ustanovitelji Univerze v Ljubljani leta 1919, med zagovorniki slovenstva pri reševanju nacionalnega vprašanja, med vojaki prve svetovne vojne, posebno mesto je zavzel tudi ob razglasitvi Države SHS leta 1918.

Razstava prinaša pregled življenja in delovanja dr. Mihajla Rostoharja, razstavljeno gradivo iz domoznanskega oddelka Valvasorjeve knjižnice Krško še posebej izpostavi in osvetli Rostoharjevo znanstveno delo na področju psihologije, izdajanje časopisa Napredna misel, ki je sprva izhajal v Krškem, kasneje na Češkem, Rostoharjevo stališče pri reševanju nacionalnih in družbenih vprašanj ter njegovo (javnosti manj znano) pesniško ustvarjanje.

Vabljeni k praznovanju in obeležitvi Rostoharjevega leta, tudi z ogledom domoznanske razstave v prostorih Valvasorjeve knjižnice Krško.

Urška Šoštar
Valvasorjeva knjižnica Krško

Galerija

_razstava (1)
_razstava (2)
_razstava (3)
_razstava (4)
_razstava (5)
_razstava

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava