Skavti razmišljamo globalno - zgodba iz poletnega volčjega tabora Novo mesto 1

25.8.2016 | 09:00

PP, voditelji in volčiči so skupaj popeljali jabolko na potovanje okrog sveta.

PP, voditelji in volčiči so skupaj popeljali jabolko na potovanje okrog sveta.

Kako je možno, da pride sadje iz drugega konca sveta sveže in čvrsto, lepo in sijoče?

Kako je možno, da pride sadje iz drugega konca sveta sveže in čvrsto, lepo in sijoče?

Jabolka z orehi so prav okusna sladica!

Jabolka z orehi so prav okusna sladica!

Skavti razmišljamo globalno - zgodba iz poletnega volčjega tabora Novo mesto 1

Novomeški skavti iz skupine volčičev in volkuljic (8 - 10 let) smo si na poletnem taboru v Bohinjski Bistrici vzeli čas za razmislek o tako samoumevnih rečeh kot so na primer jabolka, s katerimi se dnevno srečujemo skoraj vsi. Preko igre in sproščenega pogovora smo se naučili, da je prav, da spodbujamo kupovanje takih reči, ki so zrasle čim bližje našemu domu in ki so čim bolj naravi prijazno pripravljene oz. narejene. Aktivnost, ki smo jo poimenovali Popotovanje jabučka iz Kitajske, smo izvedli v okviru mednarodnega projekta Skavtinje in skavti razmišljamo globalno, ki povezuje 7 partnerskih držav v prizadevanju mladim skavtom ponuditi znanje in spodbudo za akcijo na globalnem nivoju.

V prvem delu delavnice je jabolko, ki je bilo zvezda celotnega popoldneva, krožilo med otroci od enega do drugega. Pri vsakem smo skupaj ponazorili, kaj vse se dogaja z jabolkom in njegovo okolico na poti od proizvajalca na drugem koncu sveta do naših trgovin. Na primer, jabolko je dobilo injekcijo pesticidov (obarvana voda v injekcijski brizgi), ki ogrožajo rastline in živali, po poti poškropilo nebo z izpušnimi plini (črno obarvano vodo), ki v obliki padavin onesnažujejo zemljo in vode, nafta iz ladij s kontejnerji jabolk pogosto uhaja v vodo in ogroža morski ekosistem …

Ko je jabolko končalo svojo namišljeno pot smo se za trenutek zamislili in pogovorili. Našteli smo stvari, ki uspevajo pri nas, spraševali smo se, od kje prihajajo stvari, ki jih imamo doma na kuhinjskih policah, razmišljali smo, kaj lahko pripravljamo iz domačih sestavin in ali smo se pripravljeni odpovedati hrani, ki ne uspeva pri nas.

V drugem delu smo z otroci v dveh skupinah pripravljali jedi iz lokalnih sestavin (ajdovi žganci iz domače moke in pečena jabolka z orehi). Bili smo ponosni, da smo lahko naredili večerjo, kot so jo delali tudi naši dedki in babice – iz domačih sestavin in smo jo tudi z veseljem pojedli.

Voditelji smo se že ob načrtovanju skavtskega tabora odločili, da bomo za letošnji tabor nakupovali slovenske izdelke. Odločitev, ki jo zagotovo priporočamo vsem … Malce se je sicer treba prilagoditi in bolj potruditi pri nakupu kot sicer, toda se splača. Z zglednim potrošništvom vlagamo nekaj neprecenljivega v generacije, ki nam sledijo.

Tabore in aktivnosti novomeških skavtov podpira in sofinancira Mesta občina Novo mesto.

E. R.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava