DL: Položeno na srce: Testirajte se!

22.8.2016 | 13:50

"Potovanje" skozi veliko napihljivo debelo črevo z vsemi bolezenskimi znaki vzamejo otroci kot igro, vendar pa je takšen sprehod še kako poučen. (Foto: M. B.-J.)

"Potovanje" skozi veliko napihljivo debelo črevo z vsemi bolezenskimi znaki vzamejo otroci kot igro, vendar pa je takšen sprehod še kako poučen. (Foto: M. B.-J.)

Čeprav je program Svit, torej državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, brezplačen, pa odzivnost ljudi še vedno ni takšna, kot bi si jo želeli. Vendar pa je odzivnost povabljenih v program Svit v zdravstveni regiji Novo mesto z 61,66 odst. nad slovenskim povprečjem, ki je 59,67 odst.

V zdravstveni regiji Novo mesto, ki zajema občine Semič, Šentrupert, Mirna, Mirna Peč, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Straža, Šmarješke Toplice, Žužemberk, Novo mesto, Trebnje, Škocjan, Mokronog-Trebelno, Šentjernej, Metlika, Krško in Kostanjevica na Krki, je bilo lani vabilo vročeno 19.595 osebam (9.676 moškim in 9.919 ženskam). Izjavo o sodelovanju jih je vrnilo 12.082, torej 61,66 odst. od tistih, ki so prejeli vabilo. Žensk je bilo skoraj 10 odst. več kot moških. Zaradi začasnih ali trajnih izključitvenih kriterijev, kot so kolonoskopija v zadnjih treh letih z odstranjenimi polipi ali brez, rak debelega črevesa ali danke in kronična vnetna črevesna bolezen, je bilo izključenih 715 (5,92 odst.) oseb, a le nekoliko več moških kot žensk. V programu ni želelo sodelovati 27 (0,14 odst.) oseb, od tega 12 moških in 15 žensk. Od 10.731 vrnjenih kompletov vzorcev blata, primernih za analizo, je bilo 10.065 (93,79 odst.) testov negativih, 666 (6,21 odst.) pa pozitivnih.

Odzivnost vabljenih v program Svit je bila nad slovenskim povprečjem v vseh dolenjsko-belokranjskih občinah, razen v Metliki, Krškem in Kostanjevici na Krki. Najboljša je bila v semiški občini (73,47 odst.), najslabša pa v Kostanjevici na Krki (56,10 odst.). Odzivnost žensk je bila v vseh občinah večja kot pri moških. Izstopa Šentrupert, kjer je bila odzivnost žensk kar 80-odst., medtem ko je bila odzivnost moških med nižjimi. Najslabša odzivnost žensk pa je bila v Krškem (62,10 odst.). Moški so se najbolje odzvali v Semiču (72,53 odst.), najslabše pa v Kostanjevici na Krki (48,31 odst.)

Predsednica Posavskega in obsoteljskega društva za boj proti raku Alenka Krenčič Zagode pozdravlja odločitev v Sloveniji, da bodo program Svit razširili in tako vanj vključili prebivalce do 74. leta starosti. »Polagamo vam na srce, testirajte se!« je pred časom na srečanju društva dejala Krenčič Zagodetova. Posavsko in obsoteljsko društvo za boj proti raku si je, kot pojasnjuje podpredsednica Vladimira Tomšič, za naslednje obdobje postavilo cilj, da bi šlo na tem območju na pregled v okviru programa Svit 70 odstotkov vseh vabljenih. Zdaj je odzivnost na vabila za pregled v Posavju in Obsotelju približno 68-odst., pri čemer je sevniška občina prva v Posavju in druga v celjski regiji.

Območje z odzivnostjo na program Svit tako že zdaj presega slovensko povprečje. To kot uspeh priznavajo tudi izvajalci in promotorji programa Svit, zato je njihov izvršilni odbor decembra lani podpredsednici Posavskega in obsoteljskega društva za boj proti raku Vladimiri Tomšič podelil zahvalno listino za prizadevanja pri promociji programa Svit. Da bi Posavsko in obsoteljsko društvo za boj proti raku doseglo 70-odst. odzivnost, bo po besedah Tomšičeve še naprej organiziralo predavanja za posamezne skupine občanov. Tako načrtujejo za letošnjo jesen obiske v lovskih družinah, potem ko so pred časom organizirali predavanja za gasilce.

Moški se po besedah Alenke Krenčič Zagode in Vladimire Tomšič na vabila za preglede v okviru programa Svit odzivajo slabše kot ženske. »Zato želimo omenjeni preventivni zdravstveni program v prihodnje predstaviti zlasti moškim. Gasilstvo, lovstvo, in še bi se našla katera organizacija, sta pretežno moški organizaciji, zato načrtujemo predavanja v teh okoljih,« pravi Vladimira Tomšič.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 19. maja 2016

M. Bezek-Jakše, M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava