DL: Postati ali ostati vegetarijanec?

21.8.2016 | 09:45

Ne glede na to, na kakšno hrano prisegamo, je najbolj pomembno, da nam bo tako njena priprava kot tudi uživanje in druženje ob njej v vsestranski užitek.

Ne glede na to, na kakšno hrano prisegamo, je najbolj pomembno, da nam bo tako njena priprava kot tudi uživanje in druženje ob njej v vsestranski užitek.

Modna muha in zdravje sta vsekakor najbolj nevtralna razloga za vegetarijanstvo, vendar imata tudi manjšo vrednost.

Modna muha in zdravje sta vsekakor najbolj nevtralna razloga za vegetarijanstvo, vendar imata tudi manjšo vrednost.

Danes se mnogi ljudje odločajo za vegetarijanstvo, toda med njimi je visoka stopnja tistih, ki se pozneje vrnejo k mesni prehrani. Zakaj? Nekateri so trdno prepričani, da je življenje brez mesa bolj zdravo in moralno kot življenje z mesom, kar pa očitno ne drži za mnoge druge, ki svojo odločitev za vegetarijanstvo pozneje spremenijo. Če poznamo družbeno dinamiko in psihologijo človeka, ni težko odgovoriti, zakaj je tako.

Najprej se je seveda treba vprašati, zakaj ljudje sploh postanejo vegetarijanci. Glavni razlogi so štirje: ideologija ali vera, zdravje, modna ali kaka druga muha in etičnost.

Nekatere (zlasti vzhodnjaške) religije zahtevajo bolj ali manj strogo vzdržnost od mesa. Kdor sprejme ideologijo, sprejme tudi vegetarijanstvo. Če pozneje korenito spremeni svoja prepričanja, odločnost glede vegetarijanske prehrane pogosto zbledi ali izgine. Po navadi so ideološki in etični vegetarijanci najbolj gorečni oziroma fanatični, nekatere skupine celo agresivno nastopajo proti mesni industriji. To je tudi eden od glavnih razlogov, da je vegetarijanstvo marsikje nepriljubljeno. Ali ste bili kdaj ogorčeni nad zagretim zagovornikom presnojedstva, ki vas je poskušal prepričati, da se znebite kuhinjskih loncev? Že v redu, morda ima z zdravstvenega stališča do neke mere prav, vendar je s svojim pristopom agresivno posegel na področje vaših osebnih odločitev. Pravijo, da se zarečenega kruha največ poje, in prav to velja za skrajno zagrizene mlade vegetarijance, ki pred celim svetom prisegajo, da nikoli ne bodo jedli mesa.

Moda in etika

Verjetno sta modna muha in zdravje najbolj nevtralna razloga za vegetarijanstvo, vendar imata tudi manjšo vrednost. Če najstnica vidi, da je njen najljubši pevec vegetarijanec, se ji utegne zdeti zanimivo, da poskusi še sama. Najdejo se še mnoge druge kaprice, ki zlasti mlade popeljejo v vegetarijanstvo. Toda možnosti, da bodo pri tem vztrajali, niso ravno velike, če k temu ne dodajo etičnih ali ideoloških motivov. Po navadi tudi tisti, ki se odrečejo mesu iz strogo zdravstvenih razlogov, niso dosledni. Ne zdi se jim hudo, če se kdaj pa kdaj malo "pregrešijo".

Gotovo so najtrdnejši vegetarijanci ljudje, ki nosijo v sebi močan etični čut. Ne prenesejo niti pomisli na to, koliko trpljenja mora prestati žival, ko jo redijo in ubijejo. Poleg tega so jezni na mesno industrijo, ker trati naravne vire in strahovito onesnažuje okolje – statistike o tem so skrb vzbujajoče. Z dejstvi podprti argumenti pa še podkrepijo njihovo mnenje.

Zakaj torej spet meso?

Predvsem zaradi navade, družbenega pritiska in nepraktičnosti. Tako je tudi z drugimi navadami, kot je denimo kajenje – kdor ga opusti, težko ostane nekadilec, če se še naprej druži s kadilci. Moral bi za nekaj časa zamenjati družbo, da ga kajenje več ne bi mikalo. Navajen je na kajenje, prijatelji pritiskajo nanj, pa še iskati mora nove načine za pomiritev. Kakor človek v bistvu ne potrebuje cigaret, mu tudi brez mesa nič ne manjka. Poskrbeti mora le, da njegova prehrana vsebuje vse ključne aminokisline in vitamine, česar ni tako težko urediti.

Tradicijo je težko prekiniti. Ljudje se pri vsem oklenemo ustaljenih norm in tudi hrana ni izjema. Vegetarijanci so bili v Sloveniji še do pred kratkim črne ovce, ki "komplicirajo", kjer ne bi bilo treba. Strah pred izstopanjem je eden od vzrokov za vračanje k mesu, nekateri pa so tudi bolj praktične narave. Če bi bila ponudba v restavracijah enako pestra za vegetarijance in mesojedce, bi imeli tudi praktične razloge, da ostanejo zvesti svoji odločitvi. Če bi starši pustili otrokom svobodo odločanja o načinu prehranjevanja in poskrbeli za njihovo polnovredno hrano, strahu pred slabokrvnostjo ne bi bilo. Če bi bile množice bolje poučene o dejstvih glede prehrane, ne bi pritiskale na vegetarijance, naj vnesejo meso na jedilnik. Navsezadnje ima vsakdo pravico v življenju poskusiti razne stvari, da se lažje odloči, kaj je primerno zanj. Če bi se ljudje odločili za vegetarijanstvo, ker jim vsestransko ustreza, ne pa zaradi religije, trenda ali muhe, bi bilo vračanje na mesno prehrano le slaba šala.

Kako lahko poučeni vegetarijanci pomagajo drugim vztrajati? Lahko jih natančno seznanijo z dejstvi o tem načinu prehranjevanja, vendar to še ni dovolj. Najbolj koristno je, če jih naučijo pripravljati pestre, okusne in ne predrage obroke. Če namreč jezik in želodec nista zadovoljna, nobena filozofija ne zaleže.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 19. maja 2016

S. N., foto: Profimedia

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

21.8.2016Oceni Zadnji stavek 

... članka, nudi delni odgovor. Umirite se, prisluhnite svojemu telesu in sporočilo vam bo, kaj mu odgovarja in kaj potrebuje. Če mu ugodite, zbrano pripravljate hrano, se pripravite na obed, kot neke vrste ritual, v miru, brez govorjenja in naglice, zaužijete hrano, v meri, ki jo telo potrebuje, boste s takim načinom svojemu telesu omogočili, da funkcionira, kot je predvideno. Dolgoročno vam bo to za vaše psihofizično zdravje, največja nagrada. Z vegetarianstvom se ne obremenjujte.

22.8.2016Oceni krena 

Otroci in ljudje v času, ko se približujejo koncu tozemeljskega življenja ne jedo mesa ... tukaj tiči odgovor na vprašanje 'ali je vegetarijanstvo naravna danost ali ne'.

23.8.2016Oceni vegi 

Če nu nujno za preživetje, bi morali prenehati ubijati živali. Človeštvo je dovolj razvito, da v veliki večini sveta ne potrebuja morilske industrije, da preživi, poleg tega pa vzreja živali za kasnejši poboj ekološko bolj obremenjuje okolje, kot pa poljedelstvo. Spoštujmo narava in živali in bomo imeli rajši tudi sebe.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava