DL: V črnomaljski godbi hkrati igra več generacij

19.8.2016 | 13:45

Dobitniki najvišjih priznanj s predsednikom države Borutom Pahorjem in predsednikom Godbe na pihala Črnomelj Stankom Štefaničem (Foto: M. B.-J.)

Dobitniki najvišjih priznanj s predsednikom države Borutom Pahorjem in predsednikom Godbe na pihala Črnomelj Stankom Štefaničem (Foto: M. B.-J.)

Godba na pihala Črnomelj praznuje letos 150-letnico neprekinjenega delovanja. Ustanovljena je bila davnega leta 1866, ob jubileju pa so godbeniki pod taktirko Iztoka Štruclja pripravili koncert, katerega častni pokrovitelj je bil predsednik države Borut Pahor. Ta je predsedniku godbe Stanku Štefaniču izročil v dar svileno slovensko zastavo.

Za črnomaljsko godbo je značilna družinska tradicija godbeništva. In tako je še danes, ko hkrati igra v godbi več generacij iste družine. Ni torej čudno, da so se ob 150-letnici delovanja odločili tudi za prikaz starega in novega, za združitev več generacij, torej veteranov, ki danes ne igrajo več, s svojim nastopom pa so simbolično zastopali nekaj sto nekdanjih muzikantov, srednje generacije, ki je jedro orkestra, in najmlajših godbenikov, ki so šele na začetku svoje glasbene poti. Vse skupaj so prepletli v zanimiv program v gibanju, kot gostje pa so nastopile trebanjske mažoretke.

Črnomaljska godba poleg igranja budnice ob 1. maju in nastopov na številnih občinskih prireditvah pripravi še vsaj dva samostojna letna koncerta, se udeležuje gostovanj, srečanj in tekmovanj, od koder se vrača s priznanji in nagradami, s čimer dokazuje tudi svojo kakovost. Že vrsto let je namreč v prvi težavnostni stopnji slovenskih godb. Godbeniki se lotevajo vseh glasbenih zvrsti. Kot nekakšna stalnica pa v njihovem programu ostajajo skladbe z motivi belokranjskih ljudskih pesmi. Tako so tokrat zaigrali tudi slavnostno fanfaro z naslovom Bela krajina, ki jo je prav za koncert ob jubileju napisal skladatelj Vladimir Mustajbašić, s katerim črnomaljska godba že dolgo sodeluje.

Kot je v nagovoru zapisala črnomaljska županja in predsednica prireditvenega odbora Mojca Čemas Stjepanovič, je prepričana, da bodo v prihodnje godbeniki dosegli še številne uspehe. Njihova dosedanja dolgoletna pot je namreč dokaz, da znajo in zmorejo delati v sozvočju, pa naj gre za glasbo ali za sodelovanje in povezovanje številnega članstva. Prav ta harmonija je pomemben del kulturne zakladnice črnomaljske občine.

V godbi sedaj igra 54 godbenikov. Ob jubileju si jih je sedem prislužilo bronasta Gallusova priznanja, štirje srebrna, 17 zlata, pet pa častne Gallusove značke za najmanj 30 let dela v ljubiteljski glasbeni dejavnosti. To so bili Polona Godnič Mavrič, Edi Hutar, Marjan Jakša, Andrej Matkovič in Jože Stariha. Roman Božič je prejel jubilejno priznanje za 45-letno udejstvovanje v glasbeni dejavnosti, Alojzij Ravnikar pa za 50 let dela na glasbenem področju. Nazadnje omenjeni je za zasluge na umetniškem in organizacijskem področju godbeništva iz rok Toneta Urbasa, predsednika Zveze slovenskih godb, prejel še srebrno medaljo zveze in križ za zasluge mednarodne glasbene organizacije CISM.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 19. maja 2016

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava