Živ spomin: Na današnji dan so nam požgali vas in pobili svojce

19.8.2016 | 14:35

Živ spomin: Na današnji dan so nam požgali vas in pobili svojce
Živ spomin: Na današnji dan so nam požgali vas in pobili svojce

Kot da bi se vse dogajalo danes, mi je ostal živ, večen spomin na 2. svetovno vojno in na 19. avgust 1942, ko so italijanski fašisti požgali našo vas Zapudje. Bilo mi je komaj šestnajst let. Zjutraj sem gnala živino na pašo. Sredi vasi je stala gruča partizanov in imeli so pred seboj že odrtega vola. Gonim živino naprej in srečujem partizane. Nad vasjo zagledam vojake, kako se skrivajo izza skalovja, tudi psa so imeli s seboj. Stojim in začudeno gledam, saj to vendar niso naši, vsi imajo zelene obleke, bilo jih je okrog petdeset. To so bili italijanski vojaki.

Živino sem pustila samo in pričela bežati proti domu. Naenkrat so začeli strašno streljat, partizani so odgovorili, a so se umaknili v gozd, ker jih je bilo premalo za boj. Krogle so švigale okrog mene. Vsa prestrašena in opraskana po nogah in obrazu sem pritekla domov. Komaj sem povedala, da nas napadajo Italijani, mi je že bil zelenec v črni srajci za hrbtom. Izgnal nas je iz hiše, mene, brata, očeta, mamo, staro mamo in starega očeta. Po hiši je polil z bencinom in prižgal. Pred hišo smo stali in prestrašeno gledali, kako je ogenj bruhal čez okna, niso nam pustili, da bi si vsaj obleko rešili. V eni uri je bila vsa vas v enem velikem ognju.

Zbrali so ostale vaščane, 23 mož in fantov ter štiri dekleta. Gnali so nas s seboj, a še med potjo, pod vasjo, je pod streli padlo osem vaščanov, med njimi tudi moj devetnajstletni edini brat Štefan. Ko so padali rafali, smo se v strahu razbežali po grmovju, stisnila sem se med drevesa, a me je fašist našel in pognal za ostalimi. Nadaljevali smo pot proti Vinici, kjer so nas zaprli v neko klet, čez dve uri pa nas postavili pred zid, pred nas pa mitraljez in tako smo čakali, kaj bo z nami. Nato je oficir zakričal - komunisti naprej! Nismo vedeli, kam nas peljejo in ali bomo še živi. Tolmač nam je rekel, da če se bo oglasil en strel na njihove vojake, nas bodo vse postrelili.

Prišli smo v postojanko na Sinji vrh. Zaprli so nas v klet in nas posamično zasliševali, tudi jest nam niso dali, češ, da bomo itak ustreljeni in je škoda hrane za nas. Začeli so kričati na nas in nas brcati, naj se gremo umit, da gremo vsi v Italijo. Ena od deklet je rekla, da za v Italijo je dobra, a vojak jo je razumel, skočil do nje in jo pošteno zbrcal. Pripeljali so kamioni, naložili so nas na njih in nas odpeljali v Črnomelj v barake in nazaj v zapore. Ponovno so nas zasliševali, saj so hoteli na vsak način dokazati, da so nas ujeli v gozdu in da smo bili oboroženi. Može so odpeljali v taborišče na Rab, nas dekleta pa po nekaj dneh izpustili domov.

Žalosten je bil pogled na vas, vse je bilo v pepelu. Vas je ostala brez moških rok. Žene in matere so pokopale svoje može in sinove na vaškem pokopališču v skupni grob. Po vasi so pobirale zoglenele prašiče, pobite krave in vole. Začeti je bilo treba živeti čisto iz nič. Spali smo v stari kašči, ki je ostala cela, in korak za korakom postavljali domačije pokonci. Še tesneje smo se povezali s partizani in naprej delovali proti okupatorju.

To je bil za našo vas eden najhujših, a nikoli pozabljenih spominov!!

Marija Gorše-Fortun

Mamine spomine zbrala in zapisala hčerka Nada
(Prispevek je v večjem obsegu napisala moja mama, stara 89 let, že leta 1972. Skrbno ga je čuvala, danes ga v skrajšani obliki pošiljam vam.)

Galerija

_c-edited (1)
_c-edited (2)
_c-edited (3)
_c-edited (4)
_c-edited (5)
_c-edited

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (91)

19.8.2016+3     + (3)     – (0)     Oceni mira 

Nada, lepo napisano, moja mama je takrat že bila od doma - Vedno, ko sva šle na pokopališče na Zapudje, je prižgala svečo in vedno je bila z mislijo daleč nazaj. Hudo je bilo.

19.8.2016–2     + (9)     – (11)     Oceni dioklecian 

Za vola požret jih je bilo dosti, za vas obranit pa premalo? Zanimivo.

19.8.2016+1     + (4)     – (3)     Oceni ciceron 

Saj je bla v Šentjerneju podobna situacija. Potem pa se je zgodila Javorovica.

20.8.2016–2     + (1)     – (3)     Oceni borec 

Žalostna zgodba.Sedaj pa eni že skoraj 30 let spreminjajo zgodovino.Me pa čudi,da mladi Zapujci ne spoštujejo žrtev vojne,saj na Zapudju kar dosti glasujejo za desne stranke,torej tiste naslednice požigalcev vasi.Ali pa jim je res vseeno za bolečo zgodovino.Sicer pa kot vas,so Zapujci v redu.Složni.

20.8.2016+2     + (3)     – (1)     Oceni partizan 

vojna je bila kruta na vseh straneh so počeli grozodejstva nacisti , fašisti , komunisti ,

20.8.2016Oceni nada 

Zgodovine ne more nihče zatajit ali spremenit,tako je bilo! Vse vojne imajo poražence in zmagovalce,če se pa boriš proti okupatorju na svoji zemlji,za svojo zemljo, za svoj jezik tega ne morejo zatajit ne levi,rdeči.Žal iščejo na splošno vsi samo korist.,to je pa že drugo..

20.8.2016+3     + (5)     – (2)     Oceni xyz 

lepo opisan tipični način partizanskega bojevanja. Večna slava ubitim domačinom, pa dosmrtne pensione tistim, ki so pekli vola in pravočasno krenili proti Vušcu.

20.8.2016–2     + (2)     – (4)     Oceni Legat 

dioklecian , dioklecian , xyz in ostali plojuvači - kje pa so takrat bile " junaške narodno zavedne" vaške straže, belogardisti, domobranci, četniki, plavogardisti in kar je še te sodrge, da bi ubranili to nesrečno vas in njene prebivalce? Aja, ti so takrat Italijanom do tja poti kazal ... In zato v Teharjah končal ...

20.8.2016—     + (3)     – (3)     Oceni neverjetno 

Ne moreš verjet,da lahko nekateri osebki iz take tragedije delajo reklamo izdajalcem slovenskega naroda.Sram jih je lahko.Kdo je bil na domači zemlji ? Tudi Makaronarjem je sigurno nekdo izdal domače ljudi.Legat,pošteno si napisal.Smrt fašizmu in domačim izdajalcem,svoboda narodu.

20.8.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni pesmetar 

Samo bi pohvalil zgodbo in škoda, da oseb, ki so to doživljale na lastni koži, ni več živih, bi imeli marsikaj povedati. Vse ostalo kdo je bil kdo me niti najmanj ne zanima, ker ne bomo s tem ničesar spremenili. Dejstvo pa je, da so dejanja bila storjena in škoda nepopravljiva.

začetnapredhodna Stran: 1/10naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava