DL: Vrtnarjenje brez prekopavanja tal?

19.8.2016 | 10:45

DL: Vrtnarjenje brez prekopavanja tal?
DL: Vrtnarjenje brez prekopavanja tal?

Ob tem, ko postajajo čedalje popularnejše različne naravne metode vrtnarjenja, se veliko govori tudi o tem, da je mogoče pridelati vrtnine brez nadležnega prekopavanja tal. V permakulturi je to seveda že dolgo znano, zato smo se obrnili na Aljaža Plankla z domačije Pr'Nebavec, kjer vrtnarijo po načelih permakulture, z opazovanjem narave in – brez prekopavanja! Povedal nam je, kako je to mogoče in kako to počnejo pri njih.

»Večino vrtnih površin negujemo brez prekopavanja, ker želimo pri vzgoji zelenjave čim bolj poskrbeti za zdravje, živost in rodovitnost tal. To prinaša veliko koristi. S prekopavanjem namreč uničimo strukturo tal, ki je bistvenega pomena. Če je ravnovesje porušeno, bo to prineslo mnoge težave. Ena izmed njih je aktiviranje semen plevelov. Če ne prekopavamo, je plevela bistveno manj, saj ne posegamo v zemljo, poleg tega se plevel hitreje in lažje odstrani. Tla s porušeno strukturo so dovzetnejša za sušo, zbitost, nezračnost, namočenost. Tla z dobro naravno strukturo pa nam olajšajo vrtnarjenje, saj bistveno bolje prenašajo vse vremenske dejavnike – pripeko, nalive, mraz, vročino. Brez prekopavanja je tudi bistveno manj fizičnega napora na vrtu, « je povedal Aljaž Plankl.

ZDRAVA TLA SO TEMELJ VSEGA!

A to ne pomeni, da se manj ukvarjajo s pripravo tal. »Zelo pomembna je nega vrtnih tal. Zdrava vrtna tla so temelj vrtnarjenja. Gradnik zdravih tal je življenje v tleh, ki ga je treba negovati in spodbujati. To dosežemo s posnemanjem naravnih vzorcev. Tako kot narava zaščitimo tla z zastirko. To je najboljše orodje, ki zamenja vse rahljanje, okopavanje in prekopavanje. Naš moto je, da naj tla ne bodo nikoli gola!

Golo zemljo zbije dež, izsuši in odnaša veter, sonce pa jo zapeče. Vsak vrtnar pozna zgodbo o zbitih, zapleveljenih in razpokanih tleh ter začaranem krogu stalnega rahljanja, okopavanja in prekopavanja. Z minimalnimi posegi in ustrezno zaščito tal se vsemu temu izognemo.«

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 19. maja 2016

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava