DL: Kakšna bo usoda straške lekarne?

18.8.2016 | 12:25

Lekarna Straža za zdaj še dela. Občinski svetnik Alojz Knafelj je na  izredni seji občinski upravi svetoval, naj pripravi scenarije, kako  čimprej priti do nove koncesije, ko sedanja ne bo veljala več. (Foto: M.  Ž.)

Lekarna Straža za zdaj še dela. Občinski svetnik Alojz Knafelj je na izredni seji občinski upravi svetoval, naj pripravi scenarije, kako čimprej priti do nove koncesije, ko sedanja ne bo veljala več. (Foto: M. Ž.)

Občina ne bo odkupila poslovnih prostorov Lekarne Straža – Dokler dejavnost opravlja sedanja koncesionarka, ne morejo razpisati nove koncesije

Občina Straža ne bo odkupila poslovnih prostorov tamkajšnje lekarne. Tako so se skoraj soglasno na drugi izredni seji odločili domači svetniki, trije od vseh trinajstih občinskih svetnikov pa so se glasovanja vzdržali. Občina je namreč prejela ponudbo koncesionarke Mojce Galeša za odkup poslovnih prostorov, cena je bila 232 tisoč evrov, kar predstavlja tudi ceno podjetja Heta Asset Resolution, ki je tudi zemljiškoknjižni lastnik nepremičnine.

Straška lekarna oz. koncesionarka ima denarne težave že nekaj časa, je bilo slišati na seji, kar je botrovalo tudi temu, da storitev ni bila takšna, kot so je bili Stražani vajeni v preteklosti, ko je lekarna leta 2009 prejela tudi laskavi naziv Naj lekarna. Koncesionarka je predlagala, da občina odkupi prostor lekarne in ji ga da v najem po dogovorjeni mesečni najemnini, dokler bo opravljala lekarniško dejavnost, po vrnitvi koncesije pa se prostore lahko zagotovi za opravljanje te dejavnosti drugemu izvajalcu. V tem primeru se je bila pripravljena s pogodbo zavezati, da oprema, ki sicer ni bila predmet odkupa, v celoti ostane v lekarni.

Svetniki so menili, da je odkup poslovnih prostorov podjetniška poteza, ki ne rešuje kvalitetne lekarniške dejavnosti v občini, za kar so pristojni izrazili tudi dvom o sposobnosti plačevanja dokaj visoke mesečne najemnine, ocenjene na 1.175 evrov. Tudi v primeru odkupa bi Stražani naleteli na težavo, saj, kot je pojasnil župan Dušan Krštinc, bi po vsej verjetnosti zaradi najemnine, ki bi letno presegala 10 tisoč evrov, morali izvesti razpis, nanj pa bi se lahko prijavil tudi kdo drug. Sicer razpisa za koncesijo tako ali tako ne morejo izvesti, dokler sedanja koncesionarka opravlja dejavnost, saj je pogodba, ki je bila leta 1996 z Mestno občino Novo mesto sklenjena za nedoločen čas, po besedah v.d. direktorice občinske uprave Lee Urbančič Kavšček zelo skopa in ne vsebuje ne odpovednih razlogov ne odpovednega roka. Tako se lahko zgodi, je dodal župan, da odpove iz danes na jutri in bo zato, preden občina dobi novega koncesionarja, nastala praznina, vprašanje pa je tudi zagotovitev prostora za lekarniško dejavnost. Tu se ponujajo tri možnosti – ali občina s koncesijo pogojuje prostor, ali sama poskrbi zanj, ali razpiše stavbno pravico za gradnjo, koncesionar pa jih zgradi, denimo v podaljšku zdravstvenega doma.

Za opravljanje lekarniške dejavnosti v občini Straža so se sicer že zanimale Ljubljanske lekarne, Dolenjske lekarne in Lekarna Žužemberk, vendar prav zaradi veljavnosti obstoječe koncesije straška občina ne bi dobila soglasja pristojnega ministrstva za novo.

Članek je bil objavljen v 19. številki Dolenjskega lista 12. maja 2016

M. Ž.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

18.8.2016Oceni mici 

Res velika škoda!

18.8.2016Oceni gjt 

kocka je hudič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava