DL: Gasilski dom poka po vseh šivih

29.7.2016 | 10:10

Štefan Gorenc in Bogdan Muška ml. pred gasilskim domom topliških gasilcev. Da v garaži parkirajo obe vozili, morajo biti pravi mojstri. (Foto: M. Ž.)

Štefan Gorenc in Bogdan Muška ml. pred gasilskim domom topliških gasilcev. Da v garaži parkirajo obe vozili, morajo biti pravi mojstri. (Foto: M. Ž.)

Prostovoljno gasilsko društvo Dolenjske Toplice je osrednje gasilsko društvo v občini, je edino, ki ima avtocisterno GVC 24/50, in edino, ki posreduje pri prometnih nesrečah kot podpora profesionalnim gasilcem novomeškega GRC-ja. Da je njihov gasilski dom sredi Dolenjskih Toplic močno premajhen za potreben vozni park in zaščitno opremo, opozarjajo že nekaj časa, nedavno so svojo veliko prostorsko stisko predstavili tudi občinskim svetnikom.

»Že ob nakupu avtocisterne leta 2005 smo morali poseči v gasilski dom, ga dozidati, garažo pa poglobiti, da smo jo spravili vanj. Lani smo s pomočjo domače občine kupili še kombi za prevoz moštva, glede na tipizacijo društva pa bi potrebovali še vsaj dva avtomobila – poveljniško in vozilo za gozdne požare, a ju tako in tako ne bi imeli kam dati, saj imamo zdaj dve garaži, v kateri komaj spravimo že vozili, ki ju imamo. V domu je premalo prostora tudi za nujno potrebno zaščitno opremo gasilcev. Imamo 26 operativnih gasilcev, zaščitnih oblek pa 15, za več nimamo prostora,« je opisal predsednik društva Štefan Gorenc. Poveljnik Bogdan Muška ml. pa je dodal, da ni nobenega prostora tudi pred samim gasilskim domom, saj izvozijo takoj na cesto, tako da vse vaje člani, mladina in veterani opravljajo na različnih mestih po kraju – na parkirišču pri podjetju Ciciban, pri šoli ali na topliški jasi, kar ne nazadnje pomeni izgubo časa in dodatne stroške, tradicionalno veselico, ki jim lahko prinese nekaj dodatnega denarja, pa prirejajo v sklopu občinskega praznika pred KKC-jem, kjer pa tudi ni prav veliko prostora. Lani so dobili ob domu nekaj parkirišč, ki pridejo še kako prav pri intervencijah, pa še ti so velikokrat zasedeni.

»Lansko leto smo posredovali sedemnajstkrat, od tega je bil hujši požar ravno sredi kraja, povprečno se je posamezne intervencije udeležilo okoli sedem članov, izvozni čas pa je bil od 3 do 4 minute, kar je zelo zadovoljivo,« je dejal poveljnik PGD Dolenjske Toplice, ki je bilo ustanovljeno daljnega leta 1881 in danes šteje 165 članov.

Zaradi velike prostorske stiske topliški borci proti rdečemu petelinu iščejo in razmišljajo o morebitnih lokacijah za nov dom. Idealna se jim zdi stavba podjetja Ciciban, ki se prodaja in ima tudi veliko prostora okoli nje, kjer bi lahko uredili še prostor za vaje in športna igrišča. »Glede na velikost stavbe bi tu lahko uredili prostor za vsa topliška društva, dejstvo pa je, da je cena res velika, prevelika. Med možnimi lokacijami bi se našla tudi občinska parcela – travnik za staro žago v bližini omenjenega podjetja – in prostor za pokopališčem,« je naštel Gorenc in dodal, da so se na občino in občinske svetnike obrnili zato, ker se pripravljajo spremembe občinskega prostorskega načrta, tako da bi vanj pravočasno umestili prostor tudi za nov gasilski dom. »Kjerkoli že bo, mora biti tako velik, da bo imel pet ali šest garaž ter dovolj velik prostor za vso potrebno opremo, ki jo po zakonu moramo imeti, in za vaje. Ko načrtuješ tako veliko naložbo, moraš gledati za 50 let naprej,« je še dejal.

Na občini Dolenjske Toplice so potrebo topliškega društva prepoznali in se bodo resno lotili iskanja najbolj ugodne rešitve za vse. Župan Jože Muhič je dejal, da se kot najprimernejša kaže lokacija za staro žago, ki je v bližini središča Dolenjskih Toplic, vsekakor pa se bodo med sabo morala uskladiti vsa gasilska društva v občini.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 21. aprila 2016

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava