DL: Urejanje zanemarjenih kotičkov - Pobudnice so bile Medvedke Marjetke

28.7.2016 | 09:00

Urejen prostor ob zapornicah, ki so ga pomagali urejati tudi člani TD  Kočevje (na fotografiji), bi Medvedke Marjetke rade poimenovale Park pri  dveh mlinih. (Foto: M. L.-S.)

Urejen prostor ob zapornicah, ki so ga pomagali urejati tudi člani TD Kočevje (na fotografiji), bi Medvedke Marjetke rade poimenovale Park pri dveh mlinih. (Foto: M. L.-S.)

Mateja Dekleva: "Ko bomo na levem bregu položili še talne robnike in  dali korita z rožami na zapornice, bo ta predel ob Rinži urejen."

Mateja Dekleva: "Ko bomo na levem bregu položili še talne robnike in dali korita z rožami na zapornice, bo ta predel ob Rinži urejen."

V okviru kulturnega leta 2013 na Kočevskem, ki ga je občina Kočevje razglasila za Leto vizij, je arhitektka Mateja Dekleva pripravila projekt Za urejeno Kočevje. Skupaj s še nekaj somišljenicami je ustanovila civilno iniciativo Uredimo in polepšajmo naše Kočevje, preko katere Medvedke Marjetke, kot pravijo članicam iniciative, že od leta 2014 urejajo zanemarjene kotičke Kočevja. Zadnjo takšno akcijo so imele pretekli petek.

»Nikar ne snujmo velikih zgodb, ko pa imamo vse še tako zanemarjeno. Pokažimo raje ljudem, da lahko tudi sami nekaj naredijo za to, da bo okolje, v katerem živijo, lepše in prijetnejše za bivanje,« je v Letu vizij na Kočevskem Deklevova nagovarjala Kočevce. Skupaj z Medvedkami Marjetkami, ki so k sodelovanju povabile razna društva, zavode, posameznike in občino Kočevje, so se lotili dela. Začeli so z delavnicami po rajonih, na katerih so predstavili prostor, že predlani pa so tudi v sodelovanju z OŠ Zbora odposlancev nasadili gaber ob šoli na Reški cesti in poti do avtobusne postaje. Lani so za prostor ob šoli izdelali tudi lesene klopi, uredili in zasadili so tudi park na levem bregu Rinže ob zapornicah, kjer jih čaka še postavitev talnega robnika, ki bo razmejil peščeno pot od trate, jeseni pa so zasadili tudi okoli 300 sadik na prostoru med srednjo šolo, knjižnico in telovadnico.

»Lani smo opravili več kot 100 ur prostovoljnih del,« pravi Deklevova. A tudi že kar nekaj ur so jih opravili tudi letos. Ob Roški cesti so namreč počistili brežino in uredili manjše detajle, prejšnji teden so uredili tudi neurejeno zelenico ob Deželni banki, v petkovi akciji pa so zasadili z grmovnicami, pokrovnicami in cvetočimi rastlinami do sedaj neurejen park na desnem bregu Rinže pri zapornicah, ki so ga delovno poimenovali Park pri dveh mlinih. »Gre za enega lepših kotičkov v Kočevju, ki bi ga zato radi tudi poimenovali, pri tem pa tudi obudili zgodovinski spomin. Tukaj sta bila namreč včasih dva mlina,« pravi Deklevova.

Pobudo, da se park uredi, je dala članica civilne iniciative Tanja Kverh, pri urejanju parka pa so poleg Medvedk Marjetk sodelovali še predstavniki Turističnega društva Kočevje, Ribiške družine Kočevje, Zavoda za turizem in kulturo Kočevje ter zasebniki, ki imajo v bližini poslovne prostore. Koncept zasaditve za park je naredila krajinska arhitektka Tanja Štajdohar, sadike je nabavila občina, za park pa bo, kot pravi Deklevova, v prihodnje skrbela Komunala Kočevje. Medvedke Marjetke pa se bodo, kot dodaja, že kratkem lotile ureditve zelenice pred stavbo glasbene šole.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 21. aprila 2016

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava