DL: Gospodarske cone - Slovenski vasi očitno kaže dobro

26.7.2016 | 14:25

Foto: invest.brezice.si

Foto: invest.brezice.si

Če se ureditve nekaterih območij v brežiški občini, predvidenih za gospodarske dejavnosti, očitno odmikajo, se nekaterim drugim gospodarstvu namenjenim območjem pišejo boljši časi. Poslovna cona »na čakanju« je ta trenutek Feniks pri letališču Cerklje ob Krki, za gospodarsko oživljeno območje pa nekateri že štejejo nekdanje vojaško tehnično-servisno središče v Slovenski vasi.

Občina Brežice je v Slovenski vasi pridobila leta 2013 od ministrstva za obrambo nekdanje vojaške objekte, ki jih je oddala v najem podjetnikom. Še pred časom je veljalo, da sta v tem okviru na voljo še dve zemljišči, na katerih pa stojita stavbi, predvideni za rušitev.

Takoj po osamosvojitvi je nastal na takrat izpraznjenem območju nekdanje zvezne armade precejšen podjetniški vrvež. V njem so v prvem valu prišli sem zlasti trgovci z mešanim blagom, ki so do danes vsi odšli. Ta njihova dejavnost je prenesla vse pomanjkljivosti tega prostora. Toda ti manjki močno obremenjujejo sedanja tukajšnja podjetja – na celotnem območju nekdanjega vojaškega servisnega središča je okrog 10 dejavnih podjetij – in verjetno tudi odvračajo morebitne nove vlagatelje.

Krajevna skupnost Jesenice na Dolenjskem si močno želi odprave pomanjkljivosti in pri tem ugotavlja, da tudi občini Brežice ni vseeno za usodo tega območja.

Predsednik sveta krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Bogdan Palovšnik pravi, da so se sestali s podžupanom občine Brežice Juretom Pezdircem. »Občina sodeluje pri odpravljanju težav in tako je omogočila, da je Telekom na občinskih zemljiščih na tem gospodarskem območju vgradil optični kabel. Tako zdaj imamo optični kabel do poslovne cone. Stvar posameznega podjetnika je, ali se bo priključil na omrežje. Res je, da gre za poslovno optiko, ki je za uporabnika dražja, toda možnost obstaja,« pravi predsednik.

V poslovni coni še vedno, kot poudarja tudi Palovšnik, ostaja problem oskrba z elektriko. Težava je tudi, da manjka ustrezna cesta, in sicer povezave od avtoceste do poslovne cone in cesta v sami poslovni coni.

Brežiški podžupan Jure Pezdirc šteje vzpostavljeno širokopasovno komunikacijsko povezavo za pomemben razvojni korak gospodarskega območja v Slovenski vasi, saj so z možnostjo takega dostopanja do spleta podjetja dobila občutno boljše možnosti poslovanja.

»Zdaj je torej urejen internet, naslednji korak je to, da uredimo z Elektrom Celje vse potrebno za ustrezno oskrbo območja z električno energijo. Tu je treba zagotoviti tudi cesto, tudi za tovorna vozila, in pločnik. Želimo urediti ta prostor, kajti tudi zunanji videz ni nepomemben za nove vlagatelje,« je prepričan podžupan.

Prostor za cesto bo občina pridobila v dogovoru s podjetjem, ki prav zdaj gradi nov objekt v poslovni coni. Tako računajo, kot pravi podžupan, da bodo zagotovili dovolj prostora za sodobne prometne površine za dostavo tudi z večjimi vozili.

VLAGANJA

Eno od podjetij v Slovenski vasi je lani vložilo v razvoj proizvodnje 1,6 milijona evrov. Za letos napoveduje nova vlaganja in zaposlitev 15 ljudi. Neko drugo podjetje bo v to cono preselilo svojo celotno proizvodnjo od drugod. »Občina Brežice mora zagotoviti možnosti za take širitve in zato mora cono opremiti.

Poslovni coni Slovenska vas med vsemi tovrstnimi posebnimi prostori v občini zdaj kaže najbolje, če je merilo zanimanje vlagateljev in novo opremljanje. Industrijsko-poslovna cona (IPC) Brezina v Brežicah je zasedena približno za četrtino. Tam ima obrat mednarodno uveljavljeno podjetje Kovis, ki proizvaja za železnico. V obrtno-poslovni coni v Dobovi je še približno dve tretjini nepozidanih stavbnih zemljišč.

V ocenah možnosti, kako pridobiti nove vlagatelje, se ponekod v Sloveniji pojavljata dva glavna predloga. Poslovno cono komunalno urediti in počakati, da na »prazen« prostor pride vlagatelj, ki bo tam gradil sam. Ali pa gospodarski prostor komunalno opremiti, na njem že tudi zgraditi objekte in se s tako opremljenim prostorom pojaviti pred podjetniki. Mogoče take predloge tehtajo tudi v Brežicah.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 21. aprila 2016

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava