DL: Največji poudarek bo na okolju; Schengenfest prvič v Fari

26.7.2016 | 09:10

Na letošnji skupščini TŠD Kostel so sprejeli 10 novih članov, tako da jih imajo v letošnjem 25. letu delovanja že 280. Na posnetku: 9 od 10 novih članov, ki so se udeležili skupščine. (M. L.-S.)

Na letošnji skupščini TŠD Kostel so sprejeli 10 novih članov, tako da jih imajo v letošnjem 25. letu delovanja že 280. Na posnetku: 9 od 10 novih članov, ki so se udeležili skupščine. (M. L.-S.)

Z namenom spodbujanja turistične dejavnosti, utrjevanja prepoznavnosti Kostela v slovenskem prostoru in doseganja večje obiskanosti bo Turistično-športno društvo (TŠD) Kostel tudi v letošnjem letu, ko beležijo 25 let delovanja, izvedlo celo vrsto že tradicionalnih prireditev in aktivnosti. Največji poudarek pri tem pa bo tudi letos, kot pravi predsednik društva Stanko Nikolič, na okolju.

Trajna naloga leta 1991 ustanovljenega TŠD Kostel je razvoj izletniškega, zdravstvenega in kmečkega turizma, prav tako pa tudi skrb za promocijo turizma v Kostelu. Zato bodo tudi letos poskrbeli, da bo na voljo dovolj razglednic, brošur, vodnikov in knjig, ki jih bodo po potrebi tudi ponatisnili ali izdali nove.

V planu dela za letošnje leto, ki so ga sprejeli v začetku tega meseca na redni letni skupščini, so zapisali, da bodo nadaljevali projekt Moja dežela – lepa in gostoljubna, v okviru katerega že več let pod sloganom Kostelci pometimo pred svojim pragom razpisujejo tudi natečaj za najbolj urejeno kostelsko hišo, vikend, poslovni prostor in javno površino, nadaljevali pa bodo tudi projekt spomladanskega čiščenja in urejanja okolja, gozdov, travnikov, potokov in Kolpe s pritoki. Tako kot vsako leto bodo pregledali vseh več kot 20 lokacij že očiščenih divjih odlagališč odpadkov, da morda ponovno ne nastajajo, z enakim namenom pa bodo pregledali tudi vseh okoli 30 jam in brezen na območju Kostela.

Letos bo prvič v Fari potekal glasbeni festival Schengenfest in TŠD Kostel bo, kot je povedal Nikolič, pri tem sodeloval, vsem članom in tudi drugim pa je predlagal, da se vključijo tudi v aktivnost projekta Obudimo Kostel, ki ga sicer vodi kostelski PIK. Nadaljevali bodo tudi popisovanje naravnih in kulturnih znamenitosti Kostela, občini Kostel bodo, kot že pred leti, dali pobudo, da se na lokalnem nivoju zaščiti mlin Grbac kot tehnična dediščina, zaščito bodo predlagali tudi za kozolca na Ajblju in v Selih, prizadevali pa si bodo tudi, da se bo obnovilo viseče mostove čez Kolpo v Srobotniku, Grintovcu in Slavskem Lazu. Podobno kot so pred leti postavili na hiši v vasi Delač spominsko obeležje župniku Jožetu Gregoriču, nameravajo letos postavili obeležje v Banjaloki, posvečeno narodnemu heroju Andreju Cetinskemu, pregledali in uredili pa bodo tudi vse informativne kozolčke v občini. Posodobili bodo tudi spletno stran, organizirali vsakoletno ocenjevanje kostelske rakije, vodili aktivnosti za vzpostavitev kostelske sadne ceste, organizirali prikaze obrezovanja, cepljenja in vzdrževanja visokodebelnih sadovnjakov ter delavnice, razstave in seminarje na temo klekljane čipke. Sicer pa bodo med še preostalimi aktivnosti nadaljevali tudi projekt V Kostelu se vedno nekaj dogaja, v okviru katerega organizirajo že tradicionalne pohode, teke, kolesarjenja in spuste po Kolpi.

Na skupščini so sprejeli v društvo tudi 10 novih članov, tako da jih imajo sedaj 280, zaslužnim članom pa so podelili priznanja Turistične zveze Slovenije. Srebrne znake so prejele Jožica Jurkovič, Marica Jurjevič in Bojana Selan, bronasti znak pa Nives Rauh.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 14. aprila 2016

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava