Spominska ura posvečena Zalli Zarana

25.7.2016 | 10:15

Spominska ura posvečena Zalli Zarana
Spominska ura posvečena Zalli Zarana

V ponedeljek zvečer, 18. julija, so v sklopu tradicionalnega zaključka Trških dnevov v žužemberški grajski kleti pripravili spominsko uro, posvečeno prvi slovenski hollywodski igralki Zalli Zarana. Gostja večera je bila gledališka in filmska igralka Ljerka Belak. Zalla Zarana se je kot Rozalija Sršen leta 1897 rodila v Žužemberku. Kot 16-letno dekle se je leta 1913 odpravila k teti v San Francisco. V želji, da bi prišla k filmu, pa se je nato leta 1917 podala v središče ameriške filmske industrije, v Los Angeles. Zalla Zarana je Hollywood doživela v razcvetu nemega filma, z zvočnim filmom pa prenehala z igralsko dejavnostjo. Ob tej priložnosti so v KUD Žužemberk na podlagi raziskovalne naloge, pred nekaj leti opravljene v tamkajšnji osnovni šoli pod mentorskim vodstvom takratne učiteljice Magde Kastelic Hočevar, natisnili tudi zloženko s podatki o slavni rojakinji Zalli Zarana.

Uvod v spominsko uro, posvečeni Zalli Zarana, so bili veličastni in mogočni zvoki, ki jih je iz gonga spretno izvabljala gospa Irena Zupančič. Slovesnosti so se udeležili številni obiskovalci, med njimi častna gostja, igralka Ljerka Belak in njen soprog Miro, predstavniki Občine Žužemberk, gospa Irena Zupančič in zakonca Zupan iz Šentruperta. Spominsko uro je spretno vodila in povezovala Lili Hrovat, scenarij zanj pa je pripravila njena sestra Magda Kastelic Hočevar. Vse zbrane sta nagovorila Klavdija Longar, nova predsednica Kulturno-umetniškega društva Žužemberk in g. Franc Škufca, župan Občine Žužemberk. V kulturnem programu se je z lastnima recitacijama predstavila Silva Mohorčič, Magdino pesem Letni časi je zapela njena sestra Lili ob spremljavi kitarista Mateja Kocjančiča, ki je uglasbil pesem, uživali pa smo v gracioznem gibanju orientalske plesalke Helene Kastelic. Magda Kastelic Hočevar je pripravila zanimiv pogovor z igralko Ljerko Belak. Med pogovorom se je na platnu predvajala projekcija slik iz njenega življenja, še prej pa o Zalli. Iz pogovora smo obiskovalci spoznali to vsestransko slovensko igralko, ki je igrala skoraj v vseh slovenskih poklicnih gledališčih. Za svoje delo je prejela številne nagrade. Za konec je igralka Ljerka recitirala Prešernovega Povodnega moža,in z njim zelo navdušila občinstvo. Spominsko uro so začeli z Zallo, z njenim pogledom na ljubezen pa uro tudi zaključili: »Ljubezen je glavna os življenja; v njej dobivamo navdahnjenje, up in tolažbo v vsakdanjem trdem boju za obstanek. Srce brez ljubezni se mi zdi kakor ura brez vzmeti, življenje brez svetlobe, vesoljstvo brez žarkov ogrevajočega sonca.« Tudi gospa Ljerka pravi, da je ljubezen vse.

Vsi obiskovalci smo skupaj preživeli lep poletni večer, se spominjali slavne rojakinje, uživali v družbi igralke Ljerke Belak ter se sprostili ob donenju gonga.

Helena Murgelj

Galerija

_v (1)
_v (10)
_v (11)
_v (12)
_v (13)
_v (14)
_v (15)
_v (16)
_v (17)
_v (18)
_v (19)
_v (2)
_v (20)
_v (21)
_v (22)
_v (23)
_v (3)
_v (4)
_v (5)
_v (6)
_v (7)
_v (8)
_v (9)
_v

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava