Jeseni ponovno Film na oko – Mednarodni filmski festival za otroke in mlade

24.7.2016 | 08:30

Jeseni ponovno Film na oko – Mednarodni filmski festival za otroke in mlade <strong><br /></strong>

Druga edicija Mednarodnega filmskega festivala za otroke in mlade Film na oko bo potekala med tednom otroka od 30. septembra do 4. oktobra 2016 v 11 krajih po Sloveniji sočasno (Ljubljana, Izola, Sežana, Nova Gorica, Idrija, Škofja Loka, Slovenska Bistrica, Krško, Ptuj, Maribor in Velenje). Izbrani filmi prihajajo iz najrazličnejših delov sveta, sklop Nočna obzorja pa se bo posebej posvečal filmskim vsebinam, ki zajemajo problematike odraščanja. V spremljevalnem programu bomo obiskovalcem ponudili filmsko-vzgojne aktivnosti, kulturno-umetniške dogodke in različne delavnice, tekmovalne filme pa bo ocenjevala tudi mlada filmska žirija.

Film na oko je prvi mednarodni festival v Sloveniji, namenjen otrokom in mladim. Filmi evropske in svetovne kinematografije so namenjeni starostni skupini od osem do osemnajst let, primerni pa so tudi za druge generacije. Razdeljeni bodo po primernosti glede na starost gledalcev, poleg rednih filmskih projekcij pa bodo organizirane tudi šolske projekcije, ki jih bo spremljal bogat filmsko-vzgojni program.

Posebno pozornost bo festival namenil starostni skupini nad 15 let in jim posvetil filmski sklop Nočna obzorja, saj menimo, da gre za skupino, ki ji je namenjeno najmanj kakovostnih filmskih vsebin. Ta sklop se bo zato osredotočal na filme, ki obravnavajo tabuizirane, prikrite in zamolčane plati odraščanja.

Festivalsko dogajanje bomo popestrili tudi z natečajem za mlade, še neuveljavljene filmske kritike, gostili bomo nekatere filmske ustvarjalce in druge strokovnjake, pripravili bomo seminar za mlade ter organizirali različne kulturno-umetniške dogodke. Za zaključek bomo podelili nagrado za najboljši film, ki ga bodo izbrali žiranti, stari od 15 do 18 let.

Velik del festivala bo predstavljala filmska vzgoja, ki jo bodo vodili mentorji Zavoda za uveljavljanje vizualne kulture Vizo, ki je glavni producent festivala. Z občinstvom se bodo pogovarjali o najrazličnejših temah, povezanih z vsebino filma (zgodba, filmski liki, izpostavljene družbene problematike) in s filmsko govorico (slika, posnetki, zvok, scenografija, ritem, povezanost), hkrati pa bodo spodbujali mlade k razmišljanju in ustvarjanju svojega mnenja. Njihovi refleksiji bo namenjen tudi poseben prostor na spletu. Na voljo bodo delavnice za otroke in ostale festivalske obiskovalce, kjer se bodo lahko preizkusili na različnih področjih filmskega ustvarjanja.

Film na oko ponuja vzgojno-izobraževalni filmski program, osredotočen na izbrano starostno skupino, vendar je dovolj atraktiven tudi za starejše generacije obiskovalcev. Cilj festivala je spodbujanje občinstva h kritičnemu spremljanju avdio-vizualnih vsebin. Poleg tega Film na oko ponuja možnost mladim filmskim navdušencem, da kot prostovoljci sodelujejo in pomagajo pri pripravi festivala, in sicer na različnih področjih, ki jih zanimajo.

Z lepimi filmskimi pozdravi!

Patricija Fašalek in ostala ekipa Filma na oko

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava