DL: Gospodarske cone - Mirnopeška na strateškem položaju

23.7.2016 | 13:00

DL: Gospodarske cone - Mirnopeška na strateškem položaju

Prostor, ki ga je občina Mirna Peč pred desetletjem v načrtih namenila razvoju gospodarstva, zagotovo leži na zelo privlačnem in strateškem položaju – ob priključku na dolenjski krak avtoceste, v bližini železnice, oddaljen 8 kilometrov od centra Novega mesta ter 50 kilometrov od Ljubljane in Zagreba. Začrtali so dve coni, obe nosita ime Dolenja vas – industrijsko, veliko 21 hektarov, in v njenem nadaljevanju še 40 hektarov gospodarske cone, kjer bi lahko zrasla logistični center s kontejnerskim terminalom in industrijski tir.

V industrijski coni, ki je namenjena proizvodnim, poslovnim, trgovskim in storitvenim dejavnostim, sta za zdaj dve podjetji – Strešniki Golob in italijanski Cecomp, ki se po besedah direktorice občinske uprave Sonja Klemenc Križan pripravlja za nadaljnjo širitev. Je komunalno in cestno opremljena, za to so poskrbeli lastniki zemljišč, združeni v konzorcij, skupaj z mirnopeško občino jih je 17. Ta je bila ocenjena na 2,7 milijona evrov, sorazmerni znesek vložka in dela zemljišča, ki so ga dali za cesto, pa jim bodo upoštevali pri obračunu komunalnega prispevka, ko bodo vlagatelji dali vlogo zanj. »Cena za kvadratni meter se giblje od 40 do 60 evrov, odvisno od lege parcele. V to ceno je tudi že vračunan sekundarni komunalni prispevek, primarnega pa bo občina obračunala v skladu s sprejetim odlokom. Imamo pa za vse vlagatelje tudi pravilnik o znižanju komunalnega prispevka, po katerem ga lahko glede na kriterije, ki jih morajo izpolnjevati, znižajo za največ 41 odstotkov, vendar ne več kot 200 tisoč evrov,« je pojasnila direktorica. Neurejeno je ostalo le zemljišče na obrobju dela cone ob priključni cesti, kjer zemljišče še ni komasirano, vendar je sedanjemu občinskemu vodstvu uspelo, da so po letih truda bližje dogovoru z lastniki.

Zelo je pomembno, poudarja, da investitorjem ni potrebno več izvesti postopka celovite presoje vplivov na okolje, saj imajo to že urejeno, prav tako imajo možnost spremembe občinskega podrobnega prostorskega načrta po skrajšanem postopku, če bi to bilo potrebno. »S postopkom za pridobitev gradbenega dovoljenja je možno začeti takoj po ureditvi zemljiških zadev in pripravi projektne dokumentacije. Predvideni rok za pridobitev je 5 mesecev,« je dodala.

POVPRAŠEVANJE NARAŠČA

Povpraševanje po njihovi coni se je v zadnjem letu zelo povečalo, predvsem se veselijo morebitnega prihoda tujega podjetja z visokotehnološko proizvodnjo, ki bi, če pride v Mirno Peč, po njihovih načrtih zaposlovalo okoli 460 ljudi, predvsem žensk, kar je, kot je dejala Klemenc Križanova, za našo regijo in ne nazadnje tudi državo izrednega pomena. »Podjetje, ki bi začelo poslovati prihodnje leto, smo opremili z vsemi potrebnimi podatki za vstop v cono, ki jim ustreza, ostaja pa odprto vprašanje zagotovitve delovne sile in možnosti sofinanciranja njenega izobraževanja ter možnosti koriščenja direktnih državnih spodbud za zaposlovanje. Že nekaj mesecev se o tem intenzivno pogovarjamo z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve. Končna odločitev, ali podjetje pride v Slovenijo, je namreč odvisna tudi od finančnih spodbud države pri zaposlovanju, padla pa bo v maju« je izpostavila. Pri tem je pohvalila javno agencijo Spirit, ki skrbi za spodbujanje tujih investicij in se zelo trudi pripeljati podjetje z visoko dodano vrednostjo v Slovenijo, in novomeško območno enoto Zavoda za zaposlovanje, ki jim je priskočila na pomoč in dala na podlagi podatkov, ki jih je dobila od investitorja, informacije o stanju na trgu dela ter storitvah in ukrepih, ki jih izvaja Zavod, in jih tudi finančno ovrednotila.

»Za velike zaposlovalce bi morali pripraviti ukrep, ki bo zanje dejansko pomenil spodbudo za zaposlovanje in v prvem letu zaposlovanja znižal stroške in ne bo podrejen de minimis shemi in ne bo omejeno število subvencioniranih delovnih mest. Spodbude za zaposlitev, podrejene shemi de minimis, pomenijo, da lahko delodajalec prejme v obdobju treh let največ 200.000 evrov, kar za velikega zaposlovalca, ki bi denimo v državno blagajno v enem letu vložil dobrih dva milijona evrov, kot bi to bilo lahko v primeru naše industrijske cone, pomeni skoraj nič,« je utemeljila direktorica občinske uprave občine Mirna Peč, ki upa, da bo država prepoznala pomen vstopa omenjenega tujega podjetja v Slovenijo.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 14. aprila 2016

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava