Ameriški Slovenci prizanesljivi do Melanie

21.7.2016 | 13:10

Govor nekdanje manekenke iz Slovenije na republikanski konvenciji je v ponedeljek zvečer prek televizije gledalo več milijonov gledalcev. (foto: Profimedia)

Govor nekdanje manekenke iz Slovenije na republikanski konvenciji je v ponedeljek zvečer prek televizije gledalo več milijonov gledalcev. (foto: Profimedia)

Ameriški Slovenci v Clevelandu in okolici so te dni, ko poteka nacionalna konvencija republikanske stranke, malce bolj v središču pozornosti ameriških medijev zaradi morebitne prihodnje prve dame Melanie Trump, čeprav kaže, da zaradi tega ne bodo množično prestopali k Donaldu Trumpu.

Slovenci so večinoma demokrati in le redki, kot je dolgoletni sodelavec pokojnega župana, guvernerja in senatorja Georga Voinovicha August "Božo" Pust, so registrirani republikanci. Pust je razložil, da je to zato, ker ni bilo druge izbire, ker vse lokalne položaje zasedajo demokrati. Sam je postal republikanec med drugim zaradi predsednika Dwighta Eisenhowerja, dolga leta sodelovanja z Voinovichem pa so ga tam zadržala.

"Slovenci so bili vedno konservativni, ker radi trdo delajo in potem plačujejo davke, pri čemer jih zanima, kam gre njihov denar," je dejal Pust, ki pa ni prepričan, kako se bo letos odločila država Ohio, brez katere še noben republikanec ni osvojil Bele hiše. "Sama ideja, da je Melania Trump Slovenka in lahko pride v Belo hišo, nam ogromno pomeni, če pa bo to prineslo kaj glasov za Trumpa, pa ne vem," je za STA povedal Pust.

"Bil sem izjemno dobre volje, ko je povedala, da je bila rojena v tej lepi deželi Sloveniji. Lepo je govorila o svoji družini. Publika je lepo sprejela besede o prihodu v Ameriko in da je postala državljanka. To je bil najboljši del govora, posebej sedaj v tej maniji proti imigrantom. Potem pa je šla stvar malce predaleč in je postala govor v splošnih frazah," je dejal Pust, ki za kakršnekoli napake krivi pisce govora.

Njegova soproga Gloria meni, da je bila Melania odlična. "Ni mogla biti boljša. Povsem brez napake. Potem pa sem videla na CNN, da so jo raztrgali. Ker ne vedo, kako bi do Trumpa prišli, so se spravili nanjo, da uničijo tiste, ki jih ima rad," je za STA dejala priseljenka iz Trebnjega.

Kratko anketo med ameriškimi Slovenci so naredili tudi pri časopisu Cleveland Plain Dealer in dobili vtis, da so Slovenci zelo ponosni nanjo, vendar zaradi tega ne bodo šli k Trumpu. "Verjetno jo je zamikalo, da si izposodi nekaj fraz od gospe Obama. Verjetno je težko pisati govor in rabiš pomoč. Ampak nje ne bi krivila, ker ima verjetno podobne težave z angleščino kot jaz," je povedala 84-letna Anuška Lekan.

Lekanova ni povsem prepričana, da je Melania tako ponosna na svoj izvor, kot so Slovenci v Clevelandu. "Je v redu dekle in mati. Priporočila bi ji, naj veliko moli in razmisli, preden se odloči. Njen mož preveč hiti z odločitvami in ona ga lahko pomiri in prepriča, naj najprej misli in moli. Ona me ne skrbi. On me skrbi," je dejala Lekanova.

Stane Kuhar je dejal, da Slovenci niso ravno noro navdušeni nad njo, ampak so noro navdušeni nad tem, kaj je povedala glede pomena družine, trdega dela, ljubezni do države in kulture.

Predsednica Slovenske pristave, ki so jo zgradili izseljenci po drugi svetovni vojni, Mary Ann Vogel je dejala, da so Slovenci polni ponosa kot vedno, ko Slovenec naredi kaj pomembnega. Glede obtožb o prepisovanju govora Michelle Obama pa je menila, da se je morda kaj izgubilo v prevodu. Tudi Mary Ann Vogel pa zaradi Melanie ne bo spremenila mnenja o Trumpu, da bi mu dala svoj glas. "Zdaj vsi mislijo, da smo Slovenci republikanci," je dejala.

August Pust: Clevelandski Slovenci so konservativni, a volijo demokrate

Dolgoletni sodelavec nedavno preminulega republikanskega župana, guvernerja in senatorja Georga Voinovicha August Pust pravi, da so ameriški Slovenci v Clevelandu vedno bili konservativni, čeprav volijo demokrate. Melania Trump mu je zelo všeč, a ne verjame, da bo Trump zaradi nje dobil kaj več glasov ameriških Slovencev.

"Slovenci so bili zmeraj konservativni, ker delajo in plačujejo davke ter se sprašujejo, kam gre njihov denar. Gospodarsko so uvrščeni v srednji ali višji srednji sloj. Okrog Clevelanda lokalni izvoljeni predstavniki niso republikanci in ljudje se poznajo med seboj ter potem volijo znance in prijatelje, ki so demokrati," je v pogovoru za STA dejal Pust.

"Vendar sta zanje varnost in splošna ameriška tradicija svobode zelo pomembni in so na primer volili Voinovicha, ki je na guvernerskih volitvah v Ohiu dobil 72 odstotkov glasov in le 36 odstotkov je bilo republikancev," je položaj opisal leta 1938 v Ljubljani rojeni Pust.

V ZDA je prišel kot študent leta 1957, idejo pa je dobil zaradi madžarskih beguncev, ki so po ponesrečenem uporu proti sovjetskemu komunizmu leta 1956 pribežali tudi v Jugoslavijo.

Leta 1970 je postal državljan ZDA in govor Melanie Trump na konvenciji republikanske stranke v Clevelandu mu je bil zelo všeč prav v delu, kjer je govorila o svoji imigracijski izkušnji.

"Bil sem izredno dobre volje, ko je gospa Trump povedala, da je bila rojena v lepi deželi Sloveniji. Posebej mi je bil všeč poudarek, da je prišla v Ameriko in postala državljanka, kar je bilo všeč tudi publiki v dvorani. To je bil eden najlepših delov njenega govora, posebej v tej maniji proti priseljencem. Niso vsi imigranti čudni, nezaupljivi ali teroristi," je dejal Pust.

Življenje v slovenski skupnosti v Clevelandu ga je povezalo tudi z Voinovichem, ki ga je po smrti očeta srbskega rodu vzgajala mati slovenskega rodu in je postal tudi katolik. Kot župan Clevelanda je Voinovich ustanovil javno-zasebno partnerstvo za blaginjo vseh.

Pust je delal na tem, pa tudi na združevanju številnih etničnih skupnosti v Clevelandu. Po Voinovichevi izvolitvi za guvernerja je delo nadaljeval pod demokratskim županom in ga razširil na temnopolto skupnost mesta.

Voinovich ga je potegnil k sebi v Columbus, kjer je ostal tudi pod guvernerjem Robertom Taftom, ko se je Voinovich preselil v zvezni senat. Od leta 2001 do 2006 pa je bil član komisije ZDA za zaščito ameriške kulturne dediščine na tujem, kamor ga je imenoval predsednik George Bush mlajši.

Pust je tudi častni župan Clevelanda in prejemnik številnih nagrad. Leta 2004 je bil delegat Ohia na nacionalni konvenciji republikanske stranke v New Yorku.

Pust tokrat ni med delegati konvencije. Doro pozna guvernerja Johna Kasicha, vendar se z njim ne strinja glede odnosa do Donalda Trumpa in konvencije. Pust meni, da bi moral Kasich izpolniti svojo dolžnost guvernerja in vsaj obiskati konvencijo.

Ohio je vedno pomembna država in republikanec še ni osvojil predsedniških volitev brez nje. Pust pravi, da ne ve, kako se bo Ohio obrnil letos, ker Trump in demokratka Hillary Clinton uživata približno enako podporo.

Za Trumpa je dejal, da zna odlično upravljati z mediji, zaradi česar je izšel kot zmagovalec med 17 kandidati za republikansko nominacijo. Trump je v stranko pripeljal tudi nove volivce. Na vprašanje, ali jih jih precej tudi odbil zaradi odnosa do manjšin, je Pust priznal, da so manjšine vse bolj pomembne.

Pust ne dopušča dvoma, za koga bo volil na volitvah novembra, čeprav tega ni jasno povedal. "Splošno mnenje v Ameriki je, da stvari niso dobre in jih je treba izboljšati. Ljudje so nezadovoljni in ne moreš imeti osem ali 12 let istih stvari."

"Osem let pod predsednikom Barackom Obamo in potem možnost nadaljevanja podobne politike še osem let ljudem ne diši," je povedal Pust in dodal, da je Obama dobil Nobelovo nagrado za mir, ZDA pa so vpletene v številne vojne in izgubljajo prijatelje ter vpliv po svetu.

To, kar se dogaja na republikanski konvenciji, kjer delegati malone pozivajo k linču Clintonove, pa tudi Pustu ni všeč. "Bolj nesramen si, več volivcev dobiš in več ljudi te posluša, na žalost. To zame ni niti najmanj primerno," je dejal.

Republikanka je tudi Pustova soproga Gloria, s katero imata hčerko Adriano, ki pa je za mamo glede politike pravo razočaranje. "Si lahko mislite, demokratka je," je s širokim nasmehom povedala v Trebnjem rojena Slava, ki meni, da bo Melania Trump imenitna prva dama ZDA, ker ima določeno odličnost.

"Njen govor je bil perfekten. Brez napake. Vtis, ki ga je naredila, ko je prišla na oder, je bil fantastičen in govor je bil super. Po mojem je bila do konca brez napak," je dejala, prepričana, da so napadi na Melanio povsem nepošteni.

Joe Valencic: Ponosni smo na Cleveland in Melanio Trump

Znani ameriški Slovenec iz Clevelanda Joe Valencic pravi, da je ponosen na svoje mesto, ki te dni prvič po osmih desetletjih gosti nacionalno konvencijo republikanske stranke, čeprav sam ni republikanec in ne more poslušati govorov. Poslušal pa je govor Melanie Trump in ga ocenil kot dobrega, za zaplet pa je menil, da zanj ni kriva sama.

Joe Valencic, kot pravi sam, nosi več klobukov. Je predsednik slovensko-ameriškega glasbenega muzeja oziroma Hiše slavnih polka glasbe, je tudi regionalni predsednik društev SNPJ (Slovenska narodno podporna jednota), po izobrazbi je strokovnjak za trženje in oglaševanje, v Clevelandu vodi slovensko radijsko oddajo, ukvarja pa se tudi s filmi.

Na vprašanje, kaj meni o političnih nastopih republikancev na konvenciji, je Valencic odgovoril v smehu: "Ne maram jih poslušati. Nisem navajen tolikšne zlobe. Ko sem odraščal, so bile konvencije, razen morda tiste v Chicagu, takšne, da so bili ljudje bolj dobre volje in kandidati so govorili o svojih stališčih in programih."

Vendar pa je po drugi strani kot prebivalec Clevelanda vesel konvencije, ker so mesto zelo polepšali in o njem se bo slišalo po vsem svetu. Vesel pa je tudi, ker se pričakovanja o nasilnih protestih niso uresničila.

Valencic pravi, da so bili Slovenci v ZDA skozi zgodovino večinoma demokrati, čeprav se to morda zadnja desetletja spreminja, ker ljudje, ko živijo bolj udobno oziroma stabilno, postanejo bolj konservativni. "Med našimi slovenskimi politiki je bil George Voinovich izjema, ker je bil republikanec. Slovenci, ki so volili zanj, ker je bil naš, so večinoma prvič v svojem življenju volili za republikanca."

Valencic ne ve, ali bodo sedaj Slovenci kaj bolj volili Trumpa, ker je poročen s Slovenko, vendar dopušča to možnost.

"Nenavadno je, da ima predsedniški kandidat ženo Slovenko, in nas v slovenski skupnosti zanima, kaj bo. Kot zgodovinar sem sledil njeni karieri. Smo tako majhen narod v tem ameriškem talilnem loncu, da nas zelo zanima, ko se pojavi nekdo, kot je Melania Trump, ki je res fascinantna oseba," je v pogovoru za STA dejal Valencic.

Tudi on doslej še ni imel nič več sreče od ostalih slovenskih novinarjev v ZDA, da bi prišel do Trumpove soproge, čeprav je poskušal. "Stopili smo v stik, da bi dala intervju za našo radijsko oddajo, in upam, da nam bo do novembra to uspelo," je dejal.

Trumpova je imela govor prvi dan konvencije v ponedeljek, novinarji in komentatorji v ZDA pa so ga najprej ocenili pozitivno. Nato je izbruhnila informacija, da so deli govora vzeti iz govora Michelle Obama leta 2008.

"Govor sem si ogledal in imela je dober nastop. Bila je prepričljiva in mislim, da je svojo vlogo dobro odigrala. Jaz delam tudi v stikih z javnostmi in, da se zgodi kaj takšnega, kot se je njej, je res škodljivo. Posebej za tiste, ki so ji to pomagali napisati, je nesprejemljivo. Res je tak izid slab, ker je imela prepričljiv in dober nastop. Tistih, ki so za njenega moža, pa to seveda ne bo nič motilo," je sklenil.

Trump zadovoljen zaradi hrupa okrog govora njegove žene Melanie

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je najprej udaril po medijih, ki so si drznili vzeti pod drobnogled ženin govor na konvenciji v Clevelandu, nato pa dodal, da ni negativne publicitete. Odgovornost za prepisovanje govora Michelle Obama iz leta 2008 je medtem že prevzela uslužbenka Trumpove organizacije.

Nekdanja baletna plesalka 65-letna Meredith McIver je na spletni strani Trumpove kampanje priznala spodrsljaj, se zanj opravičila in ponudila odstop, vendar pa ga je Trump zavrnil. McIverjeva, ki je doslej že sodelovala pri nekaj Trumpovih knjigah, je priznala napako v času, ko vodja Trumpovega volilnega štaba Paul Manafort zatrjuje, da ni bilo nobenega prepisovanja in da so si vse skupaj izmislili mediji.

Trump ji je menda povedal, da ljudje včasih naredijo nedolžne napake in se potem iz teh izkušenj učijo. Za Trumpa je zaplet dobra novica, ker je Melanijin govor menda dobil največje pokritje v zgodovini politike. Mediji ga menda analizirajo veliko bolj kot je FBI analiziral Hillary Clinton okrog škandala z uporabo zasebnega strežnika elektronske pošte.

Trump se šali, lahko pa ima probleme, ker je uporaba uslužbenke njegovega podjetja za delo pri kampanji v nasprotju z zakonodajo o financiranju volilnih kampanj. Na to opozarja Washington Post, ki je v sporu s Trumpom že več mesecev še preden je kandidat časopisnim novinarjem odvzel akreditacije.

McIverjeva je povedala, da je Melania Trump najprej skoraj povsem zavrnila osnutek govora dveh piscev, nato pa jo poklicala na pomoč. V telefonskem pogovoru ji je Melania povedala, da zelo občuduje prvo damo ZDA Michelle Obama in ji je prebrala nekaj odstavkov iz njenega govora leta 2008 na konvenciji v Koloradu, kjer je Barack Obama postal kandidat demokratske stranke.

McIverjeva si je te odstavke zapisala in jih potem vključila v osnutek govora, ki je postal končna verzija, na žalost pa ni šla preverjat govorov Michelle Obama. "To je moja napaka in se grozno počutim za zmešnjavo, ki sem jo povzročila Melanii in Trumpovi družini. Nisem mislila s tem nič slabega in sem ponudila odstop, ki pa ga je družina zavrnila," je dejala.

STA

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

21.7.2016Oceni bralec 

Bravo Melania! Naj ji uspe, da bo prva dama sveta. Vse nevoščljivce pa je lahko sram.Avtorica tega govora je bila verjetno podkupljena, da je naredila zmedo.

22.7.2016Oceni zarota 

Zarota iz Murgel ? Najbrž so dobili navodila iz SLO ? Ha,ha,ha,...Vedno je nekdo nekomu kriv.Je pač plagiat in ni treba iskat krivcev.Tudi JJ je dobil priznanje za plagiat Blaira,če se ne motim ?

22.7.2016Oceni obcan 

Slovenci si moramo pomagati in drzati skupaj. Tujcev je ocitno veliko in samo kritzirajo

22.7.2016Oceni gasilec 

Žalostno je, da ji tudi nekateri Slovenci ne privoščijo naziva " prva dama sveta"

22.7.2016Oceni renato 

zaradi mene i m oje žene,naj dela kaj hoče,me ne briga sploh,pustite jo na miru,pa bo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava