DL: Novomeške gredice in korita v sramoto - strogi varčevalni ukrepi

20.7.2016 | 13:30

Fotografija je simbolna in iz arhiva lokalno.si (foto: S. L.)

Fotografija je simbolna in iz arhiva lokalno.si (foto: S. L.)

Bralka Marija iz Novega mesta se je na nas obrnila, ker njo in tudi druge meščane moti, da je Novo mesto zanemarjeno. »Pomlad je tu, vse je zeleno in cvetoče, naše mesto pa zanemarjeno kot še nikoli doslej. Že dvakrat sem zaradi tega poskušala na telefon dobiti direktorico občinske uprave Vido Čadonič Špelič, a mi to nikoli ni uspelo, zame ni bila dosegljiva. Ob sprehajalnih poteh so polni koši za smeti, okoli njih pa ležijo plastenke, v mestnih gredah in koritih ni niti ene narcise ali tulipana, samo posušena stebla lanskih rož. Mene je sram, da živim v takem mestu, kaj si šele mislijo turisti,« je bila kritična.

Najprej smo se za pojasnila obrnili na občino, od koder smo iz kabineta župana Gregorja Macedonija prejeli naslednji odgovor: »Mestno jedro se ureja v skladu s s prejetim načrtom urejanja zelenih površin in razpoložljivimi sredstvi. Doslej je bilo za urejanje zelenih površin letno namenjenih 350.000 evrov. Zaradi poplačila obveznosti iz preteklih let je letošnji program urejanja zelenih površin zmanjšan za 2/3 rednega vzdrževanja. Za urejanje javnih površin skrbi Komunala Novo mesto, za urejanje zelenih površin pa koncesionar, podjetje Trata. Obseg in količino urejanja zelenih površin določa urad za gospodarske javne službe na Mestni občini Novo mesto, prav tako izvaja nadzor nad izvajalci. Sankcij proti izvajalcu ni bilo, saj dela izvajajo skladno z navodili in v predvidenem obsegu.«

Boštjan Atelšek iz podjetja Trata, ki skrbi za zelene površine v mestu, je pojasnil, da so avgusta lani od novomeške občine prejeli stroge varčevalne ukrepe na celotnem segmentu. »Posledično smo glede na omejitve sestavili program dela, ki pa je neustrezen in nezadosten. Prvič v zadnjih 20 letih smo grede s cvetjem pustili takšne, kot trenutno so, in nismo zasadili cvetja, kot smo to sicer počeli dvakrat letno. Izvajamo samo zelo zmanjšan obseg pobiranja smeti (skozi ožje mestno jedro smeti sicer pobiramo dnevno), vse parkovne površine (Župančičevo sprehajališče, Kettejev drevored, park Tuš, park EU …) pa so v oskrbi pobiranja smeti in praznenja koškov samo dvakrat mesečno. Slika na sprehajališčih in po vršinah, ki jih vzdržujemo, nam je poznana, na probleme opozarjamo že več mesecev, vendar zaman,« se je glasil odgovor Atelška. Dodal je še, da so januarja izvedli vzdrževalna dela na parkovni opremi, februarja so obrezali grmovnice in očistili posamezne segmente zarasti v mestnih sprehajališčih, v marcu so pregrabili zelenice in nadaljevali čiščenje zarasti v mestnih sprehajališčih, ta mesec pa je predvidena košnja dela zelenih površin. »Večina del žal ostaja neizvedenih,« je sklenil Atelšek.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 14. aprila 2016 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava