DL: Nerodno poslovanje ali pranje denarja? Črni fond odnesel predsednika Goloba

19.7.2016 | 14:45

Tako je ključe apartmaja v Dolenjskih Toplicah septembra lani tedanjemu  predsedniku MDI Alojzu Golobu (levo) predal bivši lastnik Martin  Trščinar. Polovico od 42 tisočakov je društvo menda pokrilo iz t.i.  črnega fonda, za polovico so najeli kredit. Za isto ceno naj bi Trščinar  društvu prodal še drugi apartma, ki pa ga bodo odplačali s sedemletno  najemnino. (Foto: M. Ž.)

Tako je ključe apartmaja v Dolenjskih Toplicah septembra lani tedanjemu predsedniku MDI Alojzu Golobu (levo) predal bivši lastnik Martin Trščinar. Polovico od 42 tisočakov je društvo menda pokrilo iz t.i. črnega fonda, za polovico so najeli kredit. Za isto ceno naj bi Trščinar društvu prodal še drugi apartma, ki pa ga bodo odplačali s sedemletno najemnino. (Foto: M. Ž.)

Alojz Golob je občinski svetnik v MO Novo mesto, vrsto let je bil tudi  predsednik KS Stopiče. Zadnjih 12 let je vodil Medobčinsko društvo  invalidov, leta 2012 je od FIHO prejel zlati znak. (Foto: B. B.)

Alojz Golob je občinski svetnik v MO Novo mesto, vrsto let je bil tudi predsednik KS Stopiče. Zadnjih 12 let je vodil Medobčinsko društvo invalidov, leta 2012 je od FIHO prejel zlati znak. (Foto: B. B.)

V prostorih Medobčinskega društva invalidov Novo mesto (MDI) so nekega lepega dne našli denar. Natančneje, v papir zavito gotovino. Izkazalo se je, da gre za dobrih 18 tisočakov, afera pa je na površje izplavala ob zadnjem, marčevskem občnem zboru društva. Skupaj z ostalimi očitki prisotnih je zadeva po burni razpravi odplaknila dosedanje vodstvo.

MDI deluje na območju osmih dolenjskih občin in šteje kar 1700 članov, od tega okoli 900 invalidov. Na občnem zboru se jih je zbralo približno 160, med razpravo pa je bilo slišati vrsto očitkov na račun dotedanjega predsednika Alojza Goloba, ki je MDI vodil kar zadnjih 12 let. Za kaj gre? Bilanco poslovanja za lansko leto naj bi vodstvo oddalo Ajpesu brez vednosti občnega zbora, brez njih naj bi se Golob odločil tudi za nakup apartmaja v Dolenjskih Toplicah, še največ domišljije pa buri t.i. črni fond društva.

A pojdimo po vrsti. Na občnem zboru so s 84 glasovi za predsednico izbrali Marinko Hlade, za Goloba je glasovalo 55 članov, zamenjali pa so tudi celotni osemčlanski upravni in tričlanski nadzorni odbor. Hladetova je članica MDI že več kot 20 let, pred leti je bila že podpredsednica društva in nato blagajničarka, zadnji dve leti pa v društvu ni bila aktivna. O omenjenih očitkih javno ne želi govoriti, je bil pa zato bolj zgovoren Martin Kužnik, predsednik nadzornega odbora društva v prejšnjem sestavu.

NAŠLI GOTOVINO

»Že lani se je govorilo o nekem črnem fondu. Ko smo predsednika povprašali zanj, je odgovoril le, da gre za »sredstva neimenovanih donatorjev« in teh naj bi bilo po njegovih besedah za okoli 20 tisočakov,« pripoveduje Kužnik. Z namenom, da bi preiskali zadevo, so oblikovali komisijo, kot pravi Kužnik, ter nato v pisarni društva na Rozmanovi 32 A v Novem mestu našli v papir zavito gotovino. »Bilo je natanko 18.020 evrov in potem smo se kakšen mesec dni borili, da je ta denar končal na tekočem računu društva, da ga ne bi kdo kar odnesel ali kaj podobnega. In ker se je tako visok znesek kar pojavil med prihodki društva, so ga morali na hitro porabiti, zato so kupili apartma v Dolenjskih Toplicah,« je prepričan Kužnik.

Spomnimo, da je društvo omenjeni apartma kupilo septembra lani, namenjen pa je članom za zdravljenje po različnih operacijah in za rehabilitacijo v zdravilišču Dolenjske Toplice. Golobovi nasprotniki so prepričani, da se nakup nepremičnine brez vednosti občnega zbora društva ne bi smel zgoditi. Zanj so odšteli okoli 42 tisočakov: polovico naj bi pokril denar iz omenjenega črnega fonda, za preostanek so najeli kredit, ki ga bo društvo sedaj odplačevalo še deset let. MDI ima tako kar nekaj lastnih nepremičnin: okoli 40 kvadratnih metrov pisarn na Rozmanovi, poleg apartmaja v Dolenjskih Toplicah pa še nekaj več kot 100 kvadratnih metrov na Mestnih njivah 4A. Zadnje so kupili septembra 2009 od Zarje za okoli 130.000 evrov, še dobrih 20 tisočakov so vložili v opremo, sedaj pa del prostorov celo oddajajo nekemu masažnemu salonu. Ta društvu menda ne plačuje nikakršne najemnine, člani pa imajo polovični popust pri masažnih storitvah. Za isto ceno kot prvega naj bi prejšnje vodstvo v Dolenjskih Toplicah od istega prodajalca - to je Martin Trščinar - kupilo še en apartma: zanj bodo naslednjih sedem let plačevali okoli 500 evrov najemnine oz. kupnine mesečno.

»Čemu neko društvo, ki bi moralo prvenstveno skrbeti le za socialne programe za naše invalide, potrebuje toliko nepremičnin,« se je spraševal Kužnik in navrgel, da je bil Golob zelo sposoben predsednik, ki je znal v kratkem času za društvo priskrbeti vrsto ugodnosti - kot je denimo brezplačna uporaba mestnega prometa - nagrad in donacij, a se je enostavno nabralo preveč očitkov, za katere ni želel odgovarjati. Največji je črni fond.

OČITKE ZAVRAČA

»Lahko bi mu rekel rezervni sklad, pa afere ne bi bilo,« je za Dolenjski list zadevo komentiral Alojz Golob: »Imam čisto vest in društvu želim, da uspeva naprej.« Zatrjuje, da gre dejansko za donacije neimenovanih ljudi, ki so društvu pomagali pod izključnim pogojem, da ostanejo anonimni. Dodal je, da je zanj vedel tako upravni kot nadzorni odbor ter odločno zavrnil kakršne koli namige o pranju denarja. Zadeve ne bo lahko preveriti, saj o obstoju črnega fonda menda ne obstaja nikakršna pisna dokumentacija več. Da je lani kupil apartma v Dolenjskih Toplicah brez vednosti občnega zbora, se mu prav tako ne zdi sporno, saj gre po njegovih besedah za dobro naložbo v korist vseh članov. Ti bodo lahko sedaj tam bivali po ugodnejši ceni, tudi sam ga je že koristil. Da so lansko bilanco Ajpesu oddali brez vednosti občnega zbora, je zanj to le posledica »prehitre računovodkinje«.

PRIJAVA INŠPEKCIJI

Lanska bilanca na Ajpesu še ni javno dostopna, je pa po zagotovilih Hladetove podobna predlanski, ko je bil letni proračun MDI nekaj čez 80 tisočakov. Okoli 12.000 evrov dobijo od krovne Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (FIHO), pol manj prispeva Mestna občina Novo mesto, do 500 evrov še ostale dolenjske občine, okoli sedem tisočakov se nabere od članarine. Vse ostalo predstavljajo sredstva uporabnikov njihovih programov, zatrjuje Golob, ki je ponosen na dosedanje delo, čeprav priznava, da so bili pri ravnanju z donacijami »mogoče nekoliko nerodni«.

To »nerodnost« bo sedaj po sklepu občnega zbora preverila davčna inšpekcija. Kužnik je še povedal, da je prijavo na inšpekciji osebno še dopolnil zaradi omenjenega črnega fonda, želel pa je tudi, da bi izvedli revizijo lanske bilance in zadevo prijavili policiji, a o njegovih predlogih na občnem zboru niso želeli niti glasovati. Čeprav ima sedaj MDI novo vodstvo, je iz društva izstopil. To naj bi storilo še nekaj drugih članov, koliko, ni znano. Golob, nasprotno, društva ne namerava zapustiti, je pa v tem kratkem času že ustanovil novega - Društvo amputirancev Dolenjske in Bele krajine.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 14. aprila 2016

Mirjana Martinović

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava