DL: Mojčina humanitarna dejavnost - Vsak evro porabijo preudarno in namensko

17.7.2016 | 18:10

Janez Pavlin je motor programov DPM Mojca.

Janez Pavlin je motor programov DPM Mojca.

V taboru v Dolenjskih Toplicah DPM Mojca s pomočjo prostovoljcev gradi nove hiške.

V taboru v Dolenjskih Toplicah DPM Mojca s pomočjo prostovoljcev gradi nove hiške.

O Društvu prijateljev mladine (DPM) Mojca v našem tedniku največkrat pišemo v povezavi s taborom v Dolenjskih Toplicah, ki vsako poletje na angleških počitnicah gosti okoli 2.000 otrok, otroškim parlamentom in dedkom Mrazom, ki že 60 let vsako leto razveseli okoli pet tisoč malčkov na Dolenjskem. A DPM Mojca je veliko več, kot smo našteli, to društvo veliko časa in energije posveča socialno ogroženim družinam.

»Pri Društvu Mojca s socialnimi in humanitarni programi zbiramo in posredujemo pomoč otrokom iz socialno ogroženih družin, otrokom iz enoroditeljskih družin z nizkimi prejemki, bolnim otrokom za nakup pripomočkov za zdravljenje in z zbiranjem sredstev v pobudi Zveze prijateljev mladine Slovenije,« je pojasnila tajnica društva Irena Plavec. Vodja Mojčinih programov Janez Pavlin je povedal, da za humanitarne akcije, ki jih organizirajo drugi, pošiljajo predloge, a le za družine, ki jih tudi sami preverijo prek šol in centrov za socialno delo, običajno jih tudi obiščejo.

DOLG SEZNAM DRUŽIN IN AKCIJ

Tako velja omeniti, da sodelujejo tudi pri urejanju bivanjskih razmer družine Ožanič iz Oskrta pri Kostelu, o kateri smo v Dolenjskih novicah pisali prejšnji teden. Oba starša sta brez službe, družina živi v drvarnici poleg stare hiše. »V Tedniku so jim dobri ljudje namenili 20.380 evrov, 1.375,83 evra smo nakazali za poplačilo kredita, 592,38 za plačilo limita, ostalo je še 18.411,79 evra,« je pojasnila Plavčeva. Pavlin ob tem poudari, da družinam, katerim pomagajo, ne dajejo denarja v roke, temveč plačujejo račune, torej gre za strogo namenski denar. »V glavnem za te družine prispevajo tisti, ki so mogoče tudi sami potrebni pomoči, zato je ta denar vreden še več in ga želimo obogatiti,« reče Pavlin in izpostavi, da sami od zbranega denarja ne vzamejo niti centa. »Mi se financiramo z denarjem, ki ga dobimo na razpisih. Edini program, od katerega imamo priliv, je tabor v Dolenjskih Toplicah, in s tem denarjem financiramo še druge naše programe.«

Za pomoč v akcijah TV Slovenija (Tednik, Ne se hecat …) so predlagali kar nekaj družin. Tako je v oddaji Tednik stekla tudi akcija za triletno Isabel, deklica ne more sama jesti ali sedeti, njena skrbnica je babica Dušica Balažek. Deklica ima redek PMD sindrom, ki ga v Sloveniji ne znajo zdraviti. »ZZZS bo plačal njeno zdravljenje v ZDA, vendar mora deklico spremljati sorodnik, kateremu prevoza in nastanitve to zavarovanje ne krije. V oddaji Tednik so v ta namen dobri ljudje iz vse Slovenije obljubili 11.749 evrov, denar bo konec aprila nakazan na naš račun,« pove Plavčeva.

V isti oddaji se je medijsko izpostavila tudi družina Djekić, v tem primeru so dobri ljudje nakazali 18.471,29 evra. »S tem denarjem smo poravnali zapadle obveznosti te družine kar 18 upnikom. Na našo prošnjo so se prav vsi odrekli sodnim stroškom in stroškom izterjave, ena izmed zavarovalnic pa se je znesku v celoti odpovedala.

Za družino Avsec so dvakrat zbirali denar. »Prvih 7.153 evrov (Moja Slovenija) smo namenili in že nakazali za gradnjo hiše, z zneskom 5.156 evrov (Ne se hecat) smo poravnali račun za ostrešje in dokončanje centralne kurjave.«

Kristina Redling je tudi s pomočjo kredita kupila hišo v Jagodniku pri Trebelnem. Ko jo je uredila in tam zaživela s svojimi petimi mladoletnimi otroki, je hiško zajel plaz in jo tako poškodoval, da je predvidena za rušenje. »V oddaji Tednik so zanjo namenili 13.789 evrov, ki smo jih v celoti nakazali za delno poplačilo kredita.«

V oddaji Moja Slovenija so zbirali denar tudi za družino Modic iz Šentjerneja - za sanacijo dotrajane kuhinje, kopalnice in vodovodne napeljave so zbrali 7.153 evrov.

BOTRSTVO, LETOVANJE IN ZIMOVANJE

Velja omeniti še botrstvo, ki ga izvaja ZPM Ljubljana Moste. To možnost so predstavili vsem šolam na širšem območju Dolenjske in danes je v ta sistem vključenih kar 457 otrok s tega območja, katerim dobri ljudje iz cele Slovenije pomagajo v skupnem letnem znesku 164.520 evrov.

Poleg naštetega DPM Mojca omogoča brezplačno letovanje za otroke v akciji Pomežik soncu (lani 64 otrok), organizira zimovanje in zdravstveno letovanje (lani za 97 otrok).

V akciji Poštar Pavli so zbrali veliko šolskih potrebščin, ki so jih razdelili 60 otrokom iz socialno ogroženih družin, ki obiskujejo 17 osnovnih šol osmih dolenjskih občin. DPM Mojca se večkrat letno oglasi na otroškem oddelku novomeške bolnišnice in otrokom daruje igrače, knjige in ostale pripomočke. Pri Mojci so še dodali, da se na njih obračajo tudi podjetja, ki želijo pomagati socialno ogroženim, pripeljejo prehranske izdelke, oni pa poskrbijo, da le-ti pridejo v prave roke.

Idejni vodja in tvorec vseh Mojčinih projektov še doda, da to še zdaleč ni vse, kar vsako leto naredijo za otroke iz socialno manj spodbudnih okolij: okoli 100 jih oktobra popeljejo na izlet, zanje organizirajo Mojčina pustni karneval in še marsikaj bi se našlo. Trenutno so Mojčini delavci in prostovoljci v Dolenjskih Toplicah, kjer v taboru gradijo sedem novih hišic, ki bodo zamenjale dosedanje šotore. Seveda bo v taboru še precej spremenjenega, saj so otroci, ki se jih več kot polovica vsako leto vrne, vedno veseli novosti. Prvi bodo nove hišice preizkusili počitnikarji iz osmih dolenjskih občin, ki jim letovanje omogoča ZZZS. Letos jih bo skoraj 200.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista 7. aprila 2016

Besedilo in fotografija Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava