DL: Parkiranje pred vrtcem - Kaznujejo kljub »dogovoru«?

17.7.2016 | 12:30

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

»Starši otrok enote Loka prosimo za vašo pomoč,« so zapisali v prošnji po objavi njihovega javnega poziva občini, da omogoči možnost parkiranja in uredi primerna parkirišča za starše ali pa, da se jih vsaj v kritičnih urah, ko pripeljejo otroke v vrtec ali šolo in ko jih pridejo iskat, zaradi nepravilnega parkiranja ne kaznuje.

»Nedopustno je, da so v času oddaje ali prevzema otrok v vrtec/OŠ staršem dane kazni. Parkirišč namreč ni!« so zapisali starši, ki jih je ujezilo, ker so občinski redarji v zadnjih dneh spet začeli kaznovati za kratko parkiranje pred vrtcem in OŠ v Loki. »Na občinski seji v maju 2015 je bilo občinskemu svetu zagotovljeno, da redarji vedno pred kaznovanjem najprej počakajo 15 minut in šele nato kaznujejo za napačno parkiranje, kar v tem primeru zagotovo ne drži. Starši pred vrtcem zagotovo ne parkirajo za več kot 5–10 minut, vendar kazni vseeno prejemajo,« so zapisali.

Starši so se zato že sami obrnili na občinsko redarstvo, vendar pa se z odgovorom direktorja Marjana Kastelica ne strinjajo. Slednji je pojasnil, da je redarstvo medobčinske uprave občin Bele krajine 6. aprila opravljalo naloge s področja mirujočega prometa v Črnomlju, pri tem pa na Kidričevi ulici ugotovilo, da je bilo na pločnikih, prehodih za pešce in na intervencijski poti do šole nepravilno parkiranih več vozil. Zato so izvedli več ukrepov, pri čemer so upoštevali čas trajanja nepravilno parkiranih vozil tako, da je bilo voznikom, ki so v času prisotnosti redarjev prišli do vozil, izrečeno opozorilo in dana možnost odstranitve vozila brez sankcioniranja. Za vozila, do katerih vozniki niso prišli, so izdali obvestila o prekršku.

»Poudarjam, da je v Zakonu o pravilih cestnega prometa v členu 65., odstavek 4., točka 1, prepovedano parkiranje in ustavljanje na pločnikih. Upoštevati je treba predvsem dejstvo, da po teh pločnikih v neposredni bližini šole in vrtcev hodijo otroci, starši z otroki, zlasti v jutranjih konicah pa predstavlja zaparkiranje pločnikov neposredno nevarnost udeležencev (pešcev) v prometu, saj nimajo svojega prostora v prometu,« je zapisal in dodal, da redarstvo stremi k temu, da ne začnejo takoj z represivnimi ukrepi, ampak dajo udeležencem, ki so v neposredni bližini nepravilno parkiranega vozila možnost, da vozilo prestavijo pred izdajo obvestila o prekršku.

»Res je, da se je sprva začelo z opozorili, vendar so včeraj kazen napisali vsaj 5 staršem, ki so imeli avtomobile tam parkirane največ 10 minut, ko so oddajali ali prevzemali svoje otroke. Kaznovanje za napačno parkiranje je potekalo ob 7:50, ravno v času, ko je pred vrtcem največja gneča in starši predajo svoje otroke pred vrtec. Prav tako pa je sam redar ravno tako parkiral na pločniku, enako kot starši, saj druge možnosti enostavno ni,« so zapisali. Od občine zahtevajo, da v primeru nadaljevanja te prakse zagotovi ustrezna parkirišča, da bo lahko resnično poskrbljeno za varnost vseh, posebno najmlajših. Zato so tudi začeli podpisovati peticijo, da občina uredi parkirišča.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 14. aprila 2016

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava