DL: Kmetija Karlovček - Med prvimi, ki so sadili strojno

16.7.2016 | 17:10

Zadnji obnovljeni nasadi na kmetiji so bili posajeni strojno. (Foto: M. Mavsar)

Zadnji obnovljeni nasadi na kmetiji so bili posajeni strojno. (Foto: M. Mavsar)

ŠENTJERNEJ - Korenine kmetije Karlovček segajo v leto 1800. Ime kmetije izhaja iz domačega imena nekdanje kmetije Zalokar, ki je bila tako poimenovana po območju, kjer leži. Na začetku so se na kmetiji ukvarjali predvsem z živinorejo in pridelavo mleka, do leta 1941 so imeli tudi gostilno. Kasneje so se preusmerili v sadjarstvo in vinogradništvo, ukvarjajo pa se tudi s kasaškim športom.

GLAVNA JABOLKA IN GROZDJE

Na kmetiji Karlovček danes obdelujejo dobrih 23 ha nasadov, od tega imajo 1 ha nasada z namiznimi sortami grozdja in 0,5 ha breskovega nasada. Z vinsko trto imajo posajenih nekaj več kot 13 ha površin, obdelujejo pa še 5 ha travnikov in 10 ha njiv.

Od številnih proizvodov, ki jih pridelujejo na kmetiji, sta glavna jabolka in grozdje. Večino pridelka jabolk prodajo kot namizna, del pridelka pa predelajo v različne izdelke, od katerih glavno mesto zaseda jabolčni sok. V ponudbi pa imajo tudi jabolčni kis, jabolčne krhlje in jabolčni čips. Gojijo pester izbor številnih sort jabolk, kot so elstar, jonagold, zlati delišes, idared, gala, braeburn, fuji, pinova, ter dve na bolezni odporni sorti, topaz in opal.

Večino pridelka grozdja predelajo v cviček, del pa namenijo za sortna vina. Vinogradi so zasajeni z žametovko, kraljevino, laškim rizlingom, modro frankinjo, renskim rizlingom in rumenim plavcem.

NOVOSTI NA KMETIJI

Na kmetiji so že pred dobrim desetletjem začeli razmišljati o zaščiti pridelka pred točo. Z mrežo proti toči so pokrili prvih 6 ha obstoječih jablanovih nasadov v okviru delovišča na Brezovici pri Šentjerneju. Temu so sledile skoraj vsakoletne obnove izrojenih nasadov, ki so jih tudi pokrili s protitočno mrežo. Prav tako so pred točo, prekomernim dežjem in insekti zaščitili tudi vinograd z namiznimi sortami grozdja.

Pri obnovah trajnih nasadov so v največji meri upoštevali tehnološke standarde, v okviru katerih so namenili veliko pozornosti izbiri lege za določeno sadno vrsto oz. vinsko trto ter mikroklimatske pogoje. Temu je sledila temeljita priprava tal, vključno z gnojenjem, ki je osnovni pogoj za dobro ukoreninjenje ter rast in razvoj sadik.

Na kmetiji sledijo novim trendom tako v sadjarstvu kot vinogradništvu in vinarstvu. Velik poudarek dajejo izobraževanju in uvajanju novih tehnologij v proizvodni proces, kar je posledica stalne udeležbe na največjih sejmih, predstavitvah in izobraževanjih tako doma kot v tujini.

PRVI ALI MED PRVIMI

Bili so med prvimi, ki so se lotili strojnega sajenja tako trsnih cepljenk kot tudi sadik sadnega drevja, za kar so tudi sami izdelali traktorski priključek. Pred leti so se prvi odločili in poskusno začeli izvajati strojno rez v svojih jablanovih nasadih. Prav tako so bili med prvimi na Dolenjskem, kjer so v delu svojih vinogradov grozdje obrali strojno. Ena najpomembnejših odločitev na kmetiji je bila prav gotovo nakup samohodnega stroja za obiranje jabolk. Ta stroj je bil prvi takšen pripeljan v Slovenijo. Za slednjega imajo tudi zastopstvo na slovenskem trgu.

Pred leti so kupili sodobno in zmogljivo opremo za predelavo jabolk v jabolčni sok. S pomočjo te opreme predelujejo sadje za lastne potrebe in izvajajo storitve za druge, ki pripeljejo svoja jabolka v predelavo.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 14. aprila 2016

Martin Mavsar, KGZS – Zavod Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava