DL: V devetih mesecih izgubila 34 kilogramov

3.7.2016 | 18:30

Takole vitka je sedaj Gabrijela, ki rada potelovadi tudi z žogo. (Foto: L. M.)

Takole vitka je sedaj Gabrijela, ki rada potelovadi tudi z žogo. (Foto: L. M.)

Gabrijela pred hujšanjem na izletu na Španov vrh leta 2014 (Osebni arhiv)

Gabrijela pred hujšanjem na izletu na Španov vrh leta 2014 (Osebni arhiv)

Brez telesne aktivnosti ni nič! (Foto: L. M.)

Brez telesne aktivnosti ni nič! (Foto: L. M.)

Tolikokrat slišimo, da če si nekaj resnično želiš, to zmoreš uresničiti. Pa ni vedno tako. Včasih želja ni dovolj, potrebno je še kaj več. Gabrijela Kovač, prof. zgodovine in geografije na škocjanski osnovni šoli, si je že dolgo časa močno želela shujšati, saj je bila zaradi odvečnih kilogramov nezadovoljna, brez prave delovne energije, včasih čustveno nestabilna ipd.

Trudila se je po svoje, začela z daljšimi dnevnimi sprehodi, a pravega učinka ni bilo. Potem pa je čisto slučajno v enem od novomeških trgovskih centrov lani spomladi srečala terapevtki Linea Snella Novo mesto in ena od njiju je bila sodelavkina hči. »Povabili sta me na brezplačen posvet v njihov center in tako se je pred enim letom z njihovo pomočjo začela moja preobrazba,« pove Gabrijela. V devetih mesecih ji je uspelo izgubiti 34 kilogramov in 159 centimetrov skupnega obsega. Zdaj sicer še obiskuje center, a veliko redkeje kot na začetku, kmalu pa niti to ne bo več potrebno, saj se je s strokovno pomočjo naučila pravil zdrave prehrane, gibanja in sploh zdravega načina življenja.

KILOGRAMI ZAČELI KOPNETI

V otroštvu in mladosti Gabrijela, ki izhaja iz Zreč, v Škocjan pa jo je pripeljala služba, ni imela težav s kilogrami. Ukvarjala se je s športom, trenirala je košarko kot srednješolka in študentka ter nastopala celo v 2. slovenski ligi. »Kilogrami so se začeli nabirati kasneje, okrog 35. leta, počasi, vsako leto kakšen več, dokler ni vse skupaj postajalo moteče in oteževalno. Padeš pač v neki ritem življenja, vsak dan greš v službo, se popoldne ukvarjaš še s čim in dan je kar prekratek za vse. Zvečer se potem nagradiš z obilnim obrokom, kar se pozna,« razmišlja Gabrijela, ki danes, pri 52 letih, ve, da tako ne gre. »Spremeniti je treba način življenja in sama vem, da sem za to rabila spodbudo. Vse pa je v glavi, odločitev mora dozoreti v tebi, nihče te ne more v nič prisiliti,« pravi.

V centru Linea Snella so ji po temeljitem pogovoru pripravili individualno obravnavo, kako shujšati in preoblikovati telo – od individualne telovadbe v thermoslimu, razvajanja v bodywarm savni, vadbe s thermobikom itd. do uravnotežene prehrane. Gabrijela je pridno upoštevala njihova navodila, najtežje pa ji je bilo sprejeti, da je treba vsak dan uvesti pet obrokov in pri tem še paziti na ustrezno sestavo.

NI STRADANJA

A kmalu je vse to usvojila in danes se ji zdi povsem samoumevno, da je petkrat na dan – da zajtrkuje (kar prej ni bilo običajno), malica (običajno sadje, ki ga je zaradi veliko sladkorja priporočljivo uživati dopoldne), ima kosilo, popoldansko zelenjavno malico in večerjo. Popoldanski in večerni obrok sta sestavljena iz zelenjave in beljakovin (ribe, puran, piščanec, jajca, jogurt itd.), dodatek so oreščki. Pomembno je, da v prvih treh oz. štirih obrokih uživaš ogljikove hidrate, popoldne pa beljakovine. Sicer je priporočljivo jesti čim več zelenjave ter dnevno popiti vsaj dva litra tekočine – predvsem vode in nesladkanega čaja. Prej je imela s pitjem težave, saj žeje sploh ni čutila. »Najlepše je, da ne stradam in da ni pri tej metodi prav ničesar prepovedano jesti – vse je dovoljeno, a zmerno. In če redno ješ, sploh ne občutiš lakote,« pripoveduje Gabrijela, ki se kdaj pa kdaj pregreši tudi s kako tortico, načeloma pa sladkarij ne je. Seveda odpadejo vmesni prigrizki, razni čipsi ipd. Na začetku je pisala dnevnik prehrane, sedaj ni več potrebno.

Gabrijela pravi, kako je bilo spodbudno, ko je v enem mesecu shujšala štiri kilograme. To ji je dalo motivacijo in voljo za naprej. Tudi kasnejše izgubljanje teže je bilo nad pričakovanji, celo njene terapevtke je to presenetilo. Zdaj, ko ima že 34 kilogramov manj, bi rada pri sedanji teži (te noče izdati) ostala. Ne nazadnje je presrečna tudi, da je kompletno zamenjala svojo garderobo. Končno spet rada zaide v trgovine z oblačili. Prej konfekcijskih številk oblačil, ki so ji bila všeč, skorajda ni našla, zato se je trgovinam raje kar izogibala. Po hujšanju je vsa svoja oblačila namenila Rdečemu križu in migrantom – Gabrijela je namreč tudi dolgoletna predsednica škocjanske krajevne organizacije RK – ter danes nosi čisto druge stvari. Spet rada gleda izložbe z oblačili in tudi to je nov užitek.

PEŠ, NE Z AVTOM

Gabrijela je prepričana, da so težave s kilogrami pri mnogih povezane s t. i. hitro prehrano, ko se vse kupuje že narejeno, premalo se kuha doma in preprosto hrano. Sama zelo rada dela na zemlji in večino zelenjave pridela na domačem vrtu v Zrečah, kamor ob vikendih zahaja k mami. Veliko več se tudi giblje, vsaj pol ure na dan, marsikam odide peš in ne z avtom, pozimi se rekreira v škocjanski šoli, redno tudi počiva – 20 minut počitka na dan brez kakršnega koli dela je nujno. Počuti se odlično, spet ima polno energije, ki jo pri tako zahtevnem delu, kot je učiteljski, gotovo potrebuje.

Seveda so njeni bližnji in sodelavci po nekaj časa opazili, da je Gabrijele vse manj. Odzivi so bili različni – od molka do spraševanj, ali je kaj bolna, marsikdo pa jo je tudi pohvalil. Kot pravi, so bili v šoli najbolj odkriti romski otroci. »Ja, učiteljica, kako ste shujšali!« so dejali. Seveda je takih spodbud vesela. A tudi brez njih se bo Gabrijela, ki je poleg RK aktivna še pri škocjanskih gasilcih in v turističnem društvu, trudila, da sedanjo težo obdrži. »Saj sem srečna in ponovno zadovoljna s sabo in svetom okrog sebe!« veselo pove.

Članek je bil objavljen v 12. številki Dolenjskega lista 24. marca 2016

Lidija Markelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

3.7.2016Oceni xa 

reklamni članek, a cene v tem "super centru" pa ne boste objavili*???? >Če bi ljudje vedeli kolko je plačala za to, bi bila druga pesem

4.7.2016Oceni Debeluška 

Čestitam g. Gabrijeli. Članek je spodbuda vsem, ki smo predebeli in razmišljamo o hujšanju. Hvala za novico!

4.7.2016–1     + (0)     – (1)     Oceni vaški as 

@xa, mislim, da je samozadovoljstvo in zdravje gospe Gabrijele veliko bolj pomembnejše, ne glede na ceno storitve "super centra". Ne rečem, če bi bil to kakšen herbalife (drago in neučinkovito).

7.7.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni metka 

ne pretiravat,malo je vsenn bav bav tole izjava od gospe

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava