Rimski dan polepšali tudi učenci

1.7.2016 | 09:25

Rimski dan polepšali tudi učenci

V soboto, 18. 6. 2016, so imeli Trebanjci in ostali obiskovalci Trebnjega enkratno priložnost za enodnevno potovanje skozi čas, saj je bil v okviru Trebanjskega koša letos prvič izveden tudi rimski dan. Organizirane so bile različne dejavnosti, ki so obiskovalcem omogočile začutiti utrip življenja v času starega rimskega imperija, lahko pa so se tudi poučili o Praetoriumu Latobicorumu.

Obiskovalcem so dan polepšali tudi učenci Osnovne šole Trebnje. Marcel Barle, Nuša Bedene, Hana Knez, Lovro Keržan, Jure Medvešek, Patrik More, Jona Šmalc Novak in Vid Vidmar so pod vodstvom učiteljice Metode Livk in učitelja Zvonka Simeuniča za obiskovalce pripravili kar dve poučni predstavi. V prvi so predstavili del rimske zgodovine, v drugi, ki jo je napisal gospod Luka Bregar, pa so na humorističen način opisali izgled Praetoriuma Latobicoruma.

V sklopu likovnega snovanja so učenci pod vodstvom učiteljice Tanje Dvornik ustvarili 2 amfori, keltski križ in rimsko čelado, vsi učenci 8. razreda pa so ustvarjali keramične posodice. Nastali izdelki so pripomogli k pristnejšem vzdušju. Gospa Helena Fornazarič in učiteljica Vera Gognjavec pa sta za obiskovalce pripravili krajši pohod po Trebnjem. Namen pohoda je bil predstaviti udeležencem arheološka izkopavanja, ki so potekala na tem območju in materialne zgodovinske vire, ki so bili pri tem najdeni.

Besedilo: Metoda Livk in Zvonko Simeunić
Foto: Mojca Bajuk

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava