Predstavniki Civilne zaščite občine Brežice na konferenci v Avstriji

28.6.2016 | 09:50

Konferenca o CZ Spodnje Avstrije - slovenska delegacija

Konferenca o CZ Spodnje Avstrije - slovenska delegacija

Mobilna protipoplavna zaščita ob reki Donavi

Mobilna protipoplavna zaščita ob reki Donavi

Predstavitev protipolavne zaščite podjetja v Spodnji Avstriji

Predstavitev protipolavne zaščite podjetja v Spodnji Avstriji

Ogled samozaščitnih protipoplavnih ukrepov avstrijskega podjetja

Ogled samozaščitnih protipoplavnih ukrepov avstrijskega podjetja

Delegaciji Civilne zaščite občine Brežice in Uprave RS za zaščito in reševanje sta se na povabilo direktorja Civilne zaščite dežele Spodnje Avstrije (Niederosterreichischer Zivilschutzverband) Thomasa Hauserja v začetku meseca junija udeležili deželne konference Civilne zaščite dežele Spodnje Avstrije o zaščiti in reševanju. Na konferenci je slovenska delegacija predstavila izkušnje v naravni nesreči z žledom in izvedeni vaji iskanja pogrešanih oseb na ter ob reki Krki, potekali pa so tudi pogovori o skupnem sodelovanju na področju izobraževanja.

Delegacijo Uprave RS za zaščito (URSZR) in reševanje in Civilne zaščite občine Brežice so sestavljali vodja Izpostave URSZR Brežice Zdenka Močnik, namestnik generalnega direktorja URSZR Branko Dervodel, direktorica občinske uprave in članica Štaba Civilne zaščite občine Brežice Irena Rudman, poveljnik Civilne zaščite občine Brežice Darko Ferlan in svetovalec za področje zaščite in reševanja ter namestnik poveljnika Civilne zaščite občine Brežice Roman Zakšek.

Namestnik generalnega direktorja URSZR Branko Dervodel je udeležencem konference predstavil izkušnje in aktivnosti struktur slovenske Civilne zaščite v naravni nesreči z žledom, ki je leta 2014 prizadel Slovenijo. Predstavnik brežiške civilne zaščite Roman Zakšek je predstavil izkušnje v tem letu izvedene vaje iskanja pogrešanih oseb na ter ob reki Krki, ki so se je kot gostje oz. opazovalci udeležili tudi predstavniki Civilne zaščite Spodnje Avstrije.

Povabilo na konferenco Civilne zaščite dežele Spodnje Avstrije, ki skrbi za varnost dobrega milijona prebivalcev, je pomembno priznanje strokovnem delu Občinske uprave Občine Brežice in Civilne zaščite občine Brežice na področju zaščite, reševanja in pomoči.

Ogled ukrepov protipoplavne zaščite v Spodnji Avstriji

Gars, Krems, Weissenkirchen - Civilna zaščita Spodnje Avstrije je zadnji dan konference o zaščiti in reševanju organizirala ogled ukrepov protipoplavne zaščite na terenu, ki so se ga na povabilo Avstrijcev udeležili tudi župan občine Brežice Ivan Molan s sodelavci in predstavniki podjetij INFRA d.o.o. in družbe Hidroelektrarne na Spodnji Savi d.o.o. (HESS).

Ogledali so si sistem protipoplavne zaščite podjetja za elektroniko Häusermann GmbH v kraju Gars am Kamp, ki ga je financirala država Avstrija po katastrofalnih poplavah. V podjetju z 200 zaposlenimi je 20 zaposlenih zadolženih za ukrepe v primeru poplav in ti sistem preizkusijo enkrat mesečno. Sledila je predstavitev sistema civilne zaščite Okraja Krems na Donavi pri deželni glavarki dr. Elfriede Mayrhofer. Prebivalci krajev ob Donavi se pogosto soočajo z visokimi vodami, zato službe, povezane v sistem civilne zaščite, izvajajo številne preventive ukrepe tudi plavalne tečaje. V turističnem kraju Waissenkirchen ob reki Donavi imajo veliko izkušenj z naraslo reko. Ob najvišjem vodostaju reke Donave je še vedno potrebna evakuacija dela naselja, večino visokih voda pa uspešno rešujejo s sistemom mobilne protipoplavne zaščite, ki je sestavljena iz kovinskih panelov, sestavljivih v protipoplavni zid.

Občina Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava