FOTO: Jurjevanje 2016 - zaključek

27.6.2016 | 14:50

FOTO: Jurjevanje 2016 - zaključek
FOTO: Jurjevanje 2016 - zaključek

53. Jurjevanje se je poslovilo do prihodnjega leta ... Črnomelj se vrača v stare tirnice. Obiskovalcem bo v spominu ostalo teh s soncem obsijanih 5 dni oživljenega starega mestnega jedra, čudoviti folklorni nastopi in kostumi, direndaj otrok, glasba z vseh vetrov in občutek multikulturnosti, ki ga je pričaralo več kot 1200 nastopajočih iz 12 držav na 15 prizoriščih v več kot 70 programskih točkah.

Nedelja je bila zaključni dan že 53. Jurjevanja v Beli krajini. Že zgodaj zjutraj se je na trgu pričelo Petrovo, to je praznovanje zavetnika mesta Črnomelj, sv. Petra v istoimenski cerkvi. Nevihta je malce skazila opoldanski plan za program, a je prijetno osvežila ozračje. Na trgu so s folklornim nastopom nastopili tudi varovanci VDC Črnomelj, sledil pa je prikaz obredja Zelenega Jurija v izvedbi FS Zeleni Jurij iz Črnomlja.

Popoldanski čas je bil namenjen otrokom, ki so prisluhnili pripovedovalki zgodb, odšli na lov za izgubljenim zakladom in prepevali tujejezične otroške pesmi, ki so jih izvajali EVS prostovoljci ob spremljavi Svežega sadja.

Pozornost je pritegnil tudi mojster kalistenike, domačin Dominik, ki je z ekipo uprizoril Dominik Sky Show ter skočil s strehe Kozolca. Večerni kulturni program so obogatili še Vokalna skupina Domino Cantate, duo kitar Jerko Novak in Žarko Ignjatović ter Dixie Shock Band z dixiland glasbo.

Zaključek Jurjevanja je pripadel folklornim skupinam, ki so 3 dni zapored predstavljale obiskovalcem tujo kulturo, nepoznane običaje, drugačen jezik, petje in ples. V programu »Lepa Anka kolo vodi…« so še zadnjič na oder stopile FS Zaite iz Kolumbije, FS Šiljakovina iz Hrvaške, FS Bartok iz Madžarske, FS Piskavica iz Bosne in Hercegovine. Ker brez domačinov za konec ne gre, sta belokranjske plese predstavili še folklorni skupini FS Božo Račič iz Adlešičev in FS Doma upokojencev Črnomelj.

S pozdravnim govorom županje Občine Črnomelj, ga. Mojce Čemas Stjepanović in direktorja RIC-a Bela krajina, g. Petra Črniča se je 53. Jurjevanje poslovilo z obljubo, da se zopet srečamo na istem mestu s še bogatejšim programom ob letu osorej.

Urša Flek
foto: Jan Kocjan

Galerija

_e-konec (01)
_e-konec (02)
_e-konec (03)
_e-konec (04)
_e-konec (05)
_e-konec (06)
_e-konec (07)
_e-konec (08)
_e-konec (09)
_e-konec (10)
_e-konec (11)
_e-konec (12)
_e-konec (13)
_e-konec (14)
_e-konec (15)
_e-konec (16)
_e-konec

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (17)

27.6.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni Jana 

Dom upokojencev Črnomelj trenutno še nima folklorne skupine. Nastopila je FS Društva upokojencev Črnomelj.

27.6.2016Oceni Tomaž 

Itak je članek samo povzetek programa Jurjevanja, malo tega malo unega. Pa še kak lapsus je vmes. Treba bi blo malo pogledat dogodke v živo.

27.6.2016+3     + (4)     – (1)     Oceni tonka 

prireditev jurjevanje se skrije pred vinsko vigred metlika,ki je letos bila več kot odlična...vodomci špilali in to je vse,i še to v pikolu tesnem....se vidi da občina je na psu,z pametjo in finančno

27.6.2016–3     + (1)     – (4)     Oceni tina 

jaz bi rajše naše rome iz lokev gledala,njihov ples običaj,kot te brazilce,argentince.ali karkoli so bile,slab program,slaba jedača in pijača,štantov ni bilo,ansambla tudi nič.....brezveze,eno i isto vsako leto,vsaj ples pesmi pri folklori bi lahko spremenili,bi bilo bolj zanimivo

27.6.2016+2     + (3)     – (1)     Oceni mm 

nekateri smo uživali v folklori in nismo pogrešali cenenih štantov in pijančevanja

27.6.2016+1     + (2)     – (1)     Oceni ive 

Jurjevanje je bilo odlično pripravljeno, na promenadah po mestu smo se srečevali znanci, ki se včasih tudi bolj poredko vidimo, vsi obrazi nasmejani, dobrovoljni... Nergači boste pa tukaj iztresali gnev iz svojih bolnih duš...

28.6.2016Oceni crnomelj 

nikjer podatka o številu obiskovalcev; aja, saj je narejeno tako, da jih nihče ne šteje.

28.6.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni vika lozar 

Jurjevanje drugo leto zapored v starem mestnem jedru, inponovno zanimivo in prisrčno kot se spodobi za etnološko prireditev. Tudi gledalci, ki smo zahtevnejši in nas ne zanimajo samo šanki, smo uživali v pestrosti raznovrstnih koncertov od džeza naprej, seznanjanje z zgodovino,.... Vse pohvale organizatorjem, vidimo se drugo leto!

28.6.2016Oceni eh 

ni te bilo videt na + 35 stopinj Celjzija, Vika. Te ne bi spregledli, je bilo vse prazno.

28.6.2016Oceni Kar je res, je res 

eh crnomelj - prešteval bi lahko ti.. Maš cajt. Ampak pol ne bi mogel pljuvat , a ne ??

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava