Veterani Dolenjske ob 25-letnici samostojnosti

27.6.2016 | 13:35

Letos na Pogancih (foto: MO NM)

Letos na Pogancih (foto: MO NM)

Veterani Dolenjske ob 25-letnici samostojnosti
Veterani Dolenjske ob 25-letnici samostojnosti
Veterani Dolenjske ob 25-letnici samostojnosti

V letu 2016 s ponosom praznujemo 25 letnico samostojne države Slovenije in istočasno 20 letnico Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske. Območno združenje je v okvirju praznovanja navedenih obletnic pripravilo obsežen program aktivnosti, kateri je potekal skozi ves mesec junij.

Območno združenje je skupaj s Pokrajinskim odborom ZVVS izvedlo dva strokovna posveta in izdalo pod istim naslovom »Zbornik o vlogi Teritorialne obrambe Dolenjske v procesu osamosvajanja Slovenije na vojaškem področju«. Zbornik je natiskan v 1200 izvodih, vsebuje preko 700 strani, v katerem 50 avtorjev opisuje svoje dogodke in videnja v vojni za Slovenijo. Veterani smo s tem želeli pisno dokumentirati zgodovinske dogodke in preprečevati prikrojevanje zgodovine in lastninjenja zaslug osamosvojitve

V mesecu juniju veterani Dolenjske obeležujejo tudi svojo 20 letnico delovanja, katero so počastili s slovesnostjo na Otočcu in od Zveze veteranov Slovenije ter MO Novo mesto prejeli posebno priznanje.

Veterani so v okvirju letnega programa organizirali tradicionalno veteransko druženje na Otočcu, katerega se je udeležilo preko 250 članov in ob veselem druženju z obujanjem spominov počastilo visoke jubileje, ter obujali spomine na dogodke iz osamosvojitvene vojne

Skupaj s TV Vaš kanal so pripravili pogovorno oddajo »ZMAGALI SMO«, v kateri je sodeloval general podpolkovnik Albin Gutman, pod predsednik ZVVS brigadir Marjan Grabnar, polkovnik Janez Butara in predsednik OZVVS Dolenjske Jože Ribič.

Oddaja je bila namenjena ohranjanju spomina na v času priprav in vojne za Slovenijo, izdajo Zbornika z dogodki, kateri bi bili pozabljeni, v kolikor nebi bil zapisani in načrti veteranov v prihodnosti

Ob prazniku državnosti 25.6 so veterani organizirali drugi spominski pohod po poti spominov iz osamosvojitvene vojne, posvečen oddanemu prvemu strelu v osamosvojitveni vojni imenovanemu POGANCI 1991-2016.

V vseh navedenih aktivnostih smo dolenjski veterani sodelovali in počastili tudi Spominski dan MO Novo mesto, katerega občina vsakoletno obeležuje ob prazniku državnosti.

Župan MO Novo mesto je skupaj s predstavniki veteranov in Slovenske vojske položil venec ob spomeniku na Pogancih. Skupno smo se poklonili tudi v Prečni na grobu Franca Uršiča, kateri je pod streli agresorske vojske padel v bojih na Medvedjeku v juniju 1991.

Predstavniki dolenjskih veteranov so se v tem mesecu udeležili proslave na Medvedjeku, otvoritve razstave iz spominov na osamosvojitveno vojno v Metliškem muzeju, osrednje belokranjske proslave v Črnomlju, državne proslave v Ljubljani in državne veteranske proslave v Velenju.

S posebnim zadovoljstvom smo se dolenjski veterani udeležili občinske proslave, katera je bila organizirana v Šentjerneju.

Veterani Šentjerneja so sicer vsi tudi člani dolenjskega združenja, vendar so za njih in vse druge udeležence vojne za Slovenijo iz občine Šentjernej pripravili izredno lep sprejem, ga počastili z akademijo v udeležencem predali posebno zahvalo.

Priznanje ob svoji 20 letnici je iz rok župana g. Radka Luzarja prejela tudi OZVVS Dolenjske.

Veterani OZVVS Dolenjske izrekamo organizatorju izredno pohvalo in zahvalo, saj do sedaj ne poznamo primera, da bi se še katera občina v državi spomnila in povabila vse udeležence vojne za Slovenijo in se jim skupaj zahvalila za prispevke v letih priprav 1990 in vojni 1991.

V tem mesecu, ko obeležujemo 25 letnico rojstva države sodelujemo tudi pri urejevanju dovozne poti veteranu vojne za Slovenijo in članu Društva vojnih invalidov Dolenjske g. Antonu Martinčiču iz Tomažje vasi, skupno z Občino Škocjan, katera pri tem zasluži tudi posebno priznanje.

Vse naštete aktivnosti veteranov Dolenjske štejemo med darila ob 25 rojstnem dnevu države Slovenije, za katero smo bili v pripravah leta 1990 in vojni za Slovenijo 1991 dati tudi svoja življenja, da smo z orožjem v roki zavarovali odločitev slovenskega naroda o samostojni državi.

Jože Ribič predsednik OZVVS Dolenjske

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

27.6.2016–1     + (0)     – (1)     Oceni občanka 

Hvala vam gospodje veterani da ste nas rešili pred jugoslovansko komunistično armado

27.6.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni Kar je res, je res 

Zdej je pa že čas, da nas rešte še pred temi političnimi pijavkami in neoliberalnim kapitalizmom. Da bomo Slovenci spet svobodni !!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava