»Brežice, moje mesto« že v polnem zagonu

26.6.2016 | 12:50

»Brežice, moje mesto« že v polnem zagonu
»Brežice, moje mesto« že v polnem zagonu

V petek se je z »Dnevom kruha, vina in salam« na brežiškem grajskem dvorišču pričel letošnji festival »Brežice, moje mesto«. Dogodek je z zdravico »En starček je živel« slovesno otvoril Marko Škofca iz Kulturnega društva Vox Posavci, pester večer pa je postregel z bogato ponudbo vinogradniških društev, aktivov kmečkih žena, salamarjev in turističnih društev, ki delujejo na območju občine Brežice. Kot vsako leto je bilo tudi tokrat v ospredju tekmovanje za najboljši festivalski kruh. Med 38 prijavljenimi vzorci je 1. mesto tokrat osvojila Veronika Fabinc iz Brežic, na 2. mesto se je zavihtela Vera Krištov iz Bizeljskega, eden redkih predstavnikov moških pekovskih mojstrov Alojz Levičar iz Krškega pa je v močni, pretežno ženski konkurenci, osvojil odlično 3. mesto.

Sicer pa je župan občine Brežice Ivan Molan na dogodku, ki ga je obiskalo okoli 1000 ljudi, podelil tudi prehodni skulpturi že znanima zmagovalcema letošnjega tekmovanja za Županovo vino. V kategoriji cviček je to postal Stanislav Barkovič iz VD Jesenice-Dolina, v kategoriji beli bizeljčan pa je najboljši vinogradnik v občini Brežice v 2016 postal Tomaž Jazbec iz DV Bizeljsko.

Pestro in predvsem glasbeno obarvano je bilo na glavnem odru. Nastopili so Vox Posavci, Ansambel Franca Veglja, samo za »Dan kruha, vina in salam« se je po 32 letih ponovno združil Ansambel Domino, s svojo svežino so navdušili mladi Krajnski muzikanti, pa Dobri prijatelji ter Ansambel bratov Žerjav. Ob narodno-zabavnem glasbenem izboru pa so obiskovalci lahko uživali tudi v raznolikih okusih suhomesnatih izdelkov, sirov, vin, kruhov, celo ribjih jedi in številnih drugih dobrot na stojnicah prvega festivalskega dne.

Včeraj se je dogajanje na brežiškem gradu nadaljevalo z Grajsko tržnico starin, že danes pa nas festival vabi na Dan muzeja, ki ga bo popestrila tudi otvoritev lanske uspešnice; ob 21h namreč vabljeni v kino na grajskem dvorišču.

A glavno šele prihaja. Številni koncerti, športni dogodki, kulinarika in vsestranska zabava. »Brežice, moje mesto« bo z nami vse do 3. julija, več o festivalu pa si preberite na www.bmm.si.

Simona Potočar
Eventus Produkcija

Galerija

_z (1)
_z (2)
_z (3)
_z (4)
_z (5)
_z (6)
_z
_zz
_zz1

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava