Ana Desetnica v Krškem tudi letos

26.6.2016 | 08:20

Ana Desetnica v Krškem tudi letos <br>

Vse ulice so oder! Ana Desetnica je v Krškem glasnica in prinašalka poletja! Krške ulice,  z reko Savo razločene na dva bregova mesta, Ana poveže v eno samo prizorišče. Ploščad na Trgu Matije Gubca in staro mestno jedro se iz urbanih površin prelevita v gledališki kulisi uličnih umetnikov. »Ana Krška«, kot si jo včasih prisvajajoč drznemo imenovati, nam vselej znova dokazuje, da je res prav »ves svet oder«.

Mednarodni festival uličnega gledališča, ki konec junija in v začetku julija v mnogih slovenskih mestih zdaj že tradicionalno naznanja prihod pravega poletja oziroma čas dopustov in počitnic, ima novo ime – Družina Ana Desetnica, nova tradicija uličnega gledališča! Organizatorji Ane Desetnice v posameznih mestih, ki smo se lani povezali v neformalno društvo Desetničarji, smo namreč precej podobni družini, saj smo organizacijsko in umetniško zelo raznoliki, a nas povezuje usmeritev v ulično gledališče in urbano okolje, ki pa mu vsakdo daje svoj poseben lokalni pečat. In zakaj nova tradicija uličnega gledališča? Ker želimo poudariti, da je v Sloveniji na področju uličnega gledališča pomemben pretok in prenos znanj in izkušenj med raznimi generacijami.

Ana vas bo letos med 25. junijem in 9. julijem zabavala na trgih, ulicah, v parkih in še kje v 11 slovenskih mestih, 31. julija pa bo nastopila tudi pod vročim španskim soncem, v San Sebastianu, Evropski prestolnici kulture 2016. Slogan 19. festivala je Potujmo z Ano Desetnico, z njim pa želimo ljudi spodbuditi, da si ulične predstave ogledajo v različnih mestih, v katerih gostuje Ana, in ne le v domačem, oziroma v njim najbližjem kraju. Da torej potujejo z Ano po vsej Sloveniji, morda celo v San Sebastian. Ana Desetnica je namreč živa, aktivna, celo interaktivna, in v vsakem mestu zaživi drugače. Ker imajo urbani prostori, ki v času njenega gostovanja v posameznem mestu postanejo njen oder, različno zgodovino, oziroma so napolnjeni z drugačno vsebino, dajejo predstavam vsak svoj specifičen pečat. Ogled predstave v enem, drugem ali enajstem mestu je zato vedno edinstveno in enkratno doživetje.

PROGRAM V KRŠKEM

Ana Desetnica bo v Krškem gostovala dva dni. Festivalsko dogajanje se bo pričelo v torek, 28.6., na ploščadi pred Kulturnim domom Krško. Ob 19. uri bo na sporedu najprej brezplačna muzejska delavnica »Mozaik«. V delavnici, ki jo pripravlja Mestni muzej Krško in se vsebinsko navezuje na razstavo »Nevioudunum, rimsko mesto ob reki Savi«, bodo obiskovalci  v slogu »rimskih mojstrov« iz papirnatih elementov sestavili mozaik in z njim prekrili del ploščadi na Trgu Matije Gubca. Program se bo nadaljeval ob 20. uri z enim izmed vrhuncev letošnje izvedbe festivala - estetsko dovršenim poetičnim akrobatskim performansom na hoduljah Klicanja artistov skupine The Carpetbag Brigade iz Združenih držav Amerike.

V sredo, 29.6., se festivalsko dogajanje v Krškem seli v staro mestno jedro. Ob 18.30 uri bo v Mestnem parku pri Valvasorjevi knjižnici Krško za najmlajše obiskovalce festivala pripravljena pravljična družabna igra Pravljica ne jezi se!. Program se bo nadaljeval z ulično žonglersko predstavo Andreja Tomšeta (SLO) Krogla, ki k življenju obuja klasično podobo spretnega klovna. Festival bo v Krškem zaključil ekscentrični avstralski zabavljač in neutrudni svetovni popotnik Jolly Goodfellow (AVS) aka Rumpel, ki je nastopal že v več kot 50 državah sveta (na Poljskem neprekinjeno kar 54 ur), in je nastopil celo z znamenitim Cirque du Soleil.

Ano Desetnico bo v Krškem letos »gostil« dramski igralec Nik Škrlec, ki bo dvodnevni program tudi povezoval.

Že 19. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica pripravlja Gledališče Ane Monro, v Krškem pa dogodek soorganizirata Kulturni dom Krško in Valvasorjeva knjižnica Krško.

Vstop na vse festivalske dogodke je brezplačen.

Vljudno vabljeni!

Torek, 28.6., ploščad pred Kulturnim domom Krško

19:00   »Mozaik«, brezplačna muzejska delavnica

20:00   The Carpetbag Brigade (ZDA): Klicanja, poetična akrobatska predstava s hoduljami

Sreda, 29.6., Mestni park pri Valvasorjevi knjižnici Krško

18:30   »Pravljica ne jezi se!«, pravljična družabna igra

19:30   Andrej Tomše (SLO): Krogla, ulična predstava z žongliranjem

20:30   Jolly Goodfellow (AVS): Rumpel, klovnada

Ana Desetnica

Galerija

Ana Mraz 2015 - Andrej Tomše KROGLA - foto Luka Drakskobler (Large)
Ana2016_KK_varianta-page-001
Andrej Tomše - Krogla (Large)
Andrej Tomše_Krogla 3_foto_Luka_Drakskobler (Large)
Jolly-Jester with unicycle (Large)
Rumpel the Jester@ Colorado Renassaince Festival JPG (Large)
The Carpetbag brigade 1 (Large)
The Carpetbag brigade 5 (Large)
The Carpetbag brigade 6 (Large)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava