DL: Okusite Kočevsko - V Kočevju na voljo kočevske jedi

26.6.2016 | 10:25

Ob predstavitvi  novega turističnega produkta Okusite Kočevsko je bilo  mogoče tudi poskusiti jedi z menijev Okusite Kočevsko. Tradicionalne  jedi, pripravljene na sodoben način, so se pokazale za več kot odlične,  še posebno korenčkova torta. (Foto: M. L.-S.)

Ob predstavitvi novega turističnega produkta Okusite Kočevsko je bilo mogoče tudi poskusiti jedi z menijev Okusite Kočevsko. Tradicionalne jedi, pripravljene na sodoben način, so se pokazale za več kot odlične, še posebno korenčkova torta. (Foto: M. L.-S.)

Gostišče Tri zvezde, Gostilnica Falkenau, Penzion Tušek Jezero in Gostišče Veronika ter slaščičarna Medo je prvih pet ponudnikov s hrano v Kočevju, kjer so od tega tedna gostom na voljo tudi kočevske jedi. Omenjeni gostinci ponujajo kulinarično doživetje ob kočevskih jedeh pod skupnim imenom Okusite Kočevsko, kar je nov turistični produkt, ki ga je pripravilo Turistično društvo Kočevje po več mesecih sodelovanja z gostinci in Društvom podeželskih žena Kočevske.

Štruklji s suhimi slivami, divjačinskim pršutom in sirom, polenta s praženjem, kolerabna juha z riževimi žličniki, kisla krompirjeva juha, polnjena svinjska ribica s suhimi slivami in ovita v slanino, polnjene telečje prsi s koruznimi cmoki in jabolkom, ješprenj s suhimi slivami ter korenčkova torta in štruklji s suhimi slivami in čežano so jedi s treh menijev, A, B in C-vegi, ki nosijo skupno ime Okusite Kočevsko. Z njimi v štirih gostinskih lokalih na Kočevskem, sladice pa tudi v slaščičarni, gostom prvič ponujajo kočevske jedi. Gre za tradicionalne kočevarske jedi, kakršne so pripravljali na Kočevskem v času kočevskih Nemcev na območju Roga, Borovca in Drage, a so takšne, kot jih sedaj pripravljajo kočevski gostinci, prilagojene okusu sodobnega človeka.

Kot so povedali na tiskovni konferenci pretekli četrtek v Gostilnici Falkenau, ki so jo pripravili v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem in kulturo Kočevje, s katerim bodo tudi v prihodnje gradili gastronomsko prepoznavnost območja po blagovni znamki Okusi Kočevske, so jedilnik pripravile članice Društva podeželskih žena Kočevske, ki se že vrsto let trudijo ohranjati kočevarske jedi. »Pod blagovno znamko Okusite Kočevsko se skriva pet jedi, ki bogatijo kulinarično ponudbo Kočevske,« je povedal vodja turistične pisarne Uroš Jelenovič in dodal, da se bo kulinarično raziskovanje Kočevske za turiste začelo v medenem hramu Turističnega društva Kočevje z degustacijo kočevskega gozdnega medu. Ob tem bodo obiskovalcem na kratko predstavili Kočevsko, njeno zgodovino in kulturo, že v turističnem društvu pa bodo obiskovalci tudi izbrali meni in se odločili, kako bodo jedli: ali bodo jedli smo v eni gostilni ali pa vsako jed v drugi. »Če bodo šli od gostilne do gostilne, bodo lahko šli peš, s svojim avtomobilom ali pa kolesom, saj bomo tudi izposojali kolesa,« je povedal Jelenovič.

V sklopu trženja produkta bodo obiskovalci Kočevske po degustaciji medu spoznali ljudi, ki pridelujejo zelenjavo in pripravljajo domače dobrote. Tako si bodo najprej ogledali njivo, na kateri lokalni pridelovalci pridelujejo ekološko zelenjavo, nato obiskali Tržnico Kočevje, sledil pa bo obisk ene ali pa vseh štirih restavracij, kjer bodo poskusili štiri jedi in štiri izbrane pijače. »Sestavine jedi bodo v vseh gostilnah enake, se pa bodo jedi razlikovale po kreacijah, po osebni noti, ki jo bodo dodali gostinci,« je povedal Jelenovič. Gostje bodo lahko zato, kot je dodal, prišli iste jedi večkrat poskusit.

Meni Okusite Kočevsko stane 29 evrov in bo ostal takšen, kot je sedaj, eno leto. »Potem pa bodo pripravili menije z novimi jedmi,« je še povedal Jelenovič in dodal, da upajo, da se bo za ponudbo kočevskih jedi, za katere bodo poskušali zagotoviti čim več lokalnih pridelkov in izdelkov, odločilo še več gostincev na Kočevskem.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 17. marca 2016

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava