FOTO: Jurjevanje 2016 - tretji dan

25.6.2016 | 15:45

FOTO: Jurjevanje 2016 - tretji dan
FOTO: Jurjevanje 2016 - tretji dan

Na sobotni dan organizatorji festivala Jurjevanje v Beli krajini priporočajo, da obiščete rokodelski sejem, si ogledate 4. mednarodno likovno kolonijo, cirkuško promenado, prisluhnite orkestru recikliranih instrumentov, kitarskemu kvartetu, Triu dva Čardaša, Kud-u Dobréč Dragatuš in Tamburaškemu orkestru GŠ Črnomelj ter 12-im godbam Dolenjske in Bele krajine, ki se bodo predstavile v povorki in v skupinskem nastopu. Že popoldan si lahko ogledate etno performanse tujih folklornih skupin Zaité Compañia Experimental de Danza Casanare, Kulturno-umjetničko društvo "Piskavica", FS Bartok iz Madžarske in slovenskih FS Predgrad, FS Oton Župančič Vinica, MFS Ivan Navratil. Noč bo dolga, saj bodo na različnih lokacijah zabavali ponočnjake Vaški veseljaki, Yellow Submarine in na EtnoFolkFestu Prismojeni Profesorji Bluesa, Pero Lovšin original in Španski borci!

V petek se je odvil že 3. dan Jurjevanja, ki je tudi uradni otvoritveni dan festivala. Organizator je v goste povabil slavnostnega govornika, evropskega poslanca Iva Vajgla. Prisotne sta z govori pozdravila tudi častna predsednica Organizacijskega odbora Jurjevanje 2016 in županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanović in direktor RIC Bela Krajina Peter Črnič. Častni član CIOFF-a Bruno Ravnikar pa je (v imenu predsednice CIOFF sektorja za Srednjo Evropo ga. Susanne Kramer) podelil srebrno priznanje za dolgoletno delovanje in zasluge etnomuzikologu in slovenskemu skladatelju Julijanu Strajnarju.

Čez dan so obiskovalci različnih starosti, predvsem pa najmlajši uživali v čarovniški predstavi, na delavnicah poslikave s kano, izdelave Zelenega Jurija, v predstavi glasbenikov iz Glasa mladih, Glasbene šole Črnomelj in plesni predstavi društva Krokar 'Došel je, došel'.

Veliko pozornost obiskovalcev so ujeli najmlajši, ki so se predstavili na otroškem folklornem festivalu Pastirče mlado. Nastopilo je 8 otroških folklornih skupin, in sicer OFS Emona iz Ljubljane, OFS Podkuca iz Naklega, OFS Breznica iz Žirovnice-Breznice, OFS Ivan Navratil iz Metlike, OFS OŠ Mirana Jarca iz Črnomlja, OFS Dragatuš in OFS OŠ Loka iz Črnomlja.

V večernem programu so nastopile folklorne skupine iz Bele krajine (FS Zeleni Jurij Črnomelj, FS Dragatuš) in iz tujine (Kolumbija, BIH, Madžarska). Noč se je zaključila v grajskem atriju, kjer so v sklopu EtnoFolk festivala nastopili Happy Ol'McWeasel.

Urša Flek
foto: Sandra Eunice Reis, Tomislav Urh

Galerija

_jurjevanje (01)
_jurjevanje (02)
_jurjevanje (03)
_jurjevanje (04)
_jurjevanje (05)
_jurjevanje (06)
_jurjevanje (07)
_jurjevanje (08)
_jurjevanje (09)
_jurjevanje (10)
_jurjevanje (11)
_jurjevanje (12)
_jurjevanje (13)
_jurjevanje (14)
_jurjevanje (15)
_jurjevanje (16)
_jurjevanje (17)
_jurjevanje (18)
_jurjevanje (19)
_jurjevanje (20)
_jurjevanje (21)
_jurjevanje (22)
_jurjevanje (23)
_jurjevanje (24)
_jurjevanje (25)
_jurjevanje (26)
_jurjevanje

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (13)

25.6.2016—     + (1)     – (1)     Oceni OBČAN 

Zapisali ste: V petek se je odvil že 3. dan Jurjevanja, ki je tudi uradni otvoritveni dan festivala. Torej je festival OTVOREN?

25.6.2016—     + (1)     – (1)     Oceni Resnica 

Ma ti si pa res teslo .... Tudi župnijski urad ima otvoritveni dan. Torej je po tvoje " otvoren". Otvoritev je povsem slovenska beseda, ki pomeni : otvorítev -tve glagolnik od otvoriti: otvoritev zborovanja / otvoritev razstave / otvoritev ceste, nove avtobusne linije ♦ šah. otvoritev igre začetna poteza igre; indijska otvoritev // prireditev ob slovesni izročitvi česa v javno, splošno uporabo: biti na otvoritvi; na večer pred otvoritvijo.... Seveda pa ti zihr nisi Slovenc in tega ne poznaš ....

25.6.2016Oceni bralec 

Ahahahaha sedaj imaš odgovor OBČAN? Ti OBČAN si sigurno tisti, ko te je učiteljica vprašala na testu slovenščine "a gre ?" "MORA GRETI" - si odgovoril...

25.6.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni Resnica 

Ni nujno da je OČAN z juga. Tudi v Argentini ne poznajo pravil slovenskega pravopisa in pomena slovenskih besed....

26.6.2016+1     + (2)     – (1)     Oceni OBČAN = ČOBAN 

Prav tečni ste s tem nerganjem med komentarji. Pohvalite dogodek, pohvalite medijsko poročilo ali pa se izgonite. Kdor negativno brez konstruktivne kritike karkoli komentira, s tem ne naredi nobene koristi.

26.6.2016+8     + (8)     – (0)     Oceni belokranjka 

ne bom se spuščala v ocene ali je bil program dober ali ne. Vsake oči imajo svojega malarja...toda to, da se je iz petka na soboto po Črnomlju razlegala glasba Jasmina Stavrosa iz črnomaljske kavarne, presega vse meje. Zakaj na tak etno praznik vrteti hrvaško zabavno glasbo? Bila sem že na "danih piva" v Karlovcu pa nisem slišala slovenskih skladb... ni mi bilo niti čudno, saj imajo svoje glasbe dovolj. Zakaj niso vrteli v kavarni vsaj slovenskih popevk ali kakšne polke ali valčka, skratka - imela sem občutek, da sem na Hrvaškem... Mili bog, kdaj se bomo naučili spoštovati naše, slovensko... Bivši župan, ki je zagovarjal te vrednote, se sedaj prodaja za nekaj piškavih evrov nekemu "vrtilcu" glasbe, ki vrti to, kar je njemu samemu všeč. Pa ne bi imela nič proti, če bi šlo za kakšen "pivski" praznik, toda Jurjevanje, ki naj bi bilo slika naših vrednot, preteklosti, ohranjanju pristnega ljudskega glasbenega izročila, začiniti s Stavrosom, bolano...

26.6.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni xy 

kako znaš, da je bilo to Jurjevanje v Črnomlju? Je bil kje kakšen napis? Ni. Povsod samo: izognite se Črnomlja. Center je zaprt. Zakaj niti črkice. Si prišel do kavarne, zaprto, nekaj tam počnejo otroci, tam ne moreš, kaj se dogaja, pojma nimaš. Bedasto do kraja. Kot da cel svet zna, da je v Črnomlju pri Mojci in Perotu nekako jurjevanje z bosanskimi in venezuelskimi skupinami, pa japonskimi predstavitvami v cerkvi Sv. Duha. Kavarna je pa privatna, lahko delajo kar čjo.

27.6.2016Oceni joško 

Popolnoma se strinjam s tabo, belokranjka. Tudi po trgovinah je isto. Slovenci, zelo očitno, nismo vredni svoje države. Oni pa v ofenzivi. I "nikomu ništa" kot bi rekel Pučnikov Jože. Sramotno res ! Čas bi že bil, da se to popolnoma neha in postavi zadeve tako, kot gredo v pravi, svojega etosa se, zavedajoči državi.

27.6.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni marjan42 

Sem slišal, da je bila ponudba hrane in pijače na sami prireditvi katastrofalna. A je to res?

27.6.2016Oceni vikica 

marjan42,absolutno nič nisi zamudil...jedača pijača,katastrofa od katastrofe,pri belsadu pa policaji stali do 23 ure,ustavljali.....tiste plese od mučačosov-isto ko vsako leto,zadnjih 3-5let je isto dosadno....

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava