DL: Kako zajetne so občinske uprave - Potreb po novih delavcih nimajo

25.6.2016 | 11:00

Blaž Milavec je bil ob nastopu svojega prvega županskega mandata z 28 leti po letih najmlajši župan v Sloveniji.

Blaž Milavec je bil ob nastopu svojega prvega županskega mandata z 28 leti po letih najmlajši župan v Sloveniji.

V sosednjih občinah Sodražica in Loški Potok, ki sta nastali z izločitvijo iz nekdanje skupne občine Ribnica, se od ustanovitve do danes število zaposlenih v občinski upravi skorajda ni spremenilo. Tudi za naprej pa v obeh občinah, ki sta imeli v mandatu županov med letoma 2006 in 2010 najmlajšega in najstarejšega župana v državi, potreb po novih delavcih nimajo.

V občini Sodražica, ki ima 2269 prebivalcev, imajo v občinski upravi štiri zaposlene, svojo funkcijo pa profesionalno opravlja tudi župan Blaž Milavec, ki je bil ob nastopu svojega prvega županskega mandata z 28 leti po letih najmlajši župan v Sloveniji. Poleg direktorice občinske uprave so v občinski upravi zaposleni še višja svetovalka za pravne in splošne zadeve ter finance in dva zadolžena za področje okolja in prostora: višji referent za komunalne in gospodarske dejavnosti ter višji svetovalec za infrastrukturo in gospodarske dejavnosti. Računovodske storitve in notranja revizija se, kot navaja svetovalka za pravne in splošne zadeve Petra Marn, izvajajo po pogodbi.

Ob ustanovitvi občine leta 1999 so imeli tri zaposlene, toliko pa so jih imeli tudi ob nastopu mandata sedanjega župana Blaža Milavca, ki je leta 2006 zamenjal Andreja Pogorelca. Kot pravi Marnova, so kasneje zaposlili še enega delavca na področju okolja in prostora zaradi širitve nalog na tem področju in več investicij. Zaposlenih preko javnih del v občinski upravi nimajo, iz občinskega proračuna pa prejema plače oz. nadomestila vključno z županom pet zaposlenih, poleg njih pa še podžupan, ki ni zaposlen v občinski upravi, ter trije zaposleni na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu (MIR), ki sicer pokriva pet občin, občina Sodražica pa jim za njihove plače namenja svoj del.

Del sredstev za zaposlene na MIR-u občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Velike Lašče in Dobrepolje, kar sicer tudi sofinancirana država, prispeva tudi občina Loški Potok, kjer pa je prav zakonska zahteva države po MIR-u razlog, kot pravi direktor občinske uprave Viljem Vesel, da imajo danes v občinski upravi občine 0,3 zaposlenih več, kot po ustanovitvi občine decembra 1994. Takrat so namreč imeli v občinski upravi pet zaposlenih, svoje delo pa je poklicno opravljal tudi župan Janez Novak, ki je bil ob svoji četrti izvolitvi leta 2006 z 69 leti najstarejši župan v državi. Skupaj z županom 6 oz. 6,3 zaposlenih jih je bilo tudi, ko je Novaka leta 2014 na županskem stolčku zamenjal Ivan Benčina, enako število pa jih tudi sedaj prejema plače iz občinskega proračuna, saj podžupana nimajo.

V občini Loški Potok imajo 1905 prebivalcev s stalnim prebivališčem, skupaj s tistimi, ki imajo začasno prebivališče, pa 1993 prebivalcev. Za njihovo dobrobit poleg župana skrbijo še zaposleni v občinski upravi: direktor občinske uprave, višji svetovalec za gospodarstvo, komunalo in prostor, višji svetovalec za družbene dejavnosti in civilno zaščito, svetovalec za splošne zadeve in svetovalec za proračun.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 10. marca 2016

M. Leskovšek-Svete

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

25.6.2016Oceni zakaj 

Čemu predstavitve občin..Dejstvo je da na občini se delajo da delajo. Najmanj pol zaposlenih je preveč.Tole je samo opravičevanje zakaj je pomembno da se pasejo na proračunu

25.6.2016Oceni fižolček 

v starih občinah je bilo resnično več zaposlenih... a starih občin je bilo bistveno manj. je treba razne žlahtnke, pa partijske sotrpine in podobne pajace zaposlovat, pa kako priležnico itd... tako kot so jih včas na SZDL šopal...

25.6.2016Oceni Resnica 

Fižolček, kaj se peniš, če ne poznaš materije??Da je bilo starih občin manj in da je bilo v njih več zaposlenih, je resnica. Je pa tudi resnica, da je sedaj novih občin že toliko, da po zaposlenih že prejašajo stare. Pa še nekaj, kar je zelo pomembno - stare občine in v njih zaposleni so opravljali dela in naloge, ki jih danes opravlajo občine in upravne enote !!! Če pa danes seštejete zaposlene v občinah in Upravnih enotah, vas pa kap zadene!! Delo pa nič kaj bolj drugačno ali nedaj bože hitreje opravljeno !!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava