DL: Neznano podzemlje - V Lisičino k velikim odkritjem

25.6.2016 | 12:50

Reševalna vaja iz jame na Dobenem. Take vaje je imel klub med svojimi dejavnostmi tudi lani. (Foto: Sanja Hribar)

Reševalna vaja iz jame na Dobenem. Take vaje je imel klub med svojimi dejavnostmi
tudi lani. (Foto: Sanja Hribar)

Apostolsko dvorano krasijo številni kapniki. Obiski jam so ob takih prizorih nekaj, kar si človek želi ponoviti. (Foto: Peter Gedei)

Apostolsko dvorano krasijo številni kapniki. Obiski jam so ob takih prizorih nekaj, kar si človek želi ponoviti. (Foto: Peter Gedei)

Jamar in jama. Širjenje ožin v Jami pod Škuljevim mlinom 1. (Foto: Rok Kranjc)

Jamar in jama. Širjenje ožin v Jami pod Škuljevim mlinom 1. (Foto: Rok Kranjc)

Vhod v brezno Pekel (Foto: Jure Tičar)

Vhod v brezno Pekel (Foto: Jure Tičar)

Člani Jamarskega kluba Brežice nimajo počitka, potem ko so leto 2015 tako kot že obdobja pred tem preživeli povsem v slogu dobrih jamarjev. Izražen v nekaterih številkah za lansko leto, tak njihov zanos pomeni, da so na več kot 80 raziskovalnih akcijah v podzemlju v več kot 30 jamah raziskovali več kot 900 ur. Pri tem so med drugim registrirali osem novih jam v Katastru jam JZS.

Med svojimi strokovnimi popotovanji v kraški svet na približno desetih krajih v preteklem letu omenjajo predvsem štiri pomembnejša raziskovanja in odkritja. Jama v Dovčku na Gorjancih nad Kostanjevico na Krki je bila sprva le za pest velika polšna. Tam so na začetku odkopali vhod in sledilo je izdatno jamarsko plačilo: jama, dolga 315 in globoka 54 metrov. »Velike dvorane do 40 metrov dolžine ter po 20 metrov višine in širine. Izjemno lepo in močno zasigana, kapniki so visoki tudi več kot 10 metrov,« se glasi opis v jamarskem jeziku.

Na jamarskem taboru na Gorjancih so raziskali brezno Pekel. To je zanje že poznana jama, za katero jamarji še niso naredili dokončnih načrtov. Jamo so na taboru ponovno opremili in jo natančno pregledali. Tako so raziskali in izrisali več kot pol kilometra rovov do globine 137 metrov. Brezno so zapustili z mislijo, da je tam še veliko dela zanje.

Jama pod Škuljevim mlinom 1 v dolini potoka Sušica brežiškim jamarjem po raziskovanju znova ostaja v spominu kot izjemno ozka z močnim prepihom. Potem ko so razširili številne ožine za preboj v nove podzemne zavoje, so sešteli doslej raziskane hude odseke: več kot 200 metrov rovov. Z možnostmi nadaljevanja, kar jamarju vsakič znova pospeši utrip v raziskovalnih žilah.

Tako imenovani dihalnik nad Bizjakovo jamo ob cesti Kostanjevica na Krki–Oštrc je brežiške jamarje tudi lani sprejel s svojim značilnim močnim prepihom. Izkušenemu jamarju to nakazuje povezavo z Bizjakovo jamo in mrežo več kot 50 metrov rovov.

S pomembnejšimi lanskimi odkritji in raziskavami Jamarskega kluba Brežice je prepoznavno povezana tudi Jama nad Dolinskim jarkom (Lisičina). V njej so člani kluba odkrili več kot 100 metrov novih rovov, potem ko so prebili ožino na dotedanjem koncu jame. Pri tem jih je med letom gnala misel, da ni daleč čas, ko bodo raziskali še novo nadaljevanje v zgornjem rovu, in da bodo tako presegli dolžino Kostanjeviške jame, ki uradno znaša 1.871 metrov.

Podzemlje je eno, gre le za to, kje gre človek vanj. Brežiški jamarji so se v zadnjem obdobju tako podajali v podzemlje še drugje v Posavju in poleg tega tudi v Beli krajini in na Primorskem, pri čemer so sodelovali s prav tako ljubiteljskimi jamarji s tistih območij. Kmalu bo za Brežičane napočil čas odprave Zverinjačke rupe 2016, katere organizator so. Tam bodo nadaljevali raziskave v 453 metrov globokem breznu Sistem Pala Skala, ki so ga odkrili in raziskovali že v prejšnjih odpravah v gorovju Lovćen v Črni gori, kot pojasnjujeta predsednik Jamarskega kluba Brežice Aleš Orešar in njegov klubski kolega Jure Tičar.

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava