DL: Srečko Janjoš iz Črnomlja hitro računa

24.6.2016 | 14:25

Srečko in Evgenija Janjoš iz Črnomlja sodita v hitrem in zanesljivem računanju že vrsto let prav v slovenski vrh. (Foto: M. B.-J.)

Srečko in Evgenija Janjoš iz Črnomlja sodita v hitrem in zanesljivem računanju že vrsto let prav v slovenski vrh. (Foto: M. B.-J.)

Ko je maja 2010 Srečko Janjoš iz Črnomlja kot prvi Belokranjec uspešno končal ekstremno ultramaratonsko kolesarsko Dirko okoli Slovenije (DOS), jih je veliko za ta njegov podvig izvedelo šele naslednje leto, ko je postal športnik črnomaljske občine za leto 2010. Marsikdo pa še danes ne ve, da sta skupaj s hčerko Evgenijo tudi zelo uspešna v hitrem in zanesljivem računanju.

Srečko je zabredel v računarske vode dokaj po naključju. Hčerka Evgenija je začela s hitrim in zanesljivim računanjem v 6. razredu. A četudi se s tem konjičkom ni veliko ukvarjala, je bila hitro kar uspešna na državnem nivoju. Predvsem pa se je pokazalo, da ima tolikšen potencial, da bi bilo smiselno, da bi se s tem resneje ukvarjala. »Terezija Draginc, učiteljica na OŠ Mirana Jarca, ki jo je obiskovala hčerka, in mentorica računarjev, je predlagala, naj bi poleg otrok v hitrem in zanesljivem računanju tekmovali tudi starši in bili tako za zgled in podporo svojim otrokom. Sprejel sem ta izziv, a ker sem iz takšnega testa, da želim vsako delo, ki se ga lotim, opraviti temeljito, sem tako začel tudi z računanjem,« se spominja Janjoš, dipl. inž. gradbeništva, ki je kot višji svetovalec zaposlen na črnomaljski občinski upravi.

PETKRAT NAJBOLJŠI V DRŽAVI

Kako temeljit je bil pri učenju v hitrem in zanesljivem računanju, pove že to, da je, ko se je leta 2010 prvič udeležil državnega prvenstva, takoj zasedel drugo mesto. Nato pa je bil kar pet let v kategoriji odraslih prvi v državi, a čeprav je bil letos tretji, se lahko ponaša z rekordom med odraslimi z državnega finala, ki ga je s 16.991 točkami dosegel lani. Leta 2011, ko je Srečko prvič postal državni prvak med odraslimi, sta uspeh dopolnili še hčerki Evgenija - v kategoriji od 8. razreda OŠ do 4. letnika srednje šole - ter Avrelija - v skupini od 1. do 3. razreda OŠ. Zadnje omenjena je pozneje prenehala s tekmovanjem, medtem ko Evgenija vztraja, na državnem tekmovanju pa je večinoma zasedala druga mesta. A Evgenija ni edina uspešna računarka, ki jo je k računanju spodbudila Draginčeva. Naj omenimo le Dominika Lozarja z OŠ Mirana Jarca, ki je v skupini 6. in 7. razreda leta 2012 dosegel rekord, ki je padel šele letos. Srečko je po lanskem tekmovanju že razmišljal, da bi nehal tekmovati, a sta se s starejšo hčerko letos odločila nadaljevati.

Srečko in Evgenija sta se zaradi uspehov na državnih tekmovanjih udeležila tudi mednarodnih tekmovanj v Litvi in Ukrajini ter se uvrstila v zlato sredino. Kako uspešni morajo biti računarji, da se uvrstijo v finale državnega tekmovanja, pa pove že podatek, da jih je na začetku slovenskega letnega tekmovanja 1.700, v finalu pa okrog 50. In kdo lahko postane računar v hitrem in zanesljivem računanju? »Prav vsak, ki je iz pravega testa in ki ga tovrstno računanje, gre za seštevanje, odštevanje, množenje in deljenje, zanima. Na drugem mestu pa je vztrajnost. Dobro je tudi, da ima rad matematiko. In da redno trenira računanje vsaj eno uro na dan. Na spletnem portalu so računi in vsakdo se lahko loti učenja sam doma. Gre za računanje na pamet, in to hitreje, kot bi bilo mogoče s kalkulatorjem. Dvoje štirimestnih števil moramo na primer zmnožiti v nekaj sekundah. V tem času nam ju ne bi uspelo niti odtipkati na kalkulatorju. Skratka, metode hitrega računanja se je potrebno preprosto naučiti. In več številk ko ima človek v glavi, več prostora se mu odpre za nove številke,« pojasni Janjoš ter doda, da mora imeti tisti, ki hoče biti tovrstni računar, številke preprosto rad. Njegova najlepša številka je 107, saj jo je imel, ko je dirkal po obronkih Slovenije. Vsaka številka pa mu nekaj pomeni. Ob tem je spomnil, da smo se dogovorili za pogovor 3. marca ob treh popoldne. Tri trojke torej, o katerih tisti trenutek, ko smo se dogovarjali, najbrž nihče od nas treh ni pomislil.

SKROMNA POPULARIZACIJA

Srečko in njegova starejša hči - Evgenija je bila na letošnjem državnem tekmovanju druga - sta izpolnila pogoje za mednarodno tekmovanje in zatrjujeta, da se ga bosta udeležila, še posebej ker bo v Sloveniji. Bo s tem postalo hitro in zanesljivo računanje pri nas bolj popularno? »Dvomim. Estonec, ki je leta 2012 v Litvi postal svetovni prvak, je imel celo svojega sponzorja. V baltskih državah je računanje na pamet tako zelo popularno, da se z njim ukvarjajo kar cele družine. Pri nas pa se skoraj ne ve, da tovrstno računanje sploh obstaja,« je razočaran Srečko.

Evgenija pravi, da še ne ve, ali bo s tekmovanjem nadaljevala tudi prihodnje leto, ko bi bila lahko že v kategoriji odraslih. A hitro doda, da bo poskušala podreti očetov rekord. Srečko pravi, da je njen potencial tako velik, da bi bila lahko, če bi toliko trenirala kot on, prihodnje leto državna prvakinja v svoji kategoriji. Letos je med srednješolci dosegla več kot 17.700 točk, državnemu prvaku med odraslimi pa jih je uspelo zbrati 2.000 manj. Zanimivo pa je, da Evgenija ne razmišlja o študiju matematike, ampak jo bolj zanimajo družboslovne vede.

Sicer pa Srečko pravi, da poleg službe in ukvarjanja z družino počne še tri stvari, in to kar uspešno. Zanima ga šport in še vedno kolesari, a seveda rekreativno. Predvsem pozimi je zelo dobrodošlo računanje. Igra tudi na elektronsko harmoniko. Končal je nižjo glasbeno šolo za harmoniko, ki pa je potem leta in leta ni želel videti. A ko ga je nekaj pičilo, jo je spet prijel v roke in kupil celo elektronsko harmoniko svojega učitelja in virtuoza na tem inštrumentu Silvestra Mihelčiča. »Harmonika je balzam za dušo. Evgenija in Avrelija sta prav tako končali nižjo glasbeno šolo za klavirsko harmoniko, a sta sedaj v obdobju, ko je nočeta videti,« se nasmehne Srečko in čutiti je, da sluti, da bosta hčerki nekoč spet raztegnili meh.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 10. marca 2016

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava