FOTO: Jurjevanje 2016 - drugi dan

24.6.2016 | 14:50

FOTO: Jurjevanje 2016 - drugi dan
FOTO: Jurjevanje 2016 - drugi dan

Petkov jurjevanski program po vsebini nakazuje bogat in pester program, ki se bo nadaljeval tudi v preostanku tedna, primeren pa je tako za najmlajše, družine, starejše, skratka za vse generacije in za različne okuse.

Organizator RIC Bela krajina danes vabi na zabavo s čarovnikom Samom Sebastianom, na delavnice poslikave telesa s kano in afriške glasbe ter plesa, na predstavitev glasbenikov s festivala Glas mladih, na izdelavo pisanih zapestnic, verižic in čisto pravega Zelenega Jurija ter na rokodelski sejem.

V popoldanskih urah vabljeni na plesno predstavo »Došel je, došel…« v izvedbi Plesnega društva Krokar in na otroški mini folklorni festival Pastirče mlado, kjer se bo s plesom predstavilo 8 otroških folklornih skupin ter na letni koncert Glasbene šole Črnomelj.

Zvečer ob 21. uri vabljeni na uradno otvoritev 53. Jurjevanja v Beli krajini, slavnostni govornik bo evropski poslanec Ivo Vajgl.

V sklopu programa »Pleši, Jure, do jutranje ure« bodo zvečer nastopile folklorne skupine: FS Zeleni Jurij, FS Dragatuš, FS Piskavica iz Bosne in Hercegovine, FS Bartok iz Madžarske in FS Zaite iz Kolumbije.

Zaključek večera bo z etno-punk koncertom skupine Happy Ol'McWeasel na EtnoFolk festivalu v črnomaljskem grajskem atriju, z Vodomci v baru Piccolo in z DJ Funaky-jem v Črnomaljski kavarni.

Že v četrtek je bilo v Črnomlju moč opaziti jurjevanski duh.

V večernih urah so Črnomaljci in prišleki iz drugih krajev kresovali v Jurjevanski dragi, kjer so ob gorečem kresu nastopile ljudske pevke Kresnice iz Adlešičev.

Spremno besedo o kresovanju na kresno noč je podal Boris Grabrijan, direktor Javnega zavoda Krajinski park Kolpa. V starih časih je najmanj 6 kresnic hodilo od vrat do vrat. V kolu ivanjih rož, kresničevja in praproti, ki ga je pripravila gospodinja domačije, so pele obredne pesmi s pretekanjem (tj. na način, da se pesem ne preneha). Spremljal jih je tudi fant, ki je piskal na piščal za slučaj, če bi se kresnice zmotile v petju in da se pesem ne bi prenehala, saj so le tako zagotovili blagostanje v družini, srečo in dobro letino. Kresnice so bile nato obdarovane s hrano in vinom.

Nastopili so tudi ognjeni umetniki (Fire Artist), ki se trenutno nahajajo na mednarodni mladinski izmenjavi Clowns with borders v Rimu pri Adlešičih.

Čez dan pa je v sodelovanju z Mladinskim centrom Bit je potekala družinska delavnica Bodi eko, ki so se je udeležili otroci in pri tem izdelovali barvite potiske na platnene eko nakupovalne vrečke ter bili sproti ozaveščani o recikliranju in uporabi do narave prijaznih izdelkov. V Mestni muzejski zbirki pa je potekalo strokovno predavanje o redovnicah iz leta 1251 in o njunem pomenu za Črnomelj, ki ga je pripravil zgodovinar Janez Weiss. RIC Bela krajina je med drugim odprl tudi nove coworking prostore Kreativa 23.

Urša Flek
foto: Jan Kocjan, Sandra Eunice Reis

Galerija

_jur (1)
_jur (10)
_jur (11)
_jur (12)
_jur (13)
_jur (14)
_jur (15)
_jur (2)
_jur (3)
_jur (4)
_jur (5)
_jur (6)
_jur (7)
_jur (8)
_jur (9)
_jur

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

24.6.2016–1     + (0)     – (1)     Oceni tone starc 

Ali je to prispevek organizatorja? Če je, potem je hote ali nehote storjena napaka. Končno se je na domačem prostoru lahko izvedelo nekaj o Gričkih loncih , a to v prispevku ni niti omenjeno . Najbrž so čarovniki in kultura drugih kontinentov pomembnejši od tako posebne etnološke dediščine domačega kraja.

25.6.2016Oceni 7451 

Gospod Tone, Grički lonci so bili tretji dan Jurjevanja. Ne prehitro šinfat.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava