DL: Bo končno dobil lepšo podobo in se spremenil v poligon za gasilce?

24.6.2016 | 11:10

Opuščen kamnolom Klek, ki kazi podobo Žužemberka, bi lahko v naslednjih letih dobil novo vsebino, to je regijski vadbeni poligon za gasilce. (Foto: R. Nose)

Opuščen kamnolom Klek, ki kazi podobo Žužemberka, bi lahko v naslednjih letih dobil novo vsebino, to je regijski vadbeni poligon za gasilce. (Foto: R. Nose)

V opuščenem kamnolomu v Žužemberku se v naslednjih letih predvideva postavitev regijskega gasilskega vadbenega poligona. Ta naj bi bil po besedah direktorja žužemberške občinske uprave Jacquesa Grosa ograjen, znotraj ograje pa bi bila asfaltirana površina in vadbeni stolp.

Po besedah direktorja občinske uprave bo celoten objekt priklopljen na vso možno infrastrukturo, to je na elektriko, vodovod, kanalizacijo in širokopasovno omrežje, predvideni pa so tudi prostori s sanitarijami, tuši in garderobami. »Poligon bo zelo pomemben za naših sedem prostovoljnih gasilskih društev, saj bo omogočil še boljšo usposobljenost domačih gasilcev. Menimo, da bo poligon prispeval k še večji prepoznavnosti občine, poleg tega pa bo tudi velika pridobitev za celotno regijo,« pravi Gros.

Z njim se strinja tudi predsednik prostovoljnega gasilskega društva Dvor Tomaž Obštetar, ki pravi, da je pohvalno, da se je tudi občina zavzela za postavitev takšnega poligona. »Sedaj smo se morali na vaje voziti drugam, kar je bil za nas tudi strošek. Če bo poligon res zgrajen, bomo imeli vadbo za še boljšo usposobljenost in pripravljenost tako rekoč pred nosom,« pravi Obštetar in dodaja, da bodo društva, ko poligon ne bo zaseden, tam lahko organizirala tudi kakšna gasilska tekmovanja in prireditve.

Kot ocenjujejo na občini, bi za izgradnjo poligona potrebovali okoli 200 tisoč evrov. Projekt bi delno pokrili sami, del denarja za postavitev gasilskega stolpa pa pričakujejo od Gasilske zveze Slovenije.

»Prve aktivnosti že potekajo. Uspelo se nam je dogovoriti z lastnikom zemljišč v kamnolomu za odkup parcel. Naročen je tudi že občinski podrobni prostorski načrt, ki je predviden za to območje. Po njegovi izdelavi bomo šli v pridobivanje gradbenega dovoljenja, sledil bo razpis za izbiro izvajalca na nivoju celotne države, saj bodo vsi stolpi v Sloveniji izvedeni po enakem načrtu,« pojasnjuje Gros, ki meni, da bi poligon lahko zaživel v enem letu od odločitve Gasilske zveze Slovenije, kdaj naj bi ga začeli graditi.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 10. marca 2016

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava