FOTO: Jurjevanje 2016 - prvi dan

23.6.2016 | 14:30

FOTO: Jurjevanje 2016 - prvi dan
FOTO: Jurjevanje 2016 - prvi dan

Galerija Belokranjsko izročilo in Kud Artoteka Bela krajina sta otvorili slikarsko razstavo Za dušo in oko slikarske umetnice Ane Jerala. O razstavi je spregovorila predsednica društva Ajda Skrbinšek, večer pa je glasbeno popestrila Antonija Šegina na kitari.

Na malem trgu je sledila otvoritev treh razstav, ki sta jih glasbeno pospremila Marko Simčič na kitari in Martina Mravinec z vokalom.

V Primožičevi je na ogled lončarska razstava rokodelca Martina Skolibra »Lončarstvo v Beli krajini«. S svojimi lončenimi izdelki ohranja belokranjsko rokodelstvo, proučuje gričko in gradaško keramiko, lotil se je pa tudi proizvodnje domače, belokranjske gline.

V Pastoralnem centru Črnomelj je na ogled razstava Utrinki Jurjevanja v Dolenjskem listu, ki obsega izbor desetih člankov z različno vsebino iz lokalnega časopisa. Avtor razstave, katero je spremila direktorica Knjižnice Črnomelj ga. Anja Panjan Trgovčić, je Andrej Črnič, sicer bibliotekar v Knjižnici Črnomelj.

Na trgu pred Glasbeno šolo Črnomelj pa so na ogled postavili fotografije 10 različnih avtorjev iz Foto kluba Črnomelj. O razstavi, ki prikazuje ujete utrinke Bele krajine, je spregovoril predsednik društva Ivan Pavlakovič ml.

Otvoritev razstave Tkalke v cerkvi Sv. Duha sta na kitarah pospremila kitarista Aljoša Vrščaj in Simon Krajnčan Fojkar. Mlade oblikovalke in tkalke Emi Fuyisawa iz Japonske, Catherine Harris iz Velike Britanije, Katarina Spacal in domačinka Vita Ivičič so predstavile čudovite kreacije iz tkanin, v katerih se prepletajo lan, bombaž, volna, svila in bakrene niti.

Za zaključek prvega večera 53. Jurjevanja je sledil glasbeno-plesni večer v dobro obiskanem grajskem atriju. S pesmijo, plesom in odlično interakcijo z obiskovalci so se predstavili mladi iz kolumbijske etno-folklorne skupine Zaite Compania Experimental de Danza Casanare, ki jo vodi direktorica Marleny Balaguera. Skupina je že pred začetkom festivala zanetila pravo kolumbijsko vročico minuli teden na salsa delavnicah in plesnih večerih ob Kolpi v Podzemlju. Predstavili so pesmi in plese, preko katerih so obiskovalci v mislih potovali od kolumbijskih ravnic čez Ande, do obale Pacifika in karibskega morja.

Danes organizator vabi na družinsko delavnico poslikave nakupovalnih platnenih vrečk, na strokovno predavanje Janeza Weissa "Darovnici iz 1251 in njun pomen za Belo krajino in na kresovanje v Jurjevansko drago, kjer bodo nastopile Kresnice iz Adlešičev in Fire Artists iz Madžarske!

Urša Flek
PR Jurjevanje v Beli krajini
RIC Bela krajina
foto: Aleksander Riznič, Jan Kocjan, Knjižnica Črnomelj, Rober Glazer

Galerija

1-aleksander rizniÄŤ
1-jan.kocjan
1-knjiznicacrnomelj
14-jan.kocjan
2-aleksander rizniÄŤ
27-jan.kocjan
2knjiznica crnomelj
3-jan.kocjan
32-jan.kocjan
35-jan.kocjan
5-aleksander rizniÄŤ
6-aleksander rizniÄŤ
7-aleksander rizniÄŤ
70-jan.kocjan
8-jan.kocjan
_z (1)
_z (2)
_z (3)
_z

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (8)

23.6.2016Oceni vika lozar 

Že prvi dan na Jurjevanju za vsakega nekaj! Torej se bomo potrudili, da bomo v lepem mirnem centru mesta uživali tako in drugače in v centru dogajanj.

23.6.2016Oceni tako se dela 

to bo spet nekega dnarja zapravlenega za nekaj brez veze, mar bi domače podpirali

23.6.2016Oceni crnomelj 

ko se že tako razmetava, a tiste punce, ki so full lepo okrasile izložbe na glavni cesti, so plačane?

23.6.2016Oceni Podjetnik 

crnomelj - tem puncam se strokovo reče - aranžerke. Laho jih najameš, večja podjetja pa jih zaposlujejo. Vsekakor pa so plačane. Danes še mačke ne mijavkajo zastonj. Gotovo pa tudi veš, da je izložbeno okno ogledalo podjetja. Posebej trgovskega.Istočasno pa ima tudi prodajno-propagandni značaj.

23.6.2016Oceni crnomelj 

pred dnevi bral, da so brezposelne in so bile pri županji na pogovoru, da jim nihče nič ne plača. zato vprašal

24.6.2016Oceni jojojjoj 

Bila sem včeraj v dragi, danes malo naokrog. Lepo! Različno dogajanje, imaš kaj videti. Veseli me, da se tudi pri nas nekaj dogaja in kar je najpomembnejše - brez vstopnin. Kamorkoli drugam greš, vedno samo plačuj in plačuj, pa še prevoz in hrana sta strošek. Res sem vesela, da se pri nas najdejo ljudje z idejami in energijo in spravijo skup tako veliko prireditev, kot je Jurjevanje. Sama sem organizirala le kakšno manjšo zadevo in vem, kaj vse to potegne za seboj. Tukaj pa ogromno enih skupin, organizacije in usklajevanja, da vse poteka kot mora in da smo zadovoljni gledalci in tudi nastopajoči. Žal mi je edino to, da ni večjega obiska, saj je nastopajočim najlepše, ko so vsi stoli zasedeni. Žalosti pa me, da potem nekateri vse to šinfajo in očitajo kot zapravljanje denarja. In najpogosteje se potem kar ti v isti sapi pritožujejo, da se pri nas itak nič ne dogaja in da ne znamo nič narediti. Držim pesti, da Jurjevanja ne zmoti ekstremno vreme in da ne zmanjka volje organizatorjem, da nas bodo še naslednja leta razveseljevali s tako bogatim programom. Hvala vam!

24.6.2016Oceni piar 

ej daj piar - in kdo to plača? Kolk delovnih mest bi lahko blo? Ne napišeš pa, kolk je obiska???

24.6.2016Oceni xy 

noro je to, kako so si zamislili nekaj ti mladci. Če nekaj ne delaš s srcem, se to na daleč pozna. Noro. Me zanima končni obračun!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava